Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen

 Jarkko Vehniäinen ja Marja Lappalainen Ladda en bild som kan publiceras

© D.R.

Jyväskylä

Författarbesök
Verkstäder

Skriv ut faktapaket

Logga in och beställ

Humoristinen, eläväinen, toisiaan täydentävä pariskunta, joka tekee yhdessä suosittua Kamala luonto -sarjakuvaa

Målgruppen för mina böcker

Vuxna

Beskrivning

Kamala Luonto on tuttu sarjakuva monelle. Jarkko Vehniäinen loi vuonna 2002 tämän metsäneläinten maailmaan sijoittuvan sarjan, jossa ilves, kärppä, kettu ja kumppanit ruotivat elämän iloja ja suruja omintakeiseen tyyliinsä. Moni löytää itsensä sarjan hahmoista ja samastuu niiden pohdintoihin maailman menosta. Nykyään sarjan toisena käsikirjoittajana toimii Marja Lappalainen. Yhdessä hiotaan ideat valmiiksi stripeiksi ja Vehniäinen hoitaa piirrospuolen.

Vehniäinen (s. 1973, Viitasaari) ja Lappalainen (s. 1980, Jalasjärvi) ovat innostuneet sarjakuvista jo lapsuudessa ja piirtäneet pienestä asti. He ovat esiintyneet kirjamessuilla, sarjakuvafestivaaleilla, kirjakaupoissa ja kirjastoissa. Kamala Luonto ilmestyy yhteensä parissakymmenessä sanomalehdessä (mm. Helsingin Sanomat, Aamulehti, Turun Sanomat, Kaleva, Keskisuomalainen, Ilkka-Pohjalainen ja Hämeen Sanomat) sekä myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa, yhdessä lehdessä kussakin maassa. Kamalan luonnon albumit julkaisee Otava.

Vad jag gör under besöken

Tekijät kertovat miten sarjakuva syntyy, mistä ajatukset strippeihin tulevat, millaista on työskennellä ideatutka päällä vuorokauden ympäri ja mitä todellisuudessa on sarjakuvantekijän arki. Kamala Luonto on sarjakuva, jossa on toisaalta päätöntä huumoria, toisaalta monia tasoja ja pinnan alla hyvinkin syvällistä ajattelua. Sarjakuva on kuvan ja tekstin yhteispeliä, ja siihen voi upottaa lähes kaikki elämän aihealueet ja mieltä askarruttavat asiat. Tekoprosessi idean kehittelystä valmiiksi stripiksi on kaikkine eri vaiheineen monimutkaisempi kuin luulisi. Nyt on mahdollista kuulla asiantuntijoiden suusta sarjakuvanteon salat ja miten isoja tarinoita yksinkertaisilta vaikuttavien ruutujen takana voi olla.

Produktion

http://www.kamalaluonto.fi