Usein kysytyt kysymykset

Yleisesti kysyttyjä kysymyksiä kirjailijoille Lukukeskuksen välittämistä vierailuista sekä liittymisestä vierailupalveluun. Palkkioihin ja laskutukseen liittyvät kysymykset löytyvät sivun lopusta.

Miten voin liittyä kirjailijatietokantaan?

Voit liittyä tilaajapalveluun täyttämällä tietosi liittymislomakkeeseen. Lukukeskuksen tietokantaan hyväksytään ammattitekijät, jotka jotka ovat ylittäneet julkaisukynnyksen. Oma- ja palvelukustannekirjailijoita ei suuren tarjonnan vuoksi voi valitettavasti liittää tietokantaan.

Edellytetäänkö kirjailijalta jotain, jos hän liittyy tietokantaan?

Tietokanta on  väline sopivan esiintyjän löytämiseen ja tilaamiseen. Tietokannan kautta eri tahot, esimerkiksi koulut ja kirjastot, tilaavat kirjailijoita ja muita kirja-alan ammattilaisia esiintymään. Kun tilaus tulee, Lukukeskus ottaa yhteyttä kirjailijaan ja kysyy, sopiiko ehdotettu vierailu kirjailijalle.

Tietokannassa olevien kirjailijoiden pitäisi siis olla valmiita esiintymisiin, vaikka niistä sovitaankin aina tapauskohtaisesti. Tilaukset tulevat vähintään noin neljä viikkoa ennen tapahtuman ajankohtaa. Kirjailija voi ilmoittaa Lukukeskukselle ajanjaksot, jolloin ei ole käytettävissä vierailuihin.

Kuinka usein vierailuja on?

Lukukeskus ei voi luvata kirjailijoille esiintymisiä, vaan ne riippuvat tilaajien toiveista. Yhteensä Lukukeskus välittää vuosittain noin 1800 esiintymistä ympäri Suomea. Tietokannassa on noin 1000 tekijän tiedot.

Kuinka nopealla aikataululla tieto vierailukyselystä tulee kirjailijalle?

Lukukeskus pyrkii välittämään vierailupyynnön kirjailijalle mahdollisimman nopeasti, yleensä parin arkipäivän sisään tilauksen saapumisesta. Kirjailija voi ilmoittaa Lukukeskukselle ajanjaksot, jolloin ei ole käytettävissä vierailuihin. Vierailut sovitaan aina tapauskohtaisesti.

Mikä on virtuaalivierailu?

Virtuaalivierailu on Lukukeskuksen palvelu, jossa kirjailija välittää vierailun etänä omalta koneeltaan internetin välityksellä. Vierailun sisältö noudattelee pääosin livevierailuja, mutta on räätälöitävissä kohderyhmän ja tilanteen mukaan. Virtuaalivierailu vaatii kirjailijalta toimivan nettiyhteyden, kameran sekä tietokoneen mikrofonin. Täydennämme jatkuvasti virtuaalivierailuja tekevien kirjailijoidemme joukkoa. Lue lisää virtuaalivierailuista.

Mikä on Lukukeskuksen suhde Suomen Kirjailijaliittoon?

Suomen Kirjailijaliitto on yksi Lukukeskuksen jäsenjärjestöistä ja sillä on edustus Lukukeskuksen hallituksessa. Suomen Kirjailijaliitto ja Lukukeskus tekevät yhteistyötä, mutta Lukukeskus ei ole kirjailijoiden etujärjestö, kuten Kirjailijaliitto.

Voinko linkittää Lukukeskuksen omille kirjailijasivuilleni?

Lukukeskuksen voi hyvin linkittää omille kirjailijasivuille. Voit linkittää kirjailijasivullesi myös kirjailijavierailupalvelun kirjailijakorttisi. Tilaajan on mahdollista tehdä vierailutilaus suoraan kirjailijakortin kautta. Hae omat kirjailijatietosi täältä: Kirjailijahaku

Miten edistää sitä, että minut tilattaisiin vierailulle?

Varmistathan, että oma esittelysi on ajan tasalla, että siinä on laadukas, mielellään vertikaalikuva ja että esittelytekstisi kertoo mitä voit tarjota esiintyjänä. Kirjailijakortin linkin voi jakaa myös sosiaalisessa mediassa. Suosittelemme markkinoimaan omia vierailuja aktiivisesti. Lukukeskus jakaa mielellään omissa kanavissaan kirjailijoiden julkaisuja vierailuilta.

Lukukeskuksen ei ole mahdollista viestiä jokaisesta tietokantaan kuuluvasta tekijästä erikseen, mutta markkinoimme ja viestimme kirjailijavierailupalvelusta tilaajille säännöllisesti.

Laskutukseen ja palkkioihin liittyvät kysymykset

Ovatko Lukukeskuksen hinnat sitovia?

Lukukeskuksella on suosituksena toimiva ohjehinnasto, jota voi tarkastella täällä. Lukukeskus haluaa edistää kirjailijoiden toimeentuloa  vierailupalkkioiden avulla.

Missä aikataulussa palkkio maksetaan?

Palkkio maksetaan vierailun jälkeen joka kuun 15. tai viimeinen päivä.

Voiko Lukukeskus laskuttaa myös muita kirjallisuuteen liittyviä töitä?

Lukukeskus pyrkii edistämään lukemista ja erityisesti lasten ja nuorten lukuharrastusta. Yksi keino tähän ovat kirjailijavierailut. Lukukeskus haluaa myös edistää kirjailijoiden työllistämistä sekä toimeentuloa vierailupalkkioiden kautta. Lukukeskuksella ei kuitenkaan ole resursseja palvella kirjailijoita esimerkiksi laskutuspalvelulla.

Voinko laskuttaa vierailusta oman yrityksen tai toiminimen kautta?

Kirjailijavierailut maksetaan oletusarvoisesti luentopalkkiona ja työpajat yksityishenkilön työkorvauksena, jolloin täytetään palkkio- ja matkalaskulomake. Jos sinulla on kuitenkin samalla alalla toimiva ennakkoperintärekisterissä oleva yritys, voit laskuttaa Lukukeskusta laskulla ja silloin palkkiolomaketta ei täytetä.

Laskulla tulee näkyä laskun numero, päiväys, vierailun ajankohta ja alv-verokanta. Jos vierailuun liittyy matkakuluja ja päivärahoja, laskuta ne samalla laskulla omana rivinään.

Kirjailijavierailuihin soveltuu usein AVL45§, jolloin voit laskuttaa alvittomana vaikka olisit alv-velvollinen (tällöin laskulla on hyvä näkyä esim. merkintä “Alv 0%, AVL45§”). Asia voi olla hyvä käydä läpi myös oman kirjanpitäjäsi kanssa, ellei se ole entuudestaan tuttu. Mikäli kuitenkin joudut laskuttamaan alvia, otathan huomioon että Lukukeskuksen kanssa tehtävien sopimusten palkkiosumma on kokonaissumma, eli alvien tulee sisältyä sovittuun summaan eikä tulla sen päälle.

 

Lukukeskuksen laskutusosoite ja -ohjeet (pdf)

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Palkkioiden maksuun, laskuttamiseen ja matkalaskuihin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä: Maija Nybäck, maija.nyback(at)lukukeskus.fi, 050 4107988.