Jenny Wiik

 Jenny Wiik Lataa painokelpoinen kuva

© Anna Franck

Åbo

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Jag arbetar med både illustration och skrivande, ofta båda två i samma projekt. Jag har ritat och skrivit berättelser ända sedan barndomen, och i slutet av tonåren fick jag redan några beställningar på illustrationer. Jag har en halvfärdig konstnärsutbildning och en magisterexamen i konstvetenskap. Jag är alltså mycket intresserad av hur bilder och berättelser sett ut genom historien, och hur vi använder bilder i dag. Bland annat har jag hållit kurser i visuell kultur och den moderna periodens konsthistoria. Jag har också undervisat i genusperspektiv.

I drygt 10 år har jag skrivit litterärt med mål att publiceras, även om jag redan skrev för skrivbordslådan i 10 år före det. Min första bok är barn- och ungdomsfantasy, Bildbindaren (2012), som också handlar mycket om den digitala världen som unga rör sig i. Sedan dess har jag arbetat med att illustrera läromedel och andras böcker, senast Carina Wolff-Brandts Piga, klockare, inhysing, lots. Jag har också arbetat med grafisk design och med speldesign. För tillfället arbetar jag med spel där text, berättande och inlärning har en stor roll. Nyligen redigerade och illustrerade jag en bok om flyktingkrisen där trettio olika personer får komma till tals om flyktingskap och flyktingpolitik i Finland.

Jag anser att konst och litteratur är livsviktiga medel för oss att förstå vår samtid, må bra, bli empatiska och kloka människor, och rädda världen tillsammans. Mitt konstnärsskap drivs av ett brinnande intresse för livet, naturen, gränstrakterna mellan fantasi och verklighet och att förstå mig själv och andra.

Mitä teen vierailulla?

Jag kan tala fritt om mitt skapande, eller svara på frågor om skrivande och illustration.

Jag kan uppträda för alla åldrar, och är van vid både barngrupper och bångstyriga vuxna.

Jag diskuterar gärna aktuella ämnen som klimatkrisen och mänskliga rättigheter, och hur konst och kultur kan påverka politiskt.

Jag kan tala om samtidens visuella kultur, bilders inverkan i samhället och på oss som människor, ur ett populärvetenskapligt perspektiv och/eller med genusperspektiv.

Jag kan tala om digitala spel och deras roll i samhället och kulturen, både för barn och vuxna (jag har till och med en särskild skolning som spelutbildare, ett certifikat som ges av EHYT).

Jag kan hålla verkstäder i teckning, serieteckning eller grafisk design (som har varit särskilt omtyckta båda av barn och vuxna).

Jag kan uppträda på svenska, engelska eller finska

Tuotanto

Bildbindaren, Schildts & Söderströms 2012, författare och illustratör
Maresi, lättläst bearbetning för Lärum förlag 2016, illustratör och grafisk designer (författare Maria Turtschaninoff, Lättläst bearbetning av Jolin Slotte)
X-libris, ett spel om finlandssvensk litteratur, Svenska.nu 2017, illustratör och grafisk designer
Piga, klockare, inhysing, lots – skärgårdsöden 1669-1809, illustratör (författare Carina Wolff-Brandt)
We see you – berättelser och vittnesmål, Schildts & Söderströms 2019, redaktör, illustratör och grafisk designer

Läromedelsillustratör för SanomaPro, Utbildningsstyrelsen och Schildts & Söderströms.
Medverkar i podcasten Fantastisk Podd, om att skriva fantasy, science fiction och skräck. Podcasten har kommit ut sedan år 2014. http://fantastiskpodd.se/