Satu
Lidman

 Satu Lidman Lataa painokelpoinen kuva

© Hanna Oksanen

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu

Kuvaus

Olen historioitsija, väkivaltatutkija ja tietokirjailija. En pelkää tarttua kipeisiin, vaiettuihin ja juuri siksi niin kiinnostaviin aiheisiin. Pyrin purkamaan tabuja lempeästi ja kunnioituksella, ajatuksia herättäen.

Monitieteistä näkökulmaani siivittävät niin kulttuuri- ja taidehistoria, sukupuolentutkimus kuin oikeudelliset ja psykologisetkin kysymyksenasettelut. Punaisena lankana ovat ihmisoikeudet. Puheenvuorojani ja tekstejäni on kiitelty paitsi innostavuudesta myös selkeydestä.

Ajattelen, että nykypäivän asenteilla ja käytännöillä on syvälle historiaan ulottuvat juuret. Tämä heijastuu esimerkiksi sukupuoliroolien tulkinnoissa, käsityksissä oikeudenmukaisuudesta sekä ihmisen haavoittuvaisuudessa väkivallalle ja häpeälle.

Yhteiskunnallinen muutos ei ole helppoa eikä nopeaa, mutta se on mahdollista. Mottoni onkin: ”tunne historia, ymmärrä ihmistä, vaikuta nyt!”

Mitä teen vierailulla?

Räätälöin vierailuni kohderyhmän huomioiden joko enemmän luennon, keskustelutilaisuuden tai työpajan muotoon. Olen puhunut niin lukiolaisille, työyhteisöille kuin eläkeläisille, yhtä hyvin akateemisissa tilaisuuksissa kuin kirjastoissa ja muissa julkisissa tiloissa sekä yksityisissä lukupiireissä.

Historiallinen tarkastelu auttaa sijoittamaan ajankohtaiset kysymykset laajempaan yhteyteensä, joten tutkin valittua teemaa menneen ja ajankohtaisen risteyskohdissa.

Tilaisuuden aiheeksi sopii esimerkiksi jokin alla mainituista:
Sukupuoliroolit ja parisuhde
Monikulttuurisuuden haasteet
Häpeä kokemuksena ja välineenä
Seksuaalirikollisuus
Lähisuhde- ja perheväkivalta
Kunniaan liittyvä ja yhteisöllinen väkivalta

Tuotanto

Uusin suomenkielinen kirjani ”Väkivaltavaltakulttuurin perintö. Sukupuoli, asenteet ja historia” ilmestyi syksyllä 2015 Gaudeamuksella. Kirja sai vuoden 2015 tiedekirja –ehdokkuuden.

"Häpeä! Nöyryyttäminen ja häpeämisen jäljillä" julkaistiin vuonna 2011 Atenalla.

Lisäksi olen julkaissut suuren määrän tieteellisiä tekstejä eri kielellä (ks. täydellinen julkaisuluettelo kohdasta linkit).