Virtuaalivierailut

Kirjailija kotona – yleisö ympäri maailman

Haluaisiko luokkasi haastatella Eppu Nuotiota Berliinissä ja tavata tulevan kirjan päähenkilön videokuvan välityksellä? Tai kiinnostaisiko päästä kurkistamaan Terhi Rannelan punaiseen työhuoneeseen? Entä miten elokuvaohjaajaksi opiskeleva Aleksi Delikouras itse esiintyy videokuvan välityksellä?

Tilaa koulullesi tai vaikka paikkakunnan usealle koululle ja kirjastolle samaan aikaan virtuaalinen kirjailijavierailu! Vierailulle voi osallistua useasta paikasta yhtä aikaa ja jakaa kustannuksia. Kirjailija välittää vierailun omalta tietokoneeltaan esimerkiksi kotoaan tai työhuoneestaan Lukukeskuksen tarjoaman verkkopalvelun kautta.  Tilaaja maksaa vierailusta vierailupalkkion.

Virtuaalivierailut tarvitsevat onnistuakseen vain kirjailijan, innokkaan tilaajan sekä toimivan internet-yhteyden. Virtuaalivierailussa kirjailija näkee ja kuulee videoyhteyden kautta yleisönsä, ja yleisö vastaavasti kirjailijan. Lisäksi osapuolet voivat keskustella ohjelmassa chatin kautta tai jakaa halutessaan kuvamateriaalia. Virtuaalivierailuissa kirjailijat pääsevät esiintymään myös niissä kouluissa, joihin vierailujen järjestäminen on ollut hankalaa koulun sijainnin tai kirjailijan asuinpaikan takia. Virtuaalinen kirjailijavierailu ylittää tarvittaessa rajat myös valtioiden välillä.

Palautetta virtuaalivierailuista

Palaute kertoo kouluarjesta erottuvan, vuorovaikutteisen kohtaamisen kirjailijan kanssa antaneen paljon sekä oppilaille että opettajille. Opettajien mukaan virtuaalivierailut eivät kilpaile perinteisten ”live-vierailujen” kanssa. Ennemminkin ne ovat oppilaille uusi ja jännittäväkin tapa tutustua kirjailijaan ja kirjallisuuteen.

”Oppilaat olivat täysin myytyjä. –Kirjailija tuli eläväksi ja helposti lähestyttäväksi oppilaille.”

”Yksinkertaisesti kaikilla oli mukavaa, kaikki kuuntelivat keskittyneesti ja osallistuivat keskusteluun. Vierailu herätti myös jälkikeskustelua positiivisessa hengessä.”

”Siri Kolun kirjoja oli varattu lainattavaksi kirjastolle 4-5 kpl kutakin. Oppilaat lainasivat niitä erittäin innokkaasti vierailun jälkeen, kaikkia kirjoja ei riittänyt halukkaille ollenkaan. Tästä voi päätellä, että vierailu innosti oppilaita lukemaan ja kiinnostumaan ehkä jopa kirjoittamisesta. Yleisön keskittyminen oli myös herpaantumatonta.”

 

Eppu_virtuaali3

 

Kirjailijaakin saattaa jännittää

Kirjailijoille virtuaalivierailut tarjoavat uuden työ- ja ansaintamahdollisuuden sekä toisaalta tilaisuuden keskustella lukijoidensa kanssa. Eppu Nuotion lisäksi kouluille tai kirjastoille ovat pilottivaiheessa esiintyneet lasten- ja nuortenkirjailijat Tuula Kallioniemi, Kaj Korkea-aho, Aleksi Delikouras, Seita Vuorela, Siri Kolu sekä Salla Simukka.

Myös Simukka kertoi jännittäneensä tekniikan toimimista sekä toisaalta kontaktin saamista yleisöön videoyhteyden kautta. Hän teki ensimmäisen virtuaalivierailunsa Herttoniemen yhteiskoulun kahdeksasluokkalaisille tammikuussa 2014. Oppilaat olivat valmistautuneet tapaamiseen lukemalla Simukan kirjoja sekä keksimällä etukäteen kysymyksiä hänelle. Simukka korostikin vierailussa vuorovaikutuksen tärkeyttä:

”En ollut luokalle vain ennalta tuntematon, puhuva pää. Oppilaat saivat vastauksia juuri heidän kysymyksiinsä. Olin läsnä 45 minuuttia juuri heille, vaikka istuinkin omassa kodissani, tietokoneeni äärellä.”

Slla_virtuaali5
Salla Simukka vierailulla Herttoniemen koulussa

kuva (2)
Aleksi Delikouras vierailulla Rovaniemen koulussa

Lue Eppu Nuotion vinkit virtuaalivierailuun valmistautumiseen!

 

Virtuaalivierailukokemuksia:

Educa-messuilla kuvattu video keskustelusta, jossa mukana virtuaalivierailujen tuottaja Johanna Yrjänä, sekä osallistuneiden koulujen kokemuksia:

http://www.kirjastokaista.fi/lukukeskuksen_virtuaaliset_kirjailijavierailut/

Ikaalinen:

http://www.ikaalinen.fi/kaupunki/palvelut/kirjasto/lukuinto/virtuaalivierailu/

Kirkkonummi:
http://winellska.blogg.hbl.fi/

Kirjailija Salla Simukan blogikirjoitus:

http://grafomania.wordpress.com/2014/01/16/lasna-virtuaalisesti/

 

Lue lisää palvelusta: http://www.lukukeskus.fi/virtuaalivierailut/