Elina
Hirvonen

 Elina Hirvonen Lataa painokelpoinen kuva

© Jarkko Virtanen, WSOY

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Olen helsinkiläinen kirjailija, toimittaja ja dokumenttielokuvaohjaaja.

Tämän tiedän: kaikkialla maailmassa yksinäisimpiä ovat lapset, jotka kantavat raskaimpia salaisuuksia. Elina Hirvonen, Punainen myrsky, WSOY 2019

Elokuussa 2019 ilmestyy neljäs romaanini Punainen myrsky (WSOY). Romaanin päähenkilö syntyy Irakissa perheeseen, jossa on paljon rakkautta ja suuri salaisuus. Perheen isä toimii Saddam Husseinin hirmuhallintoa vastustavassa vastarintaliikkeessä ja on jatkuvassa vaarassa. Lapsi oppii pienestä asti kantamaan salaisuutta, ja selviytymään kätkemällä tärkeimmät asiat. Perhe pakenee konflikteja Saudi-Arabiaan ja lopulta Suomeen. Talvinen Suomi on turvallinen ja kaunis, mutta uudessa ympäristössä selviytyminen vaatii päähenkilöä luomaan nahkansa yhä uudelleen.

Kun Isiksen nousu horjuttaa maailmaa Irakista ja Syyriasta Eurooppaan, aikuiseksi kasvanut poika palaa synnyinmaahansa neuvottelemaan terrorismin vastaisesta työstä.

Punainen myrsky on universaali teos, joka antaa lukijoille mahdollisuuden pohtia sotien ja konfliktien seurauksia ihmisen kannalta, ja kipeää pyrkimystä korjata itsensä haavoittavien kokemusten jälkeen.

Suomessa on sekä oman historian sotien että muuttoliikkeen takia ollut aina ihmisiä, joiden elämään konfliktit ovat jättäneet jälkiä, vaikka se ei aina näy päälle. Suomessa sotien vaikutuksesta ihmiseen vaiettiin sukupolvien ajan, ja vasta viime vuosina siitä on alettu puhua. Romaani tuo tähän keskusteluun uuden, ajankohtaisen ja kaunokirjallisesti vahvan äänen.

Romaani perustuu Irakissa syntyneen, Suomeen pakolaislapsena tulleen Hussein al Taeen perheen lapsuudenperheen tarinoihin. Romaani on kaunokirjallinen teos ja sen henkilöt ovat fiktiivisiä. Kaunokirjallisen maailman kautta romaani antaa tilan käsitellä myös sisäisten ja kulttuuristen ristiriitojen teemoja, jotka ovat nousseet Hussein al-Taeen toimintaan liittyvän uutisoinnin myötä esiin.

Mitä teen vierailulla?

Teen mielelläni kirjailijavierailuja ja keskustelen romaanista, sen taustatyöstä ja siihen liittyvistä teemoista. Romaani sopii hyvin luettavaksi myös kouluissa. Sen pohjalta voi käydä keskusteluja muun muassa erilaisuudesta, salaisuuksista, peloista, väkivallasta, konflikteista, kasvamisesta, häpeästä ja sisäisistä ja kulttuurisista ristiriidoista.

Syksyllä 2019 ilmestyy lisäksi toimittamani kokoelma lastensuojelun asiakkaina ja jälkihuollossa olevien nuorten tekstejä sekä yhdessä lasteni Anna Kiiskisen ja Iivari Kiiskisen kanssa kirjoittamani lastenkirja Prinsessa Rämäpää ja vessasanat. Vierailen mielelläni puhumassa työskentelystä lastensuojelun asiakkaina olleiden nuorten kanssa. Yhdessä lasteni kanssa vierailemme mieluusti esimerkiksi päiväkodeissa tai kouluissa kertomassa Prinsessa Rämäpää ja vessasanat - kirjasta.

Aikaisempia romaanejani Kun aika loppuu (2015), Kauimpana kuolemasta (2010) ja Että hän muistaisi saman (2005) on käännetty yhteensä yli kymmenelle kielelle. Ensimmäinen lastenkirjani, yhdessä graafikko Ville Tietäväisen kanssa tekemäni Näkymätön käsittelee lapsen yksinäisyyttä, ja ilmestyy syksyllä 2016. Romaanien ja lastenkirjojen lisäksi kirjoitan elokuva- ja tv-käsikirjoituksia, teen dokumenttielokuvia ja opetan kirjoittamista. Kirjoitin toisen romaanini Sambiassa, missä asuin mieheni kanssa kaksi vuotta, ja mistä ajoimme autolla Afrikan halki Suomeen. Erityistaitoihini kuuluu nukkuminen ahtaissa tiloissa, selviytyminen yllättävissä tilanteissa ja neuvotteleminen afrikkalaisten viranomaisten kanssa.

Tuotanto

ROMAANIT
Punainen myrsky, 2019
Kun aika loppuu, 2015
Kauimpana kuolemasta, 2010
Että hän muistaisi saman, 2005

LASTENKIRJAT
Prinsessa Rämäpään ja vessasanat, 2019
Prinsessa rämäpään taikatalvi, 2017
Näkymätön, kuvitus Ville Tietäväinen, 2016

TIETOKIRJAT
Sata sivua - tekstintekijän harjoituskirja, yhdessä Anu Silfverbergin kanssa, 2010
Afrikasta, kolumnikokoelma, 2005

DOKUMENTTIELOKUVA
Kiehumispiste, 2017
Paratiisi - kolme matkaa tässä maailmassa, 2007