Kirjailijavierailut ja työpajat päiväkoteihin ja kouluihin

Kirjailijavierailu on tutkitusti toimiva keino innostaa lasta ja nuorta lukemisen ja tekstien pariin. Vierailut sopivat monenlaisiin tilanteisiin ja tilaisuuksiin. Kirjailijavierailulla esiintyjä voi lukea omaa tekstiään ääneen, kertoa työstään ja teoksistaan tai pitää toiminnallista työpajaa. Kirjailijavierailut sopivat kaiken oppimisen tueksi moneen eri oppiaineeseen.

Kirjailijavierailut päiväkoteihin

Päiväkodissa kirjailija voi lukea omaa tekstiään ääneen tai pitää vaikka lorupajaa. Päiväkotien tarinatuokioissa lapsi oppii tarinan ja sanojen kautta.

Kirjailija voi vierailla myös esimerkiksi vanhempainillassa puhumassa lukemisen merkityksestä.

Tutustu kaikkiin päiväkotiin sopiviin kirjailijoihin ja hae sopivaa esiintyjää Kirjailijahausta.

Vinkkejä päiväkoti-ikäisille sopivista kokonaisuuksista

Kirjailija Katri Tapola pitää satutyöpajoja peruskouluun valmistaville luokille. Mukana kulkee satulaukku, jossa on kirjojen lisäksi pientä rekvisiittaa sekä muun muassa Kauniiden sanojen suomi-arabia -sanakirja. Työpajavaihtoehtoja on useampia. Työpajat perustuvat kirjoihin Pieni prinsessasatu, Pieni prinssisatu, ToiveretkiSatu joka oli totta, Unilintu ja Uljas Sankari ja Pelätin ja rastas. Tapolan lastenkirjoja on käännetty arabiaksi, ja suomi-arabia -satuhetket onnistuvat arabiankielisen lukijan kanssa.

Kirjailija Veera Salmen Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet -työpaja sopii eskari-ikäisille.

Lue lapselle

Lukukeskuksen Lue lapselle -hankkeen sivustolta löytyy runsaasti materiaalia ja tietoa varhaiskasvattajille. Sivuille on koottu tietoa varhaislukemisen merkityksestä sekä kirjavinkkilistoja erilaisiin tilanteisiin.

Tutustu sivustoon: Lue lapselle -sivusto.

Kirjailijavierailuja ja työpajoja alakouluihin

Kirjailijavierailut tuovat kirjallisuuden ja tarinat lähelle lapsia, motivoivat lukemaan ja tarjoavat hienoja elämyksiä. Työpajat ovat toiminnallinen tapa tutustua kirjallisuuteen.

Lukukeskuksen vierailupalvelussa on satoja lapsille kirjoittavia tekijöitä kuvittajista kirjailijoihin. Voit hakea esiintyjiä eri kriteerien ja toivomusten mukaan. Tutustu kaikkiin esiintyjiin Kirjailijahaussa.

Esimerkkejä alakouluikäisille suunnatuista pajoista:

Veera Salmen ja Emmi Jormalaisen Ihme! -työpajassa kerrotaan ihan ihmejuttuja Jello ja nolo nokkahuilu– kirjan tyyliin. Liioitellaan superpaljon, paisutellaan överisti ja tehdään omat ihmetarina-haitarikirjat.

Kirjailija Ilkka Mattilan Koulumysteerissä koulun henkilökunnalla on koulutuspäivä, joten koulu on täynnä sijaisia. Oppilailla olisi siis tiedossa helppo päivä… Vai onko sittenkään? Kirjastomysteerissä puolestaan oppilaat mm. tutustuvat leikin lomassa kirjojen luokitusjärjestelmään, tutustuvat erilaisiin kirjoihin ja lukevat ääneen.

Riikka Ala-Harjan Kahden perheen Ebba -työpajassa kirjoitetaan Kahden perheen Ebba -lastenromaanin innoittamana erilaisia perhemuotokuvia ja pohditaan sitä, millaista on jakaa elämä kahteen kotiin kuten yksitoistavuotias Ebba tekee.

Unesta tarinaksi -työpajassa työstetään Nadja Sumasen johdolla sanalliseen muotoon oma uni.

Katri Tapolan satutyöpajat perustuvat kirjoihin Pieni prinsessasatu, Pieni prinssisatu, Toiveretki, Satu joka oli totta, Unilintu ja Uljas Sankari sekä Pelätin ja rastas.

Hahmoihin keskittyvissä työpajoissa pohditaan, miten luodaan koukuttava hahmo ja tutustutaan hahmon avulla tarinankerrontaan. Antti Halme tarjoaa sankarityöpajoja,Tuutikki Tolonen kummitustyöpajoja, Kaisa Happonen hahmojen rakentumiseen keskittyviä pajoja ja Tapani Bagge dekkarityöpajoja. Veera Salmen ja Emmi Jormalaisen Puluboin eläin- ja ihmiskaverit -työpajassa tutkitaan tarinoiden hahmoja ja luodaan sellaisia itse.

Marjut Brunilan Salaseura roistojen ja/tai kummitusten jäljillä -työpajassa aloitetaan proosatarinan suunnittelu ryhmissä.

Oppituntivinkkejä

Lukukeskuksen sivuilta löydät oppituntivinkkejä kirjailijavierailulle alakouluun: Oppituntivinkkejä kirjailijavierailulle alakouluun.

Kirjailijavierailut ja työpajat yläkouluun ja toiselle asteelle

Kirjailijavierailu voi motivoida nuorta tekstien ääreen iässä, jolloin lukeminen helposti jää. Työpajat ovat toiminnallinen tapa tuoda tekstit lähelle nuorta ja avata lukutaidon merkitystä.

Vierailut sopivat monenlaiseen oppimiseen: äidinkielen tunnilla kirjailija voi kertoa kirjoittamisesta, inspiraatiosta, kirjailijan ammatista ja omasta tuotannostaan. Tietokirjailija sopii moneen oppiaineeseen aiheesta riippuen. Toiminnalliset rap- ja lavarunous-työpajat herättävät näkemään lukemisen ja lukutaidon merkityksen uusista kulmista.

Lukukeskuksen vierailupalvelussa on satoja nuorille kirjoittavia tekijöitä kuvittajista kirjailijoihin. Eri oppiaineiden tunneille voi pyytää esimerkiksi näytelmäkirjailijan, kääntäjän, kuvittajan, tietokirjailijan tai tv-käsikirjoittajan. Voit hakea esiintyjiä eri kriteerien ja toivomusten mukaan. Tutustu kaikkiin esiintyjiin Kirjailijahaussa.

Esimerkkejä työpajoista yläkouluun ja toiselle asteelle:

Sanat haltuun -raptyöpajassa innostetaan tekstien pariin musiikin ja sanoitusten kautta.

Tommi Parkon Runouden perusteet -teemakokonaisuus sopii erityisesti lukion ensimmäisille kursseille ja kertauksena ennen kirjoituksia.

Hahmoihin keskittyvissä työpajoissa pohditaan, miten luodaan koukuttava hahmo ja tutustutaan hahmon avulla tarinankerrontaan. Antti Halme tarjoaa sankarityöpajoja, Kaisa Happonen hahmojen rakentumiseen keskittyviä pajoja ja Tapani Bagge dekkarityöpajoja.

Lavarunous-vierailuilla ja -työpajoissa lavarunoilijat kertovat innostavasti ja inspiroivasti omasta työskentelystään ja siitä, kuinka on esimerkiksi itse mahdollista sekä kirjoittaa että esittää lavarunoutta. Vierailuilla on mahdollista myös kuulla heidän omasta matkastaan lavarunouden parissa sekä tekijöiden omia, taidokkaasti kirjoitettuja ja esitettyjä runoja. Lavarunoustyöpajoja vetävät mm. Aura Nurmi sekä Harri Hertell.

Kaisa Happosen jaKarri Miettisen eli räp-artisti Palefacen Revi se -työpajassa ysiluokkalaisille ja lukioon käsitellään runoa ja sen mahdollisuuksia oman mielipiteen ilmaisussa sekä testataan sanojen ja sanavalintojen voimaa.

Fanifiktio -työpajan ohjaavat Erkka Mykkänen ja Vilja-Tuulia Huotarinen.

Lukukeskuksen tilaajapalvelusta löydät myös kuvatyöpajatkäännöstyöpajat ja käsikirjoitustyöpajat.

Oppituntivinkkejä

Lukukeskuksen sivuilta löydät oppituntivinkkejä kirjailijavierailuille.

Oppituntivinkit kirjailijavierailulle yläkouluun

Oppituntivinkit kirjailijavierailulle toiselle asteelle