Tiina
Konttila

 Tiina Konttila Lataa painokelpoinen kuva

© Hanna Kankaanpää

Sievi

Kirjailijavierailut
Kirjavinkkaus
Työpajat

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu

Kuvaus

Lasten sarjisopas (S&S, 2018) on ensimmäinen oma julkaisuni (sekä kuvitus että teksti), ja suunnattu alakouluikäisille lapsille. Tätä ennen olen käsikirjoittanut kaksi lasten sarjakuva-albumia, jotka on kuvittanut Anne Muhonen.

Olen aiemmin pitänyt alakoululaisille sarjakuva-aiheisia tunteja teemana samat asiat joita sarjisoppaassa käsitellään, eli oma tyyli ja sarjakuvan monimuotoisuus ja rohkeus tehdä sekä kokeilla itse.

En sanele sääntöjä sarjakuvan tekemiseen, vaan haluan innostaa, antaa ideoita ja rohkaista jokaista löytämään oma tyylinsä piirtää ja kirjoittaa sarjakuvia.

Mitä teen vierailulla?

Usein koulussa sarjakuvaa tehdään suoraviivaisin keinoin: lapset saavat ehkä eteensä ruudutetun paperin ja käskyn tehdä sarjakuva. Tilanne voi olla haastava, eikä varsinaisesti anna mitään mihin tarttua. Sarjakuvaan keskitytään ehkä enemmän piirtämisen kautta, kun myös tarinan luominen on tärkeä osa sitä.

Ennen sarjakuvan piirtämistä on hyvä herätellä mielikuvitusta, antaa ideoita ja ajateltavaa, joista jokainen voi lähteä kehittelemään ideaa omalla tavallaan.

Sarjakuvailijan tärkeimmät työvälineet ovat kynä, paperi ja oma mielikuvitus, ja viimeksimainitun aktivoiminen ja kehittäminen onkin erityisen tärkeää.

Voin puhua tunnilla yleisesti sarjakuvasta ja eri tavoista tehdä sitä - pääviestin ollessa, ettei yhtä oikeaa tapaa tehdä sarjakuvaa ole, vaan jokaisella on omansa.

Erilaiset sarjakuvapajat ovat myös mahdollisia, ja myös niissä keskitytään ideoiden löytämiseen ja oman tyylin sekä ajattelun rohkeaan käyttöön.

Pyrin ennen kaikkea innostamaan ja rohkaisemaan, sekä sarjakuvan tekemisen, että erilaisiin sarjakuviin tutustumisen suhteen. Tavoitteenani on madaltaa kynnystä tarttua kynään.

Tuotanto

Sirkus Rinkeli (2015), Lasten sarjakuva-albumi
Teksti: Tiina Konttila
Kuvitus: Anne Muhonen

Sirkus Rinkeli 2: Suuri taikajahti (2017), Lasten sarjakuva-albumi
Teksti: Tiina Konttila
Kuvitus: Anne Muhonen

Lasten sarjisopas (2018), ideakirja sarjakuvailijoille
Teksti ja kuvitus: Tiina Konttila