Virtuaalivierailu tuo kirjailijan kaukaa lähelle

Lukukeskus välittää kirjailijavierailuja ympäri Suomen ja kaikkialle maailmaan. Silloinkin kun kirjailija on kaukana, virtuaalivierailu mahdollistaa kohtaamisen.

Toisin kuin tallenne tai striimi, virtuaalivierailu perustuu henkilökohtaiseen kohtaamiseen ja vuorovaikutukseen. Voitte keskustella kirjailijan kanssa kirjailijantyöstä, kirjoista ja lukemisen hyödyistä, vaikka kirjailija istuisi satojen kilometrien päässä.

Tietokoneen välityksellä kirjailijat ovat vierailleet oppilaiden kodeissa, työväenopiston lukupiirissä, työyhteisöissä ja kirjaston asiakkaiden luona. Poikkeusaikana olemme pilotoineet erilaisia tapoja virtuaalisten vierailujen järjestämiseksi, ja ottaneet parhaat opit käyttöön. Olemme huomanneet, että parhaiten vierailu sujuu silloin, kun se järjestetään tilaajan muutenkin käyttämällä alustalla tai järjestelmällä. Virtuaalivierailun järjestäminen on helppoa, tarvitaan vain nettiyhteys, web-kamera ja tietokoneen äänentoisto ja mikrofoni. Voitte tehdä virtuaalivierailun millä tahansa teille tutulla ohjelmalla.

Tuottaja vierailun tukena

Virtuaalinen vierailu on yhä mahdollista järjestää myös Lukukeskuksen tarjoamalla Goto-alustalla tuottajan avustuksella, mutta tästä palvelusta veloitamme erillisen tuottajan palkkion. Jos vierailulle osallistuu monta luokkaa, suosittelemme tuottajapalvelun ostamista.

Lukukeskuksen kyselyn mukaan 100 % mielestä virtuaalivierailukokemus oli kokemuksena hyvä tai kiitettävä. Lähes kaikki kokivat kirjailijan olevan läsnä myös virtuaalisesti, ja puolet vastaajista koki, että virtuaalivierailu toi jotain lisää tavalliseen vierailuun verrattuna.

”Monet eivät hahmota sitä, että elämys on aivan yhtä voimakas kuin fyysisellä vierailulla, ellei jopa voimakkaampi, kun kirjailija puhuu kuin juuri sinulle.”
“Se, että kirjailija antoi ikään kuin enemmän itsestään, syvensi myös lukukokemusta aivan eri tavalla.”
“Vierailu ylitti odotukseni.”

Virtuaalivierailuja lapsille ja nuorille

Haluaisiko luokkanne haastatella ulkomailla asuvaa kirjailijaa tai kurkistaa ihka elävän kirjailijan työhuoneeseen?

Kirjailijavierailuilta saaduista palautteiden perusteella kirjailijavierailut ovat tuoneet ainutlaatuisen hetken kouluarkeen ja vuorovaikutteinen kohtaaminen kirjailijan kanssa on antanut paljon sekä oppilaille että opettajille. Opettajien mukaan virtuaalivierailut eivät kilpaile perinteisten ”live-vierailujen” kanssa. Ennemminkin ne ovat oppilaille uusi ja jännittäväkin tapa tutustua kirjailijaan ja kirjallisuuteen.

”Opilaat olivat täysin myytyjä. –Kirjailija tuli eläväksi ja helposti lähestyttäväksi oppilaille.”

”Yksinkertaisesti kaikilla oli mukavaa, kaikki kuuntelivat keskittyneesti ja osallistuivat keskusteluun. Vierailu herätti myös jälkikeskustelua positiivisessa hengessä.”

”Siri Kolun kirjoja oli varattu lainattavaksi kirjastolle 4-5 kpl kutakin. Oppilaat lainasivat niitä erittäin innokkaasti vierailun jälkeen, kaikkia kirjoja ei riittänyt halukkaille ollenkaan. Tästä voi päätellä, että vierailu innosti oppilaita lukemaan ja kiinnostumaan ehkä jopa kirjoittamisesta. Yleisön keskittyminen oli myös herpaantumatonta.”

Varmista onnistunut elämys – tutustu vinkkeihin

Lue vinkit etukäteisvalmisteluun

Lue Eppu Nuotion vinkit virtuaalivierailuun valmistautumiseen!

Tutustu erilaisiin vierailukokemuksiin 

Tutustu virtuaalivierailuja tekeviin kirjailijoihin Kirjailijahaussa ja varaa elämys!

Virtuaalivierailuja aikuisille

Virtuaalivierailu on inspiroiva tapa kohdata esimerkiksi ulkomailla asuva kirjailija tai järjestää etätapaaminen lukupiiriin tai työyhteisöön. Kevään 2020 aikana monet yhteisöt, kuten Yle, eri kirjastot ja työväenopistot ovat hyödyntäneet Lukukeskuksen virtuaalivierailupalvelua.

Tutustu Päivi Hytösen kirjoitukseen Eppu Nuotion virtuaalivierailusta Helsingin työväenopiston kirjallisuuspiirissä. 

Kirjailija voi kertoa kirjoittamisestaan, teoksistaan, tai esimerkiksi puhua luovuudesta tai muista kirjailijan työhön liittyvistä teemoista tilaajan toiveiden mukaan. Kysy vierailun teknisestä puolesta: suvi.alanko@lukukeskus.fi.