Usein kysytyt kysymykset

Yleisesti kysyttyjä kysymyksiä kirjailijoille Lukukeskuksen välittämistä vierailuista sekä liittymisestä vierailupalveluun. Striimaukseen, palkkioihin ja laskutukseen liittyvät kysymykset löytyvät sivun lopusta.

Miten voin liittyä kirjailijatietokantaan?

Voit liittyä tilaajapalveluun täyttämällä tietosi liittymislomakkeeseen. Lukukeskuksen tietokantaan hyväksytään ammattitekijät, jotka jotka ovat ylittäneet julkaisukynnyksen. Oma- ja palvelukustannekirjailijoita ei suuren tarjonnan vuoksi voi valitettavasti liittää tietokantaan.

Edellytetäänkö kirjailijalta jotain, jos hän liittyy tietokantaan?

Tietokanta on  väline sopivan esiintyjän löytämiseen ja tilaamiseen. Tietokannan kautta eri tahot, esimerkiksi koulut ja kirjastot, tilaavat kirjailijoita ja muita kirja-alan ammattilaisia esiintymään. Kun tilaus tulee, Lukukeskus ottaa yhteyttä kirjailijaan ja kysyy, sopiiko ehdotettu vierailu kirjailijalle.

Tietokannassa olevien kirjailijoiden pitäisi siis olla valmiita esiintymisiin, vaikka niistä sovitaankin aina tapauskohtaisesti. Tilaukset tulevat vähintään noin neljä viikkoa ennen tapahtuman ajankohtaa. Kirjailija voi ilmoittaa Lukukeskukselle ajanjaksot, jolloin ei ole käytettävissä vierailuihin.

Kuinka usein vierailuja on?

Lukukeskus ei voi luvata kirjailijoille esiintymisiä, vaan ne riippuvat tilaajien toiveista. Yhteensä Lukukeskus välittää vuosittain noin 1800 esiintymistä ympäri Suomea. Tietokannassa on noin 1000 tekijän tiedot.

Kuinka nopealla aikataululla tieto vierailukyselystä tulee kirjailijalle?

Lukukeskus pyrkii välittämään vierailupyynnön kirjailijalle mahdollisimman nopeasti, yleensä parin arkipäivän sisään tilauksen saapumisesta. Kirjailija voi ilmoittaa Lukukeskukselle ajanjaksot, jolloin ei ole käytettävissä vierailuihin. Vierailut sovitaan aina tapauskohtaisesti.

Mikä on virtuaalivierailu?

Virtuaalivierailu on Lukukeskuksen palvelu, jossa kirjailija välittää vierailun etänä omalta koneeltaan internetin välityksellä. Vierailun sisältö noudattelee pääosin livevierailuja, mutta on räätälöitävissä kohderyhmän ja tilanteen mukaan. Virtuaalivierailu vaatii kirjailijalta toimivan nettiyhteyden, kameran sekä tietokoneen mikrofonin. Täydennämme jatkuvasti virtuaalivierailuja tekevien kirjailijoidemme joukkoa. Lue lisää virtuaalivierailuista.

Mikä on Lukukeskuksen suhde Suomen Kirjailijaliittoon?

Suomen Kirjailijaliitto on yksi Lukukeskuksen jäsenjärjestöistä ja sillä on edustus Lukukeskuksen hallituksessa. Suomen Kirjailijaliitto ja Lukukeskus tekevät yhteistyötä, mutta Lukukeskus ei ole kirjailijoiden etujärjestö, kuten Kirjailijaliitto.

Voinko linkittää Lukukeskuksen omille kirjailijasivuilleni?

Lukukeskuksen voi hyvin linkittää omille kirjailijasivuille. Voit linkittää kirjailijasivullesi myös kirjailijavierailupalvelun kirjailijakorttisi. Tilaajan on mahdollista tehdä vierailutilaus suoraan kirjailijakortin kautta. Hae omat kirjailijatietosi täältä: Kirjailijahaku

Miten edistää sitä, että minut tilattaisiin vierailulle?

Varmistathan, että oma esittelysi on ajan tasalla, että siinä on laadukas, mielellään vertikaalikuva ja että esittelytekstisi kertoo mitä voit tarjota esiintyjänä. Kirjailijakortin linkin voi jakaa myös sosiaalisessa mediassa. Suosittelemme markkinoimaan omia vierailuja aktiivisesti. Lukukeskus jakaa mielellään omissa kanavissaan kirjailijoiden julkaisuja vierailuilta.

Lukukeskuksen ei ole mahdollista viestiä jokaisesta tietokantaan kuuluvasta tekijästä erikseen, mutta markkinoimme ja viestimme kirjailijavierailupalvelusta tilaajille säännöllisesti.

Kirjailijavierailun striimaukseen liittyviä kysymyksiä

Mikä on striimattu kirjailijavierailu? 

Kyseessä on kirjailijavierailun suoratoisto muualla olevalle yleisölle vierailun tilaajan toimesta. Striimattavalla vierailulla on paikalla liveyleisöä ja muu yleisö katselee striimausta toisaalla. Striimausta voisi verrata esimerkiksi livenä lähetettävään televisio-ohjelmaan, jossa on mukana liveyleisö. 

Striimattu vierailu voidaan toteuttaa myös ilman yleisöä. Osa kirjailijoista kuitenkin haluaa esiintyä vain paikalla olevalle yleisölle, jotta kirjailijavierailujen ainutlaatuinen vuorovaikutteisuus toteutuu.  

Vierailun striimaamiseen tulee aina olla kirjailijan lupa ja siitä tulee sopia etukäteen vierailutilauksen yhteydessä. 

Striimauksen laatu 

Striimattu vierailu on livelähetys, eli striimiä ei voi jälkikäteen editoida tai muuttaa. Striimin laadusta ja teknisestä toteutuksesta vastaa aina vierailun tilaaja. Tilaajan vastuulla on varmistaa, että striimauksesta vastaavalla henkilöllä on tekniset valmiudet toteuttaa laadukas striimaus ja että käytössä on asianmukaiset laitteet. Striimin laatuun ei voi jälkikäteen vaikuttaa. 

Tehdäänkö striimauksesta erillinen sopimus vai sisältyykö se kirjailijavierailusopimukseen? 

Striimauksesta voidaan sopia Lukukeskuksen kirjailuvierailusopimuksen yhteydessä. Tällöin sovelletaan Lukukeskuksen kirjailijavierailusopimusta ja erillistä striimausta koskevaa sopimusliitettä. Striimaus on lisäpalvelu ja siitä maksetaan kirjailijalle erillinen palkkio.   

Lukukeskus neuvottelee striimauksesta osana vierailusopimusta. 

Mikä on tallenne? 

Striimaus voidaan myös tallentaa jälkikäteen katsottavaksi. Jos vierailusta tehdään tallenne, vierailun tilaaja tallentaa kirjailijan esityksen tai esityksen striimauksen, joka on tallenteena jälkikäteen katsottavissa sovitun ajan. Kirjailijavierailun tallentamiseen on aina oltava kirjailijan erillinen lupa.

Tallenteet eivät kuulu Lukukeskuksen sopimuksen piiriin. Jos vierailusta tai sen striimauksesta tehdään tallenne, tulee kirjailijan ja tilaajan yhdessä sopia mitkä ovat tallenteen ehdot ja kirjailijan palkkio vierailun tallentamisesta. Sopimuksessa tulisi kirjata näkyviin ainakin tallenteen esilläoloaika, ja paikka, jossa tallenne on katsottavissa, sekä kirjailijan palkkio tallenteesta.

Jos tallenne tehdään, suosittelemme sopimaan ainakin seuraavista asioista:

  • Palkkio tallenteesta
  • Kuinka pitkään ja miten tilaaja voi käyttää tallennetta ennen sen poistamista
  • Mihin vierailu tallennetaan ja missä muodossa
  • Kenelle sitä saa näyttää
  • Saako tallennetta editoida esimerkiksi leikkaamalla joitakin kohtia pois
  • Tilaajan vastuusta tallenteen laadusta
  • Tilaajan vastuusta tallenteen poistamisesta sopimuksen päätyttyä

Vierailun tilaaja vastaa sovittujen asioiden pitävyydestä.

Laskutukseen ja palkkioihin liittyvät kysymykset

Ovatko Lukukeskuksen hinnat sitovia?

Lukukeskuksella on suosituksena toimiva ohjehinnasto, jota voi tarkastella täällä. Lukukeskus haluaa edistää kirjailijoiden toimeentuloa  vierailupalkkioiden avulla.

Missä aikataulussa palkkio maksetaan?

Palkkio maksetaan vierailun jälkeen mahdollisimman pian, viimeistään kolme viikkoa palkkiolomakkeen saapumisesta. Käytössämme on verkkopalkka ja palkkaerittelyn löydät verkkopankista. Palkkalaskelman toimittaja on Apix.

Voiko Lukukeskus laskuttaa myös muita kirjallisuuteen liittyviä töitä?

Lukukeskus pyrkii edistämään lukemista ja erityisesti lasten ja nuorten lukuharrastusta. Yksi keino tähän ovat kirjailijavierailut. Lukukeskus haluaa myös edistää kirjailijoiden työllistämistä sekä toimeentuloa vierailupalkkioiden kautta. Lukukeskuksella ei kuitenkaan ole resursseja palvella kirjailijoita esimerkiksi laskutuspalvelulla.

Voinko laskuttaa vierailusta oman yrityksen tai toiminimen kautta?

Kirjailijavierailut maksetaan oletusarvoisesti luentopalkkiona ja työpajat yksityishenkilön työkorvauksena, jolloin täytetään palkkio- ja matkalaskulomake. Jos sinulla on kuitenkin samalla alalla toimiva ennakkoperintärekisterissä oleva yritys, voit laskuttaa Lukukeskusta laskulla ja silloin palkkiolomaketta ei täytetä.

Laskulla tulee näkyä laskun numero, päiväys, vierailun ajankohta ja alv-verokanta. Jos vierailuun liittyy matkakuluja ja päivärahoja, laskuta ne samalla laskulla omana rivinään.

Kirjailijavierailuihin soveltuu usein AVL45§, jolloin voit laskuttaa alvittomana vaikka olisit alv-velvollinen (tällöin laskulla on hyvä näkyä esim. merkintä “Alv 0%, AVL45§”). Asia voi olla hyvä käydä läpi myös oman kirjanpitäjäsi kanssa, ellei se ole entuudestaan tuttu. Mikäli kuitenkin joudut laskuttamaan alvia, otathan huomioon että Lukukeskuksen kanssa tehtävien sopimusten palkkiosumma on kokonaissumma, eli alvien tulee sisältyä sovittuun summaan eikä tulla sen päälle.

Lukukeskuksen laskutusosoite ja -ohjeet (pdf)

 

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Ota yhteyttä: kirjailijavierailupalvelu(at)lukukeskus.fi