Muistilista tilaajalle

Kiitos, että olette tilanneet kirjailijan vieraaksi! Kirjailijavierailu mahdollistaa lukijan ja kirjailijan ainutlaatuisen kohtaamisen. Onnistunut vierailu ei vaadi ihmeitä, mutta valmistautumalla taataan hyvä kokemus kaikille osapuolille. Tässä vinkkejä onnistunutta vierailua varten.

Hyvissä ajoin

Mieti ennakkoon parhaimmat kulkuyhteydet paikkakunnalle sekä majoitusmahdollisuus, jos se on tarpeen. Varsinkin, jos esiintyminen on aikaisin aamusta ja kirjailijalla matkaa taitettavana, voi paikkakunnalla yöpyminen olla järkevä vaihtoehto. Kirjailija esiintyy virkeämpänä hyvin nukutun yön jälkeen kuin aamuöisen matkan halki Suomen. Jos esiintymisen ajankohta taas on myöhäinen, ei kirjailijan tarvitse lähteä matkaamaan yönselkään.

Selvitä, miten kirjailija pääsee parhaiten juna-, bussi- tai lentoasemalta vierailukohteeseen. Jos kirjailija ei ole käynyt aiemmin paikkakunnalla, on tärkeää kertoa tarkasti, mistä esim. linja-autot lähtevät. Sovittele kirjailijan aikataulu realistisesti kulkuyhteyksien mukaan. Ota myös huomioon mahdolliset myöhästymiset.

Varaa budjettiin mahdolliset kilometrikorvaukset, mikäli matka julkisilla on hankala.

Ennen vierailua

Kun olet saanut sopimuksen, ole hyvissä ajoin yhteydessä kirjailijaan yksityiskohtien sopimiseksi. Voit tiedustella, minkälaisia toiveita kirjailijalla on vierailun ja valmistelujen suhteen. Ilmoita ennakkoon, onko paikalla haastattelijaa vai puhuuko kirjailija yksin.

Kerro kirjailijalle ennakkoon kuka hänet ottaa vastaan ja missä. Varmista, että vähintään yksi henkilökunnasta on paikalla vierailun aikana ja välitä ohjeet hänelle.

Vierailupäivänä

Kun kirjailija saapuu esiintymispaikalle, hänellä voi olla pitkä matka takanaan. Kahvi- tai teekupponen piristää ennen esitystä ja tuo kirjailijalle olon, että hän on tervetullut. Selvitä myös, missä kirjailija voi ruokailla.

Rauhoita tila, jossa kirjailija esiintyy ja järjestä esteetön pääsy tilaan ja tilasta pois. Varmista, että tilassa on toimiva mikrofoni. On tärkeää, että kaikki kuulevat, mitä kirjailijalla on sanottavanaan. Mikrofonin käyttö on myös esteettömyyskysymys. Varaa riittävä määrä tuoleja, jotta ei synny hälinää. Kirjailijalla on usein mukanaan omia kirjojaa, joita hän esittelee. Varaa kirjoille pieni pöytä esiintymistilaan. Myös vesilasi esiintymisen ajaksi helpottaa kirjailijan työtä.

Jos jokin mietityttää, voitte olla yhteydessä Lukukeskukseen: kirjailijavierailupalvelu(at)lukukeskus.fi