Rauni Paalanen

 Rauni Paalanen Ladda en bild som kan publiceras

Helsinki

Författarbesök
Föreläsningar

Skriv ut faktapaket

Logga in och beställ

Kirjoittamalla luon maailmoita ja saan siitä suurta iloa - iloa ovat tuoneet myös luennot, lukupiirit ym. kohtaamiset lukijoiden kanssa.

Målgruppen för mina böcker

Aikuiset , Lågstadium , Förskola

Beskrivning

Vuosikymmenten varrella olen kirjoittanut proosaa: romaaneja, novelleja, esseitä, satuja aikuisille. Kirjoitan usein naisten elämästä. Teoksissani on naisia, jotka lähtevät seuraamaan aikansa radikaaleja aatteita – ja pettyvät. Kuvaan myös naisten arkea, suhteita toisiinsa, miehiin ja lapsiin, äitiyteen ja vanhenemiseen. Yksinäisestä Raakel-mummosta kertovissa saduissani keskeisenä teemana on ihmisen suhde luontoon. Olen kirjoittanut myös luontoaiheista laululyriikkaa, ja lauluja satujen hahmoista. Olen kirjoittanut myös lapsille, nyt mummona erityisesti ikiomille lukijoille. Lukijat ovat löytäneet teksteistäni surumielistä huumoria ja lempeää ironiaa.

Olen käynyt kertomassa teosteni teemoista ja syntyhistorioista lukupiireissä ja kirjastoissa. Olen luennoinut työväenopistossa ja T:reen yliopistossa esseitteni naiskirjailijoista. Olen kertonut lukemisesta ja kirjoittamisesta alakoululaisille ja kerran lukiolaisillekin. Olen ohjannut harrastajakirjoittajia ja kirjallisuuspiirejä.

Vad jag gör under besöken

Olen valmistanut ja pitänyt esitelmiä mm. Grimmin saduista, ja esseen historiasta. Olen luennoinut nobelkirjailijoista: Svetlana Aleksijevitshista, Elfriede Jelinekistä ym. Voin kertoa muistakin Kahvilanaisia- sekä Äiti ja aate-esseekokoelmieni naiskirjailijoista ja heidän merkityksestään omalle työlleni.

Olen lukenut Raakel-satujani, ja niiden pohjalta on syntynyt antoisia keskusteluita. Olen valmis lukemaan näytteitä ja keskustelemaan myös viimeksi ilmestyneestä novellikokoelmastani Oopperamatka, tai lastenkirjastani, tai lauluistani.

Produktion

Agitaattorin morsian 1990 Kirjayhtymä
Raakelin tarinoita 1996 Kirjayhtymä
Kahvilanaisia 1998 Kirjayhtymä
Äiti ja aate 2011 ntamo
Raakel, Muukalainen ja Kuolema 2015 ntamo
Tuutuvi ja Vinisinvönisin kesää etsimässä 2018 BoD
Oopperamatka 2019 ntamo