Julia
Wickholm

 Julia Wickholm Lataa painokelpoinen kuva

© Niklas Sandström / Förlaget

Helsingfors

Föreläsningar
Bokprat
Författarbesök

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Gymnasium , Högstadium , Vuxna

Kuvaus

Jag har skrivit berättelser så länge jag kan minnas, men ännu längre än så har jag läst dem. Att omringa mig med ord ger mig luft och liv samt hjälper mig att förstå världen vi lever i, och människorna i den. När jag skriver undersöker jag detsamma som i böckerna jag läser, fast på ett djupare och mer personligt plan. Vilken historia vill jag berätta? Och varför?

Min debutbok ”Olivia för alltid” behandlar teman som familj, utanförskap, vänskap och kärlek, men också klass- och genusfrågor som ligger mig varmt om hjärtat. Som kandidat i genusvetenskap vet jag att vi fortfarande inte kommit särskilt långt när det gäller förståelse för andra könsidentiteter och sexualiteter än de normativa, och när det kommer till litteraturen är representationen ofta icke-existerande eller stereotyp. Jag vill luckra på detta och både själv sträva efter att vara inkluderande i mina egna texter, men också lyfta fram verk skrivna av hbtqi-personer själva, eller personer av olika etnicitet och klasstillhörighet.

Böcker och läsning är både verklighetsflykt och verktyg för att förstå vår egen och andras tillvaro.

Mitä teen vierailulla?

Jag pratar gärna om mitt skrivande, hur jag gör när jag skapar en berättelse och hur en dag av skrivande kan se ut. Jag kan gärna berätta om processen med min debutbok, som var relativt snårig och utdragen. Jag kan också prata om läsning och böcker jag inspireras av som hjälpt mig att bli en bättre skribent. Dessutom kan jag i egenskap av genusvetare prata om att skriva inkluderande, om intersektionell feminism och genusfrågor. Jag kan ta upp hur man kan gå tillväga för att skriva öppet och finkänsligt om ett ämne man själv inte berörs av (t.ex. transfrågor eller rasism) utan att falla in i stereotypa mönster.

Tuotanto

Olivia för alltid - debutbok, ungdomsroman.