Harri Pirinen

 Harri Pirinen

Jyväskylä

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Virtuaalivierailut
Haastattelut / juonnot

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Rakkaana teemana lasten ja nuorten urheilu. Sanavalmis mutta leppoisa esiintyjä, joka pystyy kertomaan mielenkiintoisia tarinoita ja ottamaan kantaa.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen kirjoittanut kolme jääkiekkoaiheista kirjaa: Jääkiekon nuorten maailmanmestarit 2016, HIFK – Stadin Kingit (vuoden 1969 mestarijoukkueen tarina) sekä Kultaleijonien Tarina 2019. Työssäni toimittajana olen kirjoittanut paljon muustakin urheilusta, erityisesti urheilun yhteiskunnallisesti merkittävistä ilmiöistä.

Kirjojeni tiimoilta olen esiintynyt hyvin erilaisissa tilaisuuksissa: Jyväskylän kirjamessujen lavalla ja nuorten nurkassa, Huomenta Suomessa ja Ylen suorassa ottelulähetyksessä, radiossa, lehtihaastatteluissa…

Yksi itselleni rakas teema on lasten ja nuorten urheilu ja liikunta, josta puhun myös mielelläni vierailuillani. Oikeastaan kirjani ja tämä teema linkittyvät luontevasti yhteen: erityisesti Kultaleijonien Tarina -kirjassa moni pelaaja puhuu lapsuudestaan ja nuoruudestaan ja kertoo, ettei ollut nuorena lähelläkään edes oman kaupunkinsa tai seuransa parhaita pelaajia – ja silti voi nousta maailmanmestariksi!

Mitä teen vierailulla?

Puhun tietysti haluttaessa kirjoistani, mutta mieluummin esimerkiksi lasten ja nuorten liikunnasta sekä erityisesti lukemisen merkityksestä. Lapsena luin paikallislehdestä aina etenkin urheilusivut, ja paljon muutakin. Myöhemmin aloin kulkea lehden urheilutoimittajan kyydissä eri urheilutapahtumissa, ja päätin haluavani itsekin urheilusta kirjoittavaksi toimittajaksi. Kyläkirjastossa käytiin varmaan viikoittain. Muistan myös, miten itse esimerkiksi yläasteella vietin paljon välitunteja kirjastossa, pääasiassa urheilukirjoja lukien. Olen siis itse elävä esimerkki siitä, mihin lapsuuden aktiivinen lukuharrastus voi johtaa.

Etenkin Kultaleijonien Tarina -kirjastani on moni opettajakin sanonut, että sitä ovat nuoretkin (erityisesti pojat) lukeneet mielellään. Siksi lähtisin erittäin mielelläni juuri tämän kirjan varjolla puhumaan lukemisen merkityksestä ja kannustamaan lukemaan. Ja ko. mestarijoukkueen maalivahti Kevin Lankinenhan on ollut varsinainen lukemisen lähettiläs!

Tuotanto

Kultaleijonien tarina, Bazar 2019
HIFK - Stadin Kingit: Vuoden 1969 mestarijoukkue ja Carl Brewerin perintö, Minerva 2019
Nuorten jääkiekon maailmanmestarit, Minerva 2016