Harri
Pirinen

 Harri Pirinen

Jyväskylä

Författarbesök
Bokprat
Verkstäder
Virtuella författarbesök

Skriv ut faktapaket om författaren

Logga in för att boka ett författarbesök

Ställen för uppträdanden

Daghem , Förskola , Lågstadium , Högstadium , Gymnasium , Yrkesskola , Arbetarinstitut , Bibliotek , Förening

Landskap

Mellersta Finland

Beskrivning

Olen pitkän linjan urheilukirjoittaja, ja olen yli 20 vuoden työurani aikana kirjoittanut urheilusta ja sen ilmiöistä hyvin laaja-alaisesti. Viime vuosina olen julkaissut kolme jääkiekkoaiheista kirjaa: Nuorten jääkiekon maailmanmestarit 2016, HIFK – Stadin Kingit sekä Kultaleijonien Tarina 2019. Näistä Helsingin IFK:n vuoden 1969 mestarijoukkueen tarinan ja taustat kertova HIFK – Stadin Kingit valittiin vuonna 2019 Vuoden urheilukirjaksi.

Vaikka kirjani ovat jääkiekkoaiheisia, en ole leimallisesti jääkiekkokirjoittaja tai -asiantuntija. Valtaosan urheilutoimittajan urastani työskentelin Veikkaajan/Urheilusanomien toimittajana ja editorina. Erityisesti minua ovat aina kiehtoneet laajat urheilijoiden henkilökuvat sekä urheilun ilmiöjutut.

Kirjoittamiani henkilökuvia on kiitelty siitä, että pääsen ”lähelle” urheilijaa ja pystyn siten välittämään tämän ajatukset ja tunnot kiinnostavasti. Mainittavin lehtiartikkeleistani lienee keväällä 2015 Urheilusanomissa julkaistu ”Liikuntapommi”-juttu, jossa kerrottiin lasten ja nuorten liian vähäisestä liikkumisesta ja sen terveysvaikutuksista. Juttu vaikutti jopa eduskuntavaaleihin valmistautuneiden kansanedustajaehdokkaiden kampanjoiden painotuksiin, ja jutun ilmestymisen jälkeen tästä tärkeästä aiheesta on puhuttu paljon. Lasten ja nuorten liikunta onkin itselleni tärkeä aihepiiri.

Vad jag gör under besöken

Puhun ja keskustelen mielelläni lähes kaikesta urheiluun liittyvästä - ja muustakin elämästä. Urheilulajeista tunnen parhaiten jääkiekon ja jalkapallon, mutta työssäni olen myös oppinut ottamaan selvää asioista, joista en tiedä kovin paljon. Olen tavannut suuren joukon suomalaisia huippu-urheilijoita, mm. kaikki kevään 2019 jääkiekon maailmanmestarit, ja pystyn kertomaan jotakin heistä ja haluttaessa hankkimaan heiltä vastauksia yleisöä kiinnostaviin kysymyksiin.

Lähinnä sydäntäni on kuitenkin kirjoittaminen ja lukeminen. Erityisesti haluaisin puhua lukemisen tärkeydestä. Itse ahmin lapsena ja nuorena kaikki käsiini saamani urheiluaiheiset tekstit ja teokset; ensimmäinen muistamani oma kirjani oli Mauri Kunnaksen Suuri Urheilukirja, ja esimerkiksi yläasteella vietin lukuisia välitunteja koulun kirjastossa urheilukirjoja lukien.

Olen myös kiinnostunut urheilun psyykkisestä puolesta ja "henkisestä valmennuksesta", ja olen hieman opiskellut psykologiaa ja persoonallisuuskartoituksia. Tämän alan opettajaksi tai luennoitsijaksi en voi ryhtyä, mutta keskustelen mielelläni esimerkiksi urheilijoiden motivaatiotekijöistä ja urheilijoilta vaadittavista psyykkisistä ominaisuuksista.

Olen myös suorittanut urheilumarkkinointitutkinnon ja osallistunut yli 1000-jäsenisen urheiluseuran varainhankintaan, markkinointiin ja viestintään. Pystyn siis tuomaan esille näkökulmia urheiluseuran arkisen myyntityön haasteellisuudesta.

Produktion

Kultaleijonien tarina, Bazar 2019
HIFK - Stadin Kingit: Vuoden 1969 mestarijoukkue ja Carl Brewerin perintö, Minerva 2019
Nuorten jääkiekon maailmanmestarit, Minerva 2016