Rauni
Paalanen

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Olen syntynyt vuonna 1947, opiskellut kirjallisuustiedettä ja germaanista filologiaa, ja elättänyt itseäni ja lastani myös toimittajana ja suomentajana. Kirjailijan urani aukeni vuonna 1990, kun sain julkisuuteen esikoisromaanin Agitaattorin morsian. Runojen, satujen ja kertomusten kirjoittamisen olin kyllä aloittanut jo alakoululaisena.

Esikoisen jälkeen olen saanut maailmalle esseitä, aikuisten satuja, ja laulutekstejä. Esseitä, kritiikkejä ja novelleja on julkaistu myös lehdissä (Kanava, Parnasso, Nuori Voima, Kirjailijalehti ym.)

Muutaman vuoden ajan toimin opettajana Hgin työväenopistossa kirjallisuuspiirien vetäjänä ja harrastajakirjoittajien ohjaajana. Sain myös oman luentosarjan, jonka pohjalta alkoi kasvaa toinen esseekirjani Äiti ja aate. Lukijoiden ja harrastajakirjoittajien kohtaaminen – myös kirjastoissa, kouluissa ym. – on minusta ollut kiintoisaa ja innostavaa.

Toimittajana, kriitikkona ja kaunokirjallisuuden suomentajana olen joutunut työskentelemään monenlaisten tekstien parissa. Minusta on kiihottavaa löytää omaan aiheeseen liittyviä lähteitä – tutkimuksia ym. – on haastavaa kääntää ne ”henkilökohtaiselle” kielelleen, ja kysellä ja ajatella omiaan niiden pohjalta. Tähän tapaan ovat syntyneet kaunokirjalliset esseeni, joissa en siis esiinny tutkijana, vaan löydöistään innoittuneena lukijana ja kirjailijana.

Olen kertonut esseissäni keskieurooppalaisista naiskirjailijoista, jotka viihtyivät, ja kirjoittivat, Wienin ja Pariisin kahviloissa (Kahvilanaisia). Olen lähestynyt poliittisiin aatteisiin ja liikkeisiin heittäytyneitä naisia ja äitejä – Christa Wolf, Elvi Sinervo, Ulrike Meinhof, Dostojevskin ”palavasilmäiset naiset” – kokoelmassa Äiti ja aate.

”Pääteoksia” ovat minulle itselleni kuitenkin ”puhtaat fiktiot”, erityisesti Raakelin tarinat ja sen itsenäinen seuraaja Raakel, Muukalainen ja Kuolema. (Romaani Agitaattorin morsian aatteen viemästä nuoresta naisesta on kyllä sekin yhä tärkeä.) Raakel on maailmalta äitivainajansa mökkiin pyöreän järven rannalle palannut vanha nainen. Raakel hullaantuu puutarhaan, järveen ja metsään. Hän kokee ihmeellisiä asioita: tapaa leijonan ja lumimiehen, ja lopulta oman Kuolemansa.

Raakel on yhä läsnä omassa elämässäni, kuin isosisko. Äitini kuoleman jälkeen, ja Raakelin tarinat kirjoitettuani, olen viettänyt kesiäni mökissä pyöreän järven rannalla, ja hullaantunut puutarhaan.

Raakel on vienyt minut vapaan fantasian huumaavaan maailmaan. Siellä olen joutunut miettimään isoja asioita: ihmisen suhdetta luontoon, kehoonsa, vanhenemiseen ja kuolemaan. Toivon, että lukijat löytävät näistä aikuisten saduista myös niiden surumielisen huumorin.

Varmaan myös Raakelin innoittamana olen kirjoittanut luontoaiheisia laulutekstejä, joita on sävelletty, esitetty ja äänitettykin. Grimmin ja Andersenin satujen aiheista syntyi laulusarja Herää, herää Ruusunen, jonka pohjalta on valmistumassa musiikkiteatteriesitys.

Olen siis kirjoittanut monenlaista. Paljon on myös pöytälaatikon pohjalla, ja mielen pohjalla kypsymässä. Kirjoittaminen on tuonut, ja tuo minulle iloa, kauhua, ihmetystä, oivalluksia, yllätyksiä, kysymyksiä. Kirjoitan: olen elossa.

Mitä teen vierailulla?

Olen puhunut ja luennoinut erityisesti esseisiin ja satuihin liittyvistä aiheista.

Olen esitelmöinyt harrastajakirjoittajille ym. esseen historiasta antiikin ajoista lähtien. Tällaisen "Mikä on essee"-aiheisen alustuksen jälkeen voisin esitellä omia esseitäni, myös tilaisuuden järjestäjien toivomusten pohjalta. Olen puhunut esseitteni "aatteellisista naisista" - Christa Wolf, Elfriede Jelinek, Svetlana Aleksijevitsh - erilaisille yleisöille (radiossa, kirjastossa, yliopistossa), voisin ottaa aiheekseni myös Ulrike Meinhofin, Herta Müllerin, Dostojevskin naiskuvat, Elvi Sinervon.

Kirjoitin joskus Parnassoon esseen Grimmin saduista, sen pohjalta olen esitelmöinyt - mm. kirjastonhoitajille - satujen historiasta ja tutkimuksesta. Olen kirjoittanut laajoja esseitä myös H.C. Andersenin elämästä ja tuotannosta. Tähän harrastukseen liittyen syntyivät "satulauluni", runot joita olen lukenut mm. kotipitäjäni Rautalammin kirjastossa.

Voisin siis puhua satujen historiasta, esittää satulaulujeni tekstejä, tai lukea yhden Raakelin tarinan (siitäkin on kokemusta), tai/ja kertoa Raakelista.
Voisin myös yksinkertaisesti kertoa työstäni ja kokemuksistani kirjailijana. Voisin kertoa esseiden, romaanin, aikuisten satujen ja laulutekstien kirjoittamisesta, ja minulle tärkeistä teemoista. (Niitähän ovat naiset ja valta, ihmisen suhde luontoon, vanhuuden kohtaaminen...)

Tuotanto

Raakel, Muukalainen ja Kuolema, ntamo 2015
Äiti ja aate, ntamo 2011
Kahvilanaisia, Kirjayhtymä 1998
Raakelin tarinoita, Kirjayhtymä 1996
Agitaattorin morsian, Kirjayhtymä 1990