Usein kysytyt kysymykset

Etkö löydä vastausta kysymykseesi tai kaipaat muuta apua? Ota yhteyttä: Ulla Arkoma, ulla.arkoma (at) lukukeskus.fi, 050 413 4232

Koronapandemian vaikutus vierailuihin

Voiko koronapandemian aikana tilata lähivierailun?
Kyllä voi. Lukukeskus välittää jatkuvasti myös lähivierailuja. Lähivierailut toteutetaan vallitsevia turvausmääräyksiä noudattaen. Tilaaja vastaa käytännön järjestelyistä ja asianmukaisten turvallisuusohjeiden noudattamisesta – autamme mielellämme jos jokin lähivierailussa mietityttää. Ajankohtaisen tiedon koronapandemiasta ja toimintaohjeita löydät THL:n sivuilta.

Mitä minun tulee ottaa huomioon lähivierailua järjestäessä koronaa ajatellen?
Toivomme, että kirjailijan saapuessa paikalle on huomioitu asianmukaiset turvavälit ja kysytty etukäteen kirjailijalta hänen toiveitaan maskin käytön suhteen. Myös liikkumisesta olisi hyvä olla etukäteen yhteydessä – onko tarpeen käyttää julkisia kulkuvälineitä, vai hoituisiko saapuminen muutoin? Autamme mielellämme kaikissa kysymyksissä.

Miten hinta muuttuu, jos lähivierailu muutetaan virtuaalivierailuksi?
Lähivierailun muuttuessa virtuaalivierailuksi, noudatamme virtuaalivierailun hinnastoa. Katso hinnat täältä.

Virtuaalivierailut

Mitä ovat virtuaalivierailut ja miten ne toimivat?
Lukukeskus on välittänyt jo yli viiden vuoden ajan menestyksekkäästi virtuaalivierailuja. Virtuaalivierailulla yleisö voi olla samassa tilassa tai seuraamassa vierailua etänä omista kodeistaan. Jos vierailuun osallistuva yleisö on eri paikoissa, esimerkiksi omissa kodeissaan, on maksimiosallistumäärä 60 henkilöä. Näin varmistamme vuorovaikutuksen säilymisen ja yhteyksien toimivuuden. Virtuaalivierailuja voi järjestää myös siten, että koko yleisö on samassa tilassa, tai esimerkiksi muutamassa eri koululuokassa seuraamassa vierailua. Tällöin osallistujia voi olla yhteensä 300 henkeä. Virtuaalivierailun järjestäminen on helppoa, tarvitaan vain nettiyhteys, web-kamera ja tietokoneen äänentoisto ja mikrofoni. Lukukeskuksen tuottaja päivystää ohjelman äärellä kaikkien virtuaalivierailujen ajan ja varmistaa toimivan yhteyden sekä auttaa teknisissä asioissa. Lue lisää virtuaalivierailuista.

Mitä alustaa vierailulla käytetään?
Alustana käytetään GoToMeetingia.

Meillä on käytössä Teams, voiko vierailun toteuttaa Teamsin kautta?
Kyllä, virtuaalivierailuissa voi käyttää myös tilaajan omia järjestelmiä. Tällöin tuottajamme ei kuitenkaan voi opastaa palvelun käytössä ja testauksessa.

Miten GotoMeeting eroaa muista järjestelmistä kuten esimerkiksi Teamsista?
GTM toimii hyvin samalla tapaa kuin muutkin videotapaamisalustat. GTM:n toimintavarmuus ja kuvan tarkkuus sopii erityisesti virtuaalivierailuihin. Pääsette vierailulle mukaan linkkiä klikkaamalla.

Voiko kirjailija näyttää virtuaalivierailun aikana näyttää videon tai esimerkiksi PPT-esityksen?
Kyllä voi, virtuaalivierailulla voi jakaa oman ruutunsa ja näyttää siltä erilaista materiaalia. Myös tilaaja voi halutessa hyödyntää tällaista materiaalia vierailulla, tästä on hyvä sopia ennakkoon kirjailijan kanssa.

Pitääkö kaikilla osallistujilla (esimerkiksi luokan oppilailla) olla oma tietokone vierailua varten?
Ei, vierailun voi heijastaa yhdestä koneesta esimerkiksi valkokankaalle, jos osallistujat ovat samassa paikassa. Jos osallistujat ovat eri paikoissa, niin silloin heidän täytyy osallistua vierailuun joko koneen, puhelimen, tabletin tai muun älylaitteen kautta, jolla pääsee verkkoon.

Miten kotoaan osallistuvat saavat linkin?
Tuottajamme lähettää tarkat ohjeet sekä osallistumislinkin etukäteen kaikille osallistujille. Tätä varten tarvitsemme myös kaikkien osallistujien yhteystiedot. Yhteyttä myös testataan vähintään yhden yleisön edustajatahon sekä kirjailijan kanssa etukäteen.

Voiko kukin koulu lähettää itse yhteystietonsa virtuaalivierailuun liittymistä varten?
Toivomme yhteystietoja keskitetysti yhdellä viestillä ja yhden selkeän yhteyshenkilön nimeämistä vierailua varten.

Onko kirjailija virtuaalivierailussa kotonaan vai tuleeko hän paikan päälle?
Useimmiten kirjailija toteuttaa virtuaalivierailun esimerkiksi kotoaan tai työhuoneeltaan. Kirjailijan voi myös toivoa tulevan paikanpäälle, tämä sovitaan erikseen kirjailijan kanssa.

Voiko vierailua tallentaa?
Lukukeskuksen GotoMeet-alustalla toteutettavia virtuaalivierailuja ei ole mahdollista tallentaa. Jos haluat tilata kirjailijan omalla alustalla (esim. Teams, Zoom) tapahtuvaan vierailuun ja tehdä tästä tallenteen tai esimerkiksi striimattavaan vierailuun, josta tehdään tallenne, tästä pitää aina sopia etukäteen kirjailijan kanssa sekä informoida Lukukeskusta. Lukukeskuksen sopimus ei kata tallentamista, vaan tilaaja ja kirjailija sopivat tallennusehdoista keskenään.

Yleisesti kirjailijavierailusta

Välittääkö Lukukeskus myös aikuisyleisölle kirjailijavierailuja?
Kyllä, Lukukeskus välittää vierailuja kaikille yleisöille ja erilaisiin tilanteisiin. Autamme sopivan esiintyjän löytämisessä jokaiseen tarpeeseen.

Kuinka nopealla aikataululla vierailun voi järjestää?
Pyrimme hoitamaan kaikki tilaukset mahdollisimman nopeasti, mutta kirjailijoiden aikataulut ja tilausten ruuhkat voivat vaikuttaa vastausaikoihin. Jos mahdollista, toivomme lähivierailuissa tilausta mieluiten noin kuukausi ennen tapahtuman aikaa ja virtuaalivierailuissa noin kolme viikkoa ennen tapahtumaa. Kiireellisemmätkin tilaukset hoidetaan mahdollisuuksien mukaan.

Onko Lukukeskuksen hinnasto sitova?
Lukukeskuksen hinnasto on ohjehinnasto, jota noudatetaan yleisesti kentällä. Jokainen esiintyjä on kuitenkin vapaa määrittelemään oman esiintymishintansa.

Voiko esityksen tallentaa?
Lukukeskuksen välittämiä vierailuja ei ole lähtökohtaisesti luvallista tallentaa tai jakaa eteenpäin. Jos haluat tehdä tallenteen Lukukeskuksen välittämästä vierailusta, tästä pitää aina sopia etukäteen kirjailijan kanssa sekä informoida Lukukeskusta. Lukukeskuksen sopimus ei kata tallentamista, vaan tilaaja ja kirjailija sopivat tallennusehdoista keskenään.