Virtuaalivierailu tuo kirjailijan kaukaa lähelle

Lukukeskus välittää kirjailijavierailuja ympäri Suomen ja kaikkialle maailmaan. Silloinkin kun kirjailija on kaukana, virtuaalivierailu mahdollistaa kohtaamisen. Toisin kuin tallenne tai striimi, vierailu perustuu henkilökohtaiseen kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen. Sinä ja tai isompi ryhmä voitte keskustella kirjailijan kanssa kirjailijantyöstä, kirjoista ja lukemisen hyödyistä, vaikka kirjailija istuisi satojen kilometrien päässä.

Lukukeskuksen virtuaalipalvelua on toteutettu menestyksekkäästi jo usean vuoden ajan. Tietokoneen välityksellä kirjailijat ovat vierailleet oppilaiden kodeissa, työväenopiston lukupiirissä, työyhteisöissä ja kirjaston asiakkaiden luona. Virtuaalipalvelua kehitettiin edelleen poikkeuskevään 2020 aikana.

Lukukeskuksen kyselyn mukaan 100 % mielestä virtuaalivierailukokemus oli kokemuksena hyvä tai kiitettävä. Lähes kaikki kokivat kirjailijan olevan läsnä myös virtuaalisesti, ja puolet vastaajista koki, että virtuaalivierailu toi jotain lisää tavalliseen vierailuun verrattuna.

Virtuaalivierailulla yleisö voi olla samassa tilassa tai seuraamassa vierailua etänä omista kodeistaan. Lukukeskuksen välittämät vierailut ovat räätälöitävissä eri tilanteisiin sopivaksi. Jos vierailuun osallistuva yleisö on eri paikoissa, esimerkiksi omissa kodeissaan, on maksimiosallistumäärä 60 henkilöä. Näin varmistamme vuorovaikutuksen säilymisen ja yhteyksien toimivuuden. Virtuaalivierailuja voi järjestää myös siten, että koko yleisö on samassa tilassa, tai esimerkiksi muutamassa eri koululuokassa seuraamassa vierailua. Tällöin osallistujia voi olla yhteensä 300 henkeä.

Virtuaalivierailun järjestäminen on helppoa, tarvitaan vain nettiyhteys, web-kamera ja tietokoneen äänentoisto ja mikrofoni. Lukukeskuksen tuottaja päivystää ohjelman äärellä kaikkien virtuaalivierailujen ajan ja varmistaa toimivan yhteyden sekä auttaa teknisissä asioissa.

”Monet eivät hahmota sitä, että elämys on aivan yhtä voimakas kuin fyysisellä vierailulla, ellei jopa voimakkaampi, kun kirjailija puhuu kuin juuri sinulle.”
“Se, että kirjailija antoi ikään kuin enemmän itsestään, syvensi myös lukukokemusta aivan eri tavalla.”
“Vierailu ylitti odotukseni.”

Virtuaalivierailuja lapsille ja nuorille

Haluaisiko luokkasi haastatella ulkomailla asuvaa kirjailijaa tai tavata tulevan kirjan päähenkilön videokuvan välityksellä? Tai kiinnostaisiko päästä kurkistamaan Terhi Rannelan punaiseen työhuoneeseen?

Palaute kertoo kouluarjesta erottuvan, vuorovaikutteisen kohtaamisen kirjailijan kanssa antaneen paljon sekä oppilaille että opettajille. Opettajien mukaan virtuaalivierailut eivät kilpaile perinteisten ”live-vierailujen” kanssa. Ennemminkin ne ovat oppilaille uusi ja jännittäväkin tapa tutustua kirjailijaan ja kirjallisuuteen.

”Oppilaat olivat täysin myytyjä. –Kirjailija tuli eläväksi ja helposti lähestyttäväksi oppilaille.”

”Yksinkertaisesti kaikilla oli mukavaa, kaikki kuuntelivat keskittyneesti ja osallistuivat keskusteluun. Vierailu herätti myös jälkikeskustelua positiivisessa hengessä.”

”Siri Kolun kirjoja oli varattu lainattavaksi kirjastolle 4-5 kpl kutakin. Oppilaat lainasivat niitä erittäin innokkaasti vierailun jälkeen, kaikkia kirjoja ei riittänyt halukkaille ollenkaan. Tästä voi päätellä, että vierailu innosti oppilaita lukemaan ja kiinnostumaan ehkä jopa kirjoittamisesta. Yleisön keskittyminen oli myös herpaantumatonta.”

Varmista onnistunut elämys – tutustu vinkkeihin

Lue vinkit etukäteisvalmisteluun

Lue Eppu Nuotion vinkit virtuaalivierailuun valmistautumiseen!

Tutustu erilaisiin vierailukokemuksiin 

Tutustu virtuaalivierailuja tekeviin kirjailijoihin Kirjailijahaussa ja varaa elämys!

Kirjailija voi kertoa kirjoittamisestaan, teoksistaan, tai esimerkiksi puhua luovuudesta tai muista kirjailijan työhön liittyvistä teemoista tilaajan toiveiden mukaan. Kysy lisää eri vaihtoehdoista: Virtuaalivierailujen tuottaja Elisa Grönholm, elisa.gronholm@lukukeskus.fi, 050 3319051.

Virtuaalivierailuja aikuisille

Virtuaalivierailu on inspiroiva tapa kohdata esimerkiksi ulkomailla asuva kirjailija tai järjestää etätapaaminen lukupiiriin tai työyhteisöön. Kevään 2020 aikana monet yhteisöt, kuten Yle, eri kirjastot ja työväenopistot ovat hyödyntäneet Lukukeskuksen virtuaalivierailupalvelua.

Tutustu Päivi Hytösen kirjoitukseen Eppu Nuotion virtuaalivierailusta Helsingin työväenopiston kirjallisuuspiirissä. 

Kirjailija voi kertoa kirjoittamisestaan, teoksistaan, tai esimerkiksi puhua luovuudesta tai muista kirjailijan työhön liittyvistä teemoista tilaajan toiveiden mukaan. Kysy lisää eri vaihtoehdoista: Virtuaalivierailujen tuottaja Elisa Grönholm, elisa.gronholm@lukukeskus.fi, 050 3319051.