Merja
Mäki

 Merja Mäki Lataa painokelpoinen kuva

© Pirjo Syrjälä

Härmä (Kauhava)

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Alkuopetus , Lukio/ammattikoulu , Päiväkoti/esikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja ja kirjoitan satuja, romaaneja ja novelleja. Tarinani ovat useimmiten fantasiaa, joskus enemmänkin kauhua, toisinaan taas dystopiaa. Satujani on kutsuttu ihmesaduiksi.

Kirjailijana olen kuuntelija. Tällä tarkoitan sitä, että kun uusi tarina on vasta haave, ensimmäisenä mieleeni ilmestyvät henkilöhahmot hyvinkin vahvoina ja omaäänisinä. He johdattelevat juonenkulkua – silloinkin kun olin ajatellut tarinan aivan toisenlaiseksi. Tavallaan kirjoittaessani kuljen vain henkilöhahmojeni jäljessä.

Kirjoittaessani minulle on tärkeää kyky heittäytyä. Kirjoittamiselle harvoin on erityisen otollista aikaa ja paikkaa. Mutta kunhan mielentila vain on rauhallinen, pystyn heittäytymään äkkinäisesti tarinan tunnelmiin. Silloin ei haittaa, vaikka vieressä kiehuisi puurokattila tai ympärilläni olisi kahvilan hälinää. Kirjoittaminen on enimmäkseen päättäväisyyttä, ei niinkään suurta inspiraatiota.

Kirjoittaminen on minulle suuri seikkailu, jolle täytyy uskaltautua yksin, mutta jolle olen lähtenyt lopulta muiden takia. Seikkailulta nimittäin tuon mukanani jotain muille tarkoitettua: tarinan raakileen. Tarina ei ole koskaan täysin valmis ennen kuin se on saanut lukijan. Lukijoiden palaute onkin minulle tärkeää monellakin tavalla.

Venesataman Tillinka -romaniini on luokiteltu nuorten lukijoiden kirjoiksi, mutta niissä on myös sellaisia teemoja, joiden toivon puhuttelevan aikuisia. Toisaalta saatan käsitellä vakavaakin aihetta niin, että tarinassa on kuitenkin ripaus taikuutta. Sellaista sadun lumoa, jonka jokainen aikuinen voi muistaa lapsuutensa lempikirjoista. Usein ripottelen tämän satumaisuuden kirjoittamaani kieleen. Silloin (tarinan) maailma voi olla hyvinkin synkkä, mutta toivoakseni lukija tuntee kulkevansa sadussa.

Mitä teen vierailulla?

Työskentelen äidinkielen ja kirjallisuuden lehtorina lukiossa. Tätä ammattitaitoa hyödynnän myös kirjailijavierailuilla. Kykenen toteuttamaan tilaajan tarkasti rajaaman esityksen tai suunnittelemaan kokonaisuuden vain muutamien toiveiden pohjalta.

Ohjaan mielelläni luovan kirjoittamisen pajoja tai annan palautetta etukäteen kirjoitetuista teksteistä. Pajoissa käytän mieluusti vaihtelevia työtapoja, jotta erilaiset osallistujat tulisivat huomioiduiksi. Lisäksi vaikkapa liikettä, musiikkia, kuvia tai värejä voidaan käyttää kirjoittamisen apuna. Pajoissa voidaan myös huoltaa osallistujien omien tekstien kieltä.

Voin tehdä kirjavinkkausta, etenkin fantasiakirjallisuudesta. Luennoin kirjoittamisesta koulutyönä, harrastuksena tai tavoitteellisena työnä. Luennoin myös sanataideohjauksesta pedagogisesta näkökulmasta.

Kerron mielelläni kirjoittamisestani ja omasta tuotannostani.

Tuotanto

Romaanit:
Venesataman Tillinka ja meriseikkailu, Nordbooks 2012 (lasten ja nuorten fantasiaromaani)
Venesataman Tillinka ja Vaaralliset vuoret, Nordbooks 2014 (lasten ja nuorten fantasiaromaani)
Kaksi vettä, Nordbooks 2017 (romaani)

Yhteiset teokset:
Rakkaani, romaanihenkilö, toimitettu yhdessä Päivi Artikaisen, Kirsi Haapamatin ja Mervi Heikkilän kanssa, Avain 2014 (kirjallisuusaiheinen antologia)
Kuu-Koo-Kuukeli ja muita vuodenaikasatuja, yhdessä Mervi Heikkilän, Jussi Matilaisen ja Kristiina Mäkimattilan kanssa, Lector 2016 (satukokoelma)
Seikkailuja satumaissa, toim. Markku Keisala, Lector 2017 (satukokoelma)
Hänen huulensa ovat metsä, toim. Anne Leinonen, Kulttuuriyhdistys Korppi ry. 2017 (novellikokoelma)

Novelleja:
He jättivät minut sinne (Usva-verkkolehti 1/2014)
Hän jäi vain lepäämään (Portti 4/2014)
Unitaivaan alla (Kosmoskynä-verkkolehti, 8.10.2016)