Suvi Valli

 Suvi Valli Lataa painokelpoinen kuva

© Jorma Marstio / Otava

Jyväskylä

Kirjailijavierailut
Kääntäjävierailut
Asiantuntijaluennot

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu

Kuvaus

Olen julkaissut kolme runokokoelmaa, ja ensimmäinen käännökseni (saksalaisen J.G. Seumen matkakirja “Kesä 1805”) ilmestyy Poesialta elokuussa 2018. Olen esiintynyt runoilijana, luennoitsijana ja panelistina monissa kirjallisuustapahtumissa ja runousfestivaaleilla ja järjestänyt Jyväskylässä Keski-Suomen kirjailijat ry:n poikkitaiteellisia klubeja (mm. Salakuunteluklubi) ja runousaamiaisia. Olen tehnyt erittäin paljon yhteistyötä säveltäjien, muusikoiden ja tanssijoiden kanssa. Vuonna 2016 Jyväskylän yliopisto tilasi minulta promootiorunon, johon koreografi, tanssija Helena Ratinen teki koreografian, ja esitimme teoksen yliopiston promootiojuhlassa. Runojani ovat säveltäneet Osmo Tapio Räihälä ja Olli Moilanen.
Voitin J.H. Erkon kilpailun vuonna 2007, ja esikoisteokseni “Ohijuoksija” (Otava, 2011) oli Helsingin Sanomien esikoispalkintoehdokkaana. Myöhemmin teokseni ovat olleet mm. Yleisradion Tanssiva karhu -ehdokkaina (“Ohijuoksija” v. 2011 ja “Spiraali” v. 2018).

Mitä teen vierailulla?

Törmäytän mielelläni runoutta muihin taiteisiin, eli esiinnyn mielelläni esimerkiksi muusikoiden kanssa. Aiemmin olen esiintynyt mm. viulisti Maria Puusaaren kanssa (Radion sinfoniaorkesteri, Uusinta Ensemble).
Luen ja esittelen mielelläni myös suomentamaani saksalaisen J.G. Seumen historiallista matkakirjaa "Kesä 1805", joka ilmestyy elokuussa 2018. Seume kirjoitti teoksensa matkustaessaan Saksasta Baltian ja Venäjän halki Suomeen vuonna 1805. Teos vie aikakoneen tavoin 1800-luvun alun Eurooppaan, ja teokseen sisältyy värikäs ja kulttuurihistoriallisesti kiinnostava kuvaus myös Suomesta. Seume kirjoittaa mm. savutuvista, kaskiviljelystä, Kymen lohenkalastuksesta, eroista Venäjään ja Ruotsiin kuuluvien suomalaisten alueiden välillä, turkulaisista tupakkapelloista ja viipurilaisista sikuriviljelmistä. Rikas henkilögalleria luo monipuolisen ajankuvan; ääneen pääsevät kenraalit ja kartanonherrat, mutta myös satunnaiset kanssamatkustajat, talonpojat ja kestikievarien isännät ja emännät.

Tuotanto

Spiraali (Otava 2017)
Elämä:kertoja, (Otava 2014)
Ohijuoksija (Otava 2011)
Käännökset:
J.G. Seume: Kesä 1805 (Mein Sommer 1805), (Poesia 2018).