Merja Mäki

 Merja Mäki

© Pirjo Syrjälä

Kauhava

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Olen kirjailija sekä äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Kirjoitan sekä ihmesatuja lapsille että spekulatiivista fiktiota aikuisille.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Alkuopetus , Lukio/ammattikoulu , Päiväkoti/esikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen kirjoittanut romaaneja lapsille, varhaisnuorille ja aikuisille. Olen kirjoittanut myös novelleja ja lyhyitä satuja. Olen Suomen Kirjailijaliiton ja Suomen Nuorisokirjailijoiden jäsen.

Esiintyjänä nojaan työkokemukseeni äidinkielen ja kirjallisuuden lukio-opettajana. Työpajoissani käytän tehtävänantoja ja työtapoja, jotka olen vuosien varrella havainnut toimiviksi. Olen tottunut mukauttamaan esityksiäni ja improvisoimaan kulloisenkin yleisön ja tilanteen mukaan. Minulla on kokemusta erilaisten juhlapuheiden pitämisestä, paneelikeskusteluihin osallistumisesta ja haastatteluista.

Näkökulmani esiintymisissäni on usein lukemisen ja sanataiteen merkitys. Lähestymistapani etenkin lapsiyleisöä kohtaan on kannustava: yhdessä huomataan erityisesti vahvuudet lukemisen tai kirjoittamisen taidoissa.

Mitä teen vierailulla?

Vierailuni voi olla luento, työpaja tai näiden yhdistelmä. Keskustelen etukäteen vierailun tilaajan kanssa sisällöistä ja kuulen mielelläni muutaman sanan yleisöstä, jotta voin kohdentaa esitykseni tarkasti. Voin pitää puheita, haastatella tai juontaa.

Sekä kirjailijana että opettajana näen näköalapaikalta luku- ja kirjoitustaitojen kehityksen. Tätä hyödynnän, kun joko puhun lukutaidon merkityksestä tai ohjaan luovan kirjoittamisen työpajoja. Olen tottunut innostamaan ja kannustamaan muita tarinoiden maailmassa. Voin käsitellä omaa fiktion kirjoittamistani tai kirjoittamista joko harrastuksena tai tavoitteellisena toimintana. Asiantuntijana voin toimia suomen kieltä tai ohjaajan/opettajan pedagogiikkaa koskevilla luennoilla.

Työpajoissa ohjaan proosatekstien kirjoittamista. Valitsen työtavat sen mukaan, miten tottuneita kirjoittajia osallistujat ovat. Osallistujilla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta fiktion kirjoittamisesta. Ilmapiirin luomisella on pajoissa suuri merkitys.

Tuotanto

Itki toisenkin, 2024, Gummerus
Ennen lintuja, 2022, Gummerus

Kuvitetut lastenromaanit Unilehmän kevätkirja (2020, Lector Kustannus) ja Unilehmän joulutarina (2017, Lector Kustannus).
Kuvitettu lastenromaani Salaisuus sumussa (2018, Lector Kustannus).

Romaani Kaksi vettä (2017, Nordbooks).

Varhaisnuorten romaanit Venesataman Tillinka ja Vaaralliset vuoret (2014, Nordbooks) ja Venesataman Tillinka ja meriseikkailu (2012, Nordbooks).

Satuja on julkaistu kolmessa satukokoelmassa ja novelleja kahdessa antologiassa. Kirjallisuusaiheisen antologian toimittaminen muun toimituskunnan kanssa.