Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Kamala Luonto on tuttu sarjakuva monelle. Jarkko Vehniäinen loi sarjan vuonna 2002 ja tekee sitä nykyään yhdessä puolisonsa Marja Lappalaisen kanssa. Lappalainen käsikirjoittaa, yhdessä viimeistellään jutut valmiiksi ja Vehniäinen hoitaa piirrospuolen. Sarjakuvassa metsäneläimet ruotivat elämän iloja ja suruja omintakeiseen tyyliinsä, ja moni löytää itsensä sarjan hahmoista: ilveksestä, kärpästä, ketusta, majavasta ja kumppaneista.

Vehniäinen (s. 1973, Viitasaari) ja Lappalainen (s. 1980, Jalasjärvi) asuvat Jyväskylässä. Innostus sarjakuviin on alkanut molemmilla jo lapsuudessa. Kumpikin on piirtänyt pienestä asti, Vehniäinen on tehnyt sitä likipitäen koko ikänsä myös työkseen mutta Lappalainen on päätynyt haaveilemalleen luovalle alalle vasta tehtyään kierroksen muutaman täysin erilaisen ammatin parissa.

Pariskunta on esiintynyt kirjamessuilla, sarjakuvafestivaaleilla, kirjakaupoissa ja kirjastoissa. Kamala Luonto ilmestyy yhteensä parissakymmenessä sanomalehdessä (mm. Helsingin Sanomat, Aamulehti, Turun Sanomat, Kaleva, Keskisuomalainen, Ilkka, Pohjalainen ja Hämeen Sanomat) sekä myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, yhdessä lehdessä kussakin maassa. Kamalan luonnon albumit julkaisee Otava.

Mitä teen vierailulla?

Tekijät kertovat miten sarjakuva syntyy, mistä ajatukset strippeihin tulevat, millaista on työskennellä ideatutka päällä vuorokauden ympäri ja mitä todellisuudessa on sarjakuvantekijän arki. Kamala Luonto on sarjakuva, jossa on toisaalta päätöntä huumoria, toisaalta monia tasoja ja pinnan alla hyvinkin syvällistä ajattelua. Työpari kertoo, miten sarjakuvaan voi upottaa lähes kaikki elämän aihealueet ja meitä kaikkia askarruttavat asiat. Eläinhahmojen suuhun on helppo panna vaikeitakin asioita ja käsitellä erilaisia tabuja, välillä mustan huumorin keinoin. Vehniäinen ja Lappalainen ovat tehneet sarjaa yhdessä vuodesta 2016 lähtien, ja se on laajentanut sarjakuvan aihealueita entisestään. Oma lukunsa on tehdä työtä pariskuntana eli jakaa yhteisen elämän ja perhearjen pyörityksen lisäksi myös yhteinen työ.

Sarjakuvan tekeminen on haastavaa ja monitahoista, kuvan ja tekstin yhteispeliä. Visuaalinen puoli sarjakuvassa on hyvin merkittävä. Tekoprosessi idean kehittelystä valmiiksi stripiksi on kaikkine eri vaiheineen monimutkaisempi kuin luulisi. Nyt on mahdollista kuulla asiantuntijoiden suusta kaikki sarjakuvanteon salat ja miten isoja tarinoita yksinkertaisilta vaikuttavien ruutujen takana voi olla.

Tuotanto

Kamala luonto -albumit:
Parasta elämässä, Zum Teufel 2012
Anna haukku!, Zum Teufel 2012
Karhunvatukoita, Zum Teufel 2013
Sulassa sovussa, Arktinen Banaani 2013
Sunnuntaisarjat I, Arktinen Banaani 2014
Anna haukku!, 2. uudistettu painos, Arktinen Banaani 2015
Vain eläimiä, Arktinen Banaani 2015
Sunnuntaikävelyllä, Arktinen Banaani 2016
Kettujahti, Arktinen Banaani 2016
Pentukirja, Arktinen Banaani 2016
Eläimen tarkoitus, Otava 2017
Sunnuntaijengi, Otava 2018
Juhlakirja, Otava 2018
Sunnuntailounas, Otava 2019
Nousukiidossa, Otava 2019
Pentukirja, 2. uudistettu painos, Otava 2019

Kamala luonto -taskukirjat:
Parasta elämässä, Arktinen Banaani 2012
Karhunvatukoita, Arktinen Banaani 2013
Minäkö hullu?, Arktinen Banaani 2014
Pieruterapia, Arktinen Banaani 2015
Kamalasutra, Arktinen Banaani 2016

Jarkko Vehniäisen muut julkaisut:
Mooses ja kumppanit (omakustanne) 1996
Kiviä niskaan, Hetimonex 2001
Sateet tulevat, Sitruunamaailma 2003
Julkimot ja suuret seikkailut, Yhtyneet Kuvalehdet 2007
Sandaalit sauhuten, Aikamedia 2012
Apostolinkyydillä, Aikamedia 2013
Apostolin sandaalit, Aikamedia 2016
Daniel ja kumppanit, Aikamedia 2019