Usein kysytyt kysymykset

Etkö löydä vastausta kysymykseesi tai kaipaat muuta apua? Ota yhteyttä: Ulla Arkoma, ulla.arkoma (at) lukukeskus.fi, 050 413 4232

Koronapandemian vaikutus vierailuihin

Voiko koronapandemian aikana tilata lähivierailun?

Kyllä voi. Lukukeskus välittää jatkuvasti myös lähivierailuja. Lähivierailut toteutetaan vallitsevia turvausmääräyksiä noudattaen. Tilaaja vastaa käytännön järjestelyistä ja asianmukaisten turvallisuusohjeiden noudattamisesta – autamme mielellämme jos jokin lähivierailussa mietityttää. Ajankohtaisen tiedon koronapandemiasta ja toimintaohjeita löydät THL:n sivuilta.

Mitä minun tulee ottaa huomioon lähivierailua järjestäessä koronaa ajatellen?

Toivomme, että kirjailijan saapuessa paikalle on huomioitu asianmukaiset turvavälit ja kysytty etukäteen kirjailijalta hänen toiveitaan maskin käytön suhteen. Myös liikkumisesta olisi hyvä olla etukäteen yhteydessä – onko tarpeen käyttää julkisia kulkuvälineitä, vai hoituisiko saapuminen muutoin? Autamme mielellämme kaikissa kysymyksissä.

Miten hinta muuttuu, jos lähivierailu muutetaan virtuaalivierailuksi?

Lähivierailun muuttuessa virtuaalivierailuksi, noudatamme virtuaalivierailun hinnastoa. Katso hinnat täältä.

Virtuaalivierailut

Mitä ovat virtuaalivierailut ja miten ne toimivat?

Lukukeskus on välittänyt jo yli viiden vuoden ajan menestyksekkäästi virtuaalivierailuja. Virtuaalivierailulla yleisö voi olla seuraamassa vierailua samassa tilassa tai etänä omista kodeistaan.

Jos vierailuun osallistuva yleisö on eri paikoissa, esimerkiksi omissa kodeissaan, on maksimiosallistujamäärä 60 henkilöä. Näin varmistamme vuorovaikutuksen säilymisen ja yhteyksien toimivuuden. Virtuaalivierailuja voi järjestää myös siten, että koko yleisö on samassa tilassa, tai esimerkiksi muutamassa eri koululuokassa seuraamassa vierailua. Tällöin osallistujia voi olla yhteensä 300 henkeä.

Virtuaalivierailun järjestäminen on helppoa, tarvitaan vain nettiyhteys, web-kamera, tietokoneen äänentoisto ja mikrofoni. Voitte tehdä virtuaalivierailun millä tahansa teille tutulla ohjelmalla. Vierailulla tulee olla tilaajan puolesta mukana henkilö, joka hoitaa linkkien lähettämisen ja vierailuyhteyden avaamisen, sekä on mukana vierailulla. Henkilö voi olla esimerkiksi tilaaja itse tai muu yhteyshenkilö. Jos kyseessä on vierailu koululuokalle, voi tehtävässä toimia luokan opettaja. Katso vinkit virtuaalivierailujen järjestämiseen.

Virtuaalinen vierailu on mahdollista järjestää myös Lukukeskuksen tarjoamalla Gotomeeting-alustalla tuottajan avustuksella, mutta tästä palvelusta veloitamme erillisen tuottajan palkkion.

Voiko kirjailija näyttää virtuaalivierailun aikana videon tai esimerkiksi PPT-esityksen?

Pääsääntöisesti yleisimmillä virtuaalialustoilla on mahdollista jakaa oma ruutu ja näyttää siltä erilaista materiaalia. Kannattaa tutustua valitsemanne virtuaalialustan ominaisuuksiin etukäteen ja testata kirjailijan kanssa, että näytönjako toimii ja kirjailija osaa käyttää ominaisuutta.

Pitääkö kaikilla osallistujilla (esimerkiksi luokan oppilailla) olla oma tietokone vierailua varten?

Ei, vierailun voi heijastaa yhdestä koneesta vaikkapa valkokankaalle, jos osallistujat ovat samassa tilassa, esimerkiksi koululuokassa tai kirjastossa. Jos osallistujat ovat kukin eri paikoissa, esimerkiksi kotonaan, heidän täytyy osallistua vierailuun joko koneen, puhelimen, tabletin tai muun älylaitteen kautta, jolla pääsee verkkoon.

Miten osallistujat saavat vierailulinkin?

Vierailun tilaaja tai hänen sopimansa yhteyshenkilö lähettää vierailun osallistumislinkin sekä yleisölle että kirjailijalle. Tätä varten kannattaa kerätä osallistujien yhteystiedot hyvissä ajoin. Jos vierailulle on tilattu Lukukeskuksen tuottaja, hän lähettää käyttämämme Go to meeting -ohjelman linkin osallistujille ja kirjailijalle noin viikkoa ennen vierailua.

Jos vierailu toteutetaan Lukukeskuksen tuottajan kanssa Go to meeting -ohjelmalla, voiko kukin koulu lähettää itse yhteystietonsa virtuaalivierailuun liittymistä varten?

Toivomme vierailulle osallistuvien luokkien opettajien yhteystietoja keskitetysti yhdellä viestillä ja yhden selkeän yhteyshenkilön nimeämistä vierailua varten. Jos osallistujat ovat yksityishenkilöitä (esimerkiksi kirjaston asiakkaita), lähetämme linkin tilaajalle, joka välittää linkin eteenpäin osallistujille.

Onko kirjailija virtuaalivierailussa kotonaan vai tuleeko hän paikan päälle?

Useimmiten kirjailija tekee virtuaalivierailun esimerkiksi kotoaan tai työhuoneeltaan. Kirjailijan voi myös toivoa tulevan paikanpäälle, mutta tämä sovitaan aina erikseen kirjailijan kanssa. Kirjailijaan on hyvä olla yhteydessä hyvissä ajoin ennen vierailua ja sopia käytössä olevasta ohjelmasta sekä vierailun yksityiskohdista.

Voiko vierailua tallentaa?

Jos tilaat kirjailijan teidän itse hallinnoimalla alustalla (esim. Teams, Zoom) tapahtuvaan vierailuun ja haluat tehdä tästä tallenteen, tai tilaat kirjailijan hallinnoimallanne alustalla striimattavaan vierailuun, josta tehdään tallenne, pitää siitä aina sopia etukäteen kirjailijan kanssa sekä informoida Lukukeskusta. Lukukeskuksen sopimus ei kata tallentamista, vaan tilaaja ja kirjailija sopivat tallennusehdoista keskenään. Lukukeskuksen Go to Meeting -alustalla toteutettavia virtuaalivierailuja ei ole mahdollista striimata tai tallentaa lainkaan.

Lue lisää virtuaalivierailuista

Yleisesti kirjailijavierailusta

Välittääkö Lukukeskus myös aikuisyleisölle kirjailijavierailuja?

Kyllä, Lukukeskus välittää vierailuja kaikille yleisöille ja erilaisiin tilanteisiin. Autamme sopivan esiintyjän löytämisessä jokaiseen tarpeeseen.

Kuinka nopealla aikataululla vierailun voi järjestää?

Pyrimme hoitamaan kaikki tilaukset mahdollisimman nopeasti, mutta kirjailijoiden aikataulut ja tilausten ruuhkat voivat vaikuttaa vastausaikoihin. Jos mahdollista, toivomme lähivierailuissa tilausta mieluiten noin kuukausi ennen tapahtuman aikaa ja virtuaalivierailuissa noin kolme viikkoa ennen tapahtumaa. Kiireellisemmätkin tilaukset hoidetaan mahdollisuuksien mukaan.

Onko Lukukeskuksen hinnasto sitova?

Lukukeskuksen hinnasto on ohjehinnasto, jota noudatetaan yleisesti kentällä. Jokainen esiintyjä on kuitenkin vapaa määrittelemään oman esiintymishintansa.

Voiko esityksen tallentaa?

Lukukeskuksen välittämiä vierailuja ei ole lähtökohtaisesti luvallista tallentaa tai jakaa eteenpäin. Jos haluat tehdä tallenteen Lukukeskuksen välittämästä vierailusta, tästä pitää aina sopia etukäteen kirjailijan kanssa sekä informoida Lukukeskusta. Lukukeskuksen sopimus ei kata tallentamista, vaan tilaaja ja kirjailija sopivat tallennusehdoista keskenään.