Tuula-Liina Varis

 Tuula-Liina Varis

© Jyri Pietarinen / WSOY

Joensuu

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen aloittanut kirjailijanurani vuonna 1993, ja julkaissut sen jälkeen 20 teosta. Tuotantoni käsittää romaaneja, novelleja, essee- ja päiväkirjatekstejä sekä kolme tunnettujen henkilöiden muistelmateosta. Olen toiminut Suomen Kirjailijaliiton johtokunnassa ja puheenjohtajana yhteensä 12 vuotta ja yhteensä 12 vuotta valtion taidehallinnossa, mm. Pohjois-Karjalan taidetoimikunnan ja kirjallisuustoimikunnan puheenjohtajana sekä Taiteen keskustoimikunnan varapuheenjohtajana. Esikoisromaanistani Maan päällä paikka yksi on olen saanut Runeberg-palkinnon ja teoksesta Kilpikonna ja olkimarsalkka Valtion tiedonjulkistamispalkinnon. Teoksiani on dramatisoitu ja esitetty useissa teattereissa ja radiossa.

Kirjoittamisen alueeni on proosa, mutta kirjoitan mielelläni myös päiväkirjamaista sekä esseetekstiä. Olen toiminut kolumnistina useissa lehdissä mm. Kansan Uutisten Viikkolehdessä, Suomen Kuvalehdessä ja Kotiliedessä. Kirjoitan mielelläni kirjallisuuteen ja yleensä kulttuuripolitiikkaan liittyvistä aiheista. Teen myös jonkin verran kirjallisuuskritiikkiä. Osallistun mielelläni kirjallisiin projekteihin, olen mm. ollut perustamassa Joensuun jokavuotista kolmipäiväistä kirjallisuustapahtumaa vuonna 2000 ja johdan sen ohjelmatyöryhmää. Olen kolme vuotta toiminut Helsingin yliopiston alumnien kirjallisuuspiirin vetäjänä. Viisi vuotta toimitin Kirja A&Ö -nimistä kirjallisuusohjelmaa television ykköskanavalla. Minulla on vuosikymmenten haastattelukokemus eri tilaisuuksista, mm. Kajaanin runoviikolta ja kirjamessuilta. Perheeseeni kuuluu aviomies, kaksi tytärtä ja kaksi tyttärenpoikaa. Kirjailijaihanteeni on Anton Tshehov. Kustantajani on WSOY.

Mitä teen vierailulla?

Olen valmis puhumaan oman tuotantoni lisäksi myös muusta, varsinkin suomalaisesta kirjallisuudesta. Minulla on elämän tuomaa asiantuntemusta puhua myös kirjailijoiden ammatillisesta asemasta Suomessa, kirjallisuus- ja kulttuuripolitiikasta ja kulttuurijournalismista. Osallistun mielelläni paneeleihin ja otan vastaan haastattelutehtäviä. Voin luennoida kirjoittajakursseilla, mutta en harjoita kirjoittajien ohjausta tai muuta kirjoittamisen opetusta.

Tuotanto

Romaanit: Maan päällä paikka yksi on, Rakas, Irma, Vaimoni, Naisen paras ystävä, tulossa syksyllä 2016 Huvila.
Novellikokoelmat: Pikku naisia, Toshiro Mifunen tiikeri, Muotokuvamaalarin tytär, Että tuntisin eläväni.
Muistelma: Kilpikonna ja olkimarsalkka
Esseet ja kolumnit: Esiäiti kellarissani, Peili ja ikkuna, Tippaleipä kaalipadassa, Ihmisen paikka.
Lastenkirja: Tessu, maailman viisain koira.
Tietoteokset: Elämäni on minun (Anneli Saulin muistelmat), Metsän poika, Karjalan kuvernööri (Esa Timosen muistelmat), Maailman kansalainen Tarja Cronberg (muistelmat), Kristalliyö Joensuun kaupungintalon tornissa (toim. keskustelukirja rasismista)
Työpäiväkirjateos Kaksi kesää, kaksi kirjaa
Lisäksi artikkeleita, tekstejä ja esseitä lukuisissa antologioissa.
Tekstejä käännetty ruotsiksi, hollanniksi, viroksi ja unkariksi.