Vinkit kirjailijalle virtuaalivierailuun

Virtuaalivierailu on elämys, jossa kirjailija ja lukija kohtaavat! Hienoa, kun olet mukana! Jotta kirjailijavierailu etenisi mahdollisimman sujuvasti, olemme koonneet muutamia vinkkejä onnistuneen vierailun varalle.

1. Valitse esiintymispaikka

Mieti etukäteen, mikä olisi sopiva paikka esiintymiselle. Tarkista, ettei ikkunasta heijastu liian kirkas valo, ja että kamera on sopivalla korkeudella. Mitä taustalla näkyy? On hauskaa, jos kuulijat pääsevät tutustumaan kirjailijan arkeen, voisiko vierailulla esitellä myös työhuonetta tai kirjahyllyä?

2. Suunnittele käsikirjoitus

On tärkeää, että jokainen kirjailija rakentaa vierailunsa itse omalla tyylillään. Vierailun kesto on kuitenkin hyvä jakaa osioihin. Kuinka kauan kerrot kirjastasi tai muuten tuotannostasi? Paljonko kannattaa varata aikaa kirjailijan työstä kertomiseen? Entä kuulijoiden kysymyksille? Kysymysten esittäminen on hyvä tapa rytmittää esitystä.

Kannattaa muistaa, että virtuaalivierailulla etenkin pienemmillä kuulijoilla on haastavaa keskittyä pelkkään puheeseen pitkään. Esimerkiksi seuraavia elementtejä voi sisällyttää vierailuun elävöittämään esitystä:

  • ääneen luku
  • kirjojen kansien tai kuvitusten näyttö
  • valokuvien tai videoiden näyttö
  • oman työhuoneen tai ympäristön esittely

Go to Meeting -ohjelmassa on myös helppo jakaa oma ruutu kuulijoiden kanssa. Voisiko lukemasi teksti olla myös ruudulla näkyvillä, tai löytyisikö tiedostoista muuta kiinnostavaa näytettävää kirjan syntyvaiheista? Esityksen mitta kannattaa suunnitella, mutta myös vierailun tuottaja voi pitää huolta, ettei aika lopu kesken. Jos toivot esityksen tuottajan esimerkiksi kertovan kun esitystä on jäljellä tietty aika, niin olethan toiveistasi etukäteen yhteydessä Lukukeskukseen.

3. Päästä yleisö ääneen

Virtuaalivierailuilla on erityisen tärkeää välillä aktivoida yleisöä ja synnyttää vuorovaikutusta, jotta vierailu ei käy liian raskaaksi. Varsinkin pienemmät kuulijat pystyvät keskittymään paremmin, kun välissä antaa heille mahdollisuuden esittää kysymyksiä kirjailijan työstä. Oppilaita voi kannustaa kirjoittamaan chattiin tai nostamaan käden pystyyn, jolloin opettaja voi jakaa heille puheenvuoron. Mieti etukäteen haluatko kysymykset ensisijaisesti suullisesti vai chatin kautta.

Virtuaalivierailulla toimivat erityisen hyvin myös välikysymykset, joihin voi vastata esimerkiksi viittaamalla, tai kirjoittamalla chattiin kyllä / ei. Tällaisia kysymyksiä voi hyödyntää rytmittämään esitystä. Tämän tyyppiset kysymykset toimivat myös silloin, kun kuulijoita on iso joukko.

On hyvä sopia vierailun alussa, millä tavalla yleisö voi osallistua: toivotko kysymyksiä vasta vierailun päätteeksi vai saako keskeyttää? Kerro Lukukeskukselle, jos haluat teknisen tuen lukevan chatista kysymyksiä puolestasi.

4. Huomioi virtuaalisuus

Virtuaalivierailulla yleisöllä voi kestää hetki kauemmin vastaamiseen ja reagoimiseen: opettajalla voi mennä aikaa organisoida vastaamista, chatin avaaminen ja käyttö voi viedä aikaa, tai ujoimmilla kuulijoilla kestää hetki käyttää chattia tai laittaa mikki päälle. Kysymyksen jälkeen kannattaa odottaa rauhassa ja antaa aikaa, jotta halukkaat pääsevät ääneen. Kysymyksiä ei kannata esittää liian nopeassa tahdissa peräkkäin, jotta vastaamiselle jää aikaa.

5. Testaa etukäteen ennen ensimmäistä vierailua

Virtuaalivierailuohjelma Go to Meeting kannattaa testata etukäteen muutama päivä ennen vierailua, jotta ääni ja kuva varmasti toimivat. Vierailun tuottaja on sinuun etukäteen yhteydessä testiä varten. Testiin menee aikaa n. 10 min.

6. Varaa aikaa ennen vierailua

Vierailupäivänä Lukukeskuksen tuottaja on virtuaalialustalla tavattavissa 10 min ennen vierailun alkua. Häneltä saat apua mahdollisissa ongelmatilanteissa. Kannattaa etukäteen sulkea koneelta muut nettisivut ja ohjelmat, jotta nettiyhteys toimisi mahdollisimman hyvin ja avata vierailuohjelma ajoissa. Tietokoneen voi varmuuden vuoksi myös käynnistää uudelleen.

7. Mieti kameran käyttöä

Virtuaalivierailu on kuulijalle todellinen elämys, jossa kirjailija tulee lähelle. Suoraan kameraan katsominen luo mahdollisuuden katsekontaktiin kuulijoiden kanssa. Vierailun tuottaja huolehtii yleisön mikrofoneista ja kameroista vierailun ajan. Voit myös itse miettiä, näetkö ruudulla mieluummin monta kuulijaa, vai puhutko mieluiten kameralle ilman yleisöä.

8. Anna palautetta

Kaikki palaute ja huomiot vierailusta ovat meille todella tärkeitä. Haluamme kehittää virtuaalivierailuja, ja siksi kirjailijan kokemus vierailusta on meille korvaamaton. Anna palautetta