Erika Vik

 Erika Vik

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen Helsingissä asuva kirjailija. Jo lapsena innostuin luomaan kuvitteellisia maailmoja, ja olen kertonut ja kuvittanut omia tarinoitani siitä saakka. Kirjoitan sekä nuorille että aikuisille. Tyyliäni on usein luonnehdittu elokuvamaiseksi, mikä on osittain perua graafisen suunnittelijan ja kuvittajan taustastani. Koulutukseltani olen taiteen maisteri. Kirjoittajana olen vahvasti henkilö- ja juonivetoinen: tarinoideni keskiössä ovat usein kohtalokkaat miehet ja määrätietoiset naiset. Koen fantasiakirjallisuuden luontevimmaksi lähestymistavaksi käsitellä suuria teemoja, mutta kirjoitan myös realistista proosaa.

Esikoisteokseni Hän sanoi nimekseen Aleia ilmestyi alkuvuodesta 2017 Gummeruksen kustantamana. Se aloitti steampunk-elementtejä ja villin lännen tunnelmaa yhdistelevän Kaksosauringot-sarjan, jonka seuraava osa Seleesian näkijä ilmestyi saman vuoden elokuussa. Trilogian päätösosa Nefrin tytär julkaistiin vuotta myöhemmin. Kaksosauringot-trilogia käsitteli muukalaisvihaa ja rasismia. Sarjan keskimmäinen osa sivusi median vastuuta ja kolmas viholliskuvien luomista sekä virheellisen tiedon ja uskomuksien haitallisuutta. Olen kuvittanut sarjalle nettisivut, joilta löytyy lisätietoa tarinani maailmasta (www.seleesia.com). Minulta on lähivuosina julkaistu myös aikuisille suunnattu kahdeksanosainen jatkokertomus Kuin jumalatar. Romanttisen hurvittelun ohella tämä tarina käsittelee pohjimmiltaan lapsettomuutta, jonka yhdistin antiikin myytteihin.

Kaksosauringot-trilogian miespäähenkilö valittiin young adult –kirjallisuuteen keskittyvällä Hel-YA! festivaalilla yleisöäänestyksessä Vuoden YA-hahmoksi 2018. Lokakuussa 2019 käsikirjoitukseni Luonasi ikuisesti palkittiin kustannusosakeyhtiö Otavan järjestämässä Rikos 2019 –kirjoituskilpailussa kunniamaininnalla. Tyyliltään tämä tuorein tekeillä oleva teokseni on lähinnä psykologista trilleriä, jonka teemat liittyvät julkisuuteen, sosiaaliseen mediaan ja seksuaaliseen ahdisteluun.

Olen Suomen Kirjailijaliiton, Helsingin kirjailijoiden ja Suomen Nuorisokirjailijoiden jäsen. Lisää tietoa minusta ja tuoreimmista töistäni löytyy linkeistä.

Mitä teen vierailulla?

Vierailun sisältö voidaan räätälöidä tilaajan toiveiden mukaan. Tarkoitukseni on levittää lukemisen iloa, kertoa sen hyödyistä ja laajemmasta yhteiskunnallisesta merkityksestä, sekä saada yleisö kiinnostumaan uusista teoksista myös oman mukavuusalueensa ulkopuolella. Pidän itseäni luontevana ja helposti lähestyttävänä esiintyjänä. Voin puhua suomeksi tai englanniksi. Yksittäisten opiskelijaryhmien lisäksi olen kertonut työstäni myös paljon suuremmille kuulijajoukoille, joten monenlaiset esiintymistilanteet paneelikeskusteluista teosten lukemiseen ovat tuttuja.

Kerron rehellisesti vapaan kirjailijan ammatista, toimeentulosta, julkaisukynnyksen ylittämisestä ja siitä mitä tapahtuu kustannussopimuksen solmimisen jälkeen. Olen huomannut, että kirjan julkaiseminen isolla kustantamolla on monille kuin unelma rocktähteydestä. Silti tähänkin ammattiin liittyy varjopuolia, joita ei välttämättä tule heti ajatelleeksi. Koska teen työkseni myös kirjagrafiikkaa, koko julkaisuprosessi on tullut hyvin tutuksi. Yhdistän esiintymiseeni mielelläni infografiikkaa mikäli käytössäni on laitteisto, jonka kautta pystyn kuvittamaan sanottavani reaaliaikaisesti (itse pystyn tuomaan mukanani kannettavan ja/tai tablettitietokoneen). Toki tähän riittää myös pelkkä puhdas taulu, jolle voin kirjoittaa tai piirtää.

Fantasian kirjoittajana puhun mielelläni myös tarinamaailmojen luomisesta, niiden kuvittamisesta sekä hahmosuunnittelusta, joka on kirjoittamisen lisäksi yhdistettävissä luontevasti esimerkiksi pelien kehittämiseen. Taustaltani olen yrittäjä, joten pystyn kertomaan luovalla alalla työskentelystä freelancerina yleisluontoisemminkin.

Itselleni läheisiä aiheita ovat sananvapaus ja sananvastuu. Osallistun mielelläni keskusteluun esimerkiksi medianlukutaidosta.

Tuotanto

Kuin jumalatar, jatkokertomus, Me Naiset, tammikuu 2018
Nefrin tytär, Gummerus, syyskuu 2018
Seleesian näkijä, Gummerus, elokuu 2017
Hän sanoi nimekseen Aleia, Gummerus, helmikuu 2017