Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen

Esiintymispaikat

Yläkoulu , Lukio , Ammatillinen oppilaitos , Kansalais- ja työväenopisto , Yliopisto ja korkeakoulu , Kirjasto , Kulttuurikeskus tai taidelaitos , Yritys tai kaupallinen tilaisuus , Yhdistys tai järjestö , Seurakunta , Kulttuuritapahtuma , Juhlat tai yksityistilaisuus

Maakunta

Keski-Suomi

Kuvaus

Kamala Luonto on tuttu sarjakuva monelle. Jarkko Vehniäinen loi sarjan vuonna 2002 ja tekee sitä nykyään yhdessä puolisonsa Marja Lappalaisen kanssa. Pariskuntana työskenteleminen antaa työlle ihan omat sävynsä. Kamalan Luonnon eläimet ruotivat elämän iloja ja suruja omintakeiseen tyyliinsä, ja moni löytää itsensä sarjan hahmoista.

Vehniäinen (s. 1973, Viitasaari) ja Lappalainen (s. 1980, Jalasjärvi) asuvat Jyväskylän Ristonmaalla ja jakavat yhteisen kodin ja työn lisäksi muun muassa amerikanautoharrastuksen, kissan, kulinaristiset nautinnot kotikeittiössä sekä intohimon vanhoihin scifielokuviin. Innostus sarjakuviin on alkanut molemmilla jo lapsuudessa. Kumpikin on piirtänyt pienestä asti, Vehniäinen on tehnyt sitä likipitäen koko ikänsä myös työkseen mutta Lappalainen on päätynyt haaveilemalleen luovalle alalle vasta tehtyään kierroksen muutaman täysin erilaisen ammatin parissa.

Tähän mennessä esiintymisiä on ollut kirjamessuilla, sarjakuvafestivaaleilla, kirjakaupoissa ja kirjastoissa. Kamala Luonto ilmestyy yhteensä parissakymmenessä sanomalehdessä (mm. Helsingin Sanomat, Metro, Aamulehti, Turun Sanomat, Keskisuomalainen, Pohjalainen ja Hämeen Sanomat), myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Albumien julkaisu siirtyi Otavalle kesällä 2017.

Mitä teen vierailulla?

Tekijät kertovat miten sarjakuva syntyy, mistä ideat tulevat, millaista on työskennellä työparina ja mitä todellisuudessa on sarjakuvantekijän arki. Kamala Luonto on sarjakuva, jonka pinnan alla on monia tasoja ja hyvinkin syvällistä ajattelua. Työpari kertoo, miten sarjakuvaan voi upottaa lähes kaikki elämän aihealueet ja meitä kaikkia askarruttavat asiat. Eläinhahmojen suuhun on helppo panna vaikeitakin asioita ja käsitellä erilaisia tabuja mustan huumorin keinoin. Pariskunta on tehnyt sarjaa yhdessä vuodesta 2016 lähtien, ja se on laajentanut sarjakuvan aihealueita entisestään.

Sarjakuvan tekeminen on loppujen lopuksi haastavaa ja monitahoista, kuvan ja tekstin yhteispeliä. Visuaalinen puoli sarjakuvassa on hyvin merkittävä. Tekoprosessi idean kehittelystä valmiiksi stripiksi on kaikkine eri vaiheineen monimutkaisempi kuin luulisi. Nyt on mahdollista kuulla asiantuntijoiden suusta kaikki sarjakuvanteon salat ja miten isoja tarinoita yksinkertaisilta vaikuttavien ruutujen takana voi olla.

Tuotanto

Kamala luonto -albumit:
– Parasta elämässä (Zum Teufel) 2012
– Anna haukku! (Zum Teufel) 2012
– Karhunvatukoita (Zum Teufel) 2013
– Sulassa sovussa (Arktinen Banaani) 2013
– Sunnuntaisarjat I (Arktinen Banaani) 2014
– Anna haukku!, 2. uudistettu painos (Arktinen Banaani) 2015
– Vain eläimiä (Arktinen Banaani) 2015
– Sunnuntaikävelyllä (Arktinen Banaani) 2016
– Kettujahti (Arktinen Banaani) 2016
– Eläimen tarkoitus (Otava) 2017

Kamala luonto -taskukirjat:
– Parasta elämässä (Arktinen Banaani) 2012
– Karhunvatukoita (Arktinen Banaani) 2013
– Minäkö hullu? (Arktinen Banaani) 2014
– Pieruterapia (Arktinen Banaani) 2015
– Kamalasutra (Arktinen Banaani) 2016

Jarkko Vehniäisen muut julkaisut:
– Mooses ja kumppanit (omakustanne) 1996
– Kiviä niskaan (Hetimonex) 2001
– Sateet tulevat (Sitruunamaailma) 2003
– Julkimot ja suuret seikkailut (Yhtyneet Kuvalehdet) 2007
– Sandaalit sauhuten (Aikamedia) 2012
– Apostolinkyydillä (Aikamedia) 2013
– Apostolin sandaalit (Aikamedia) 2016