Jyrki
Vainonen

 Jyrki Vainonen Lataa painokelpoinen kuva

© Marjaana Malkamäki, Basam Books

Vuorentausta

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu

Kuvaus

Unenkaltaiset näyt, nyrjähtäneet maailmat, oudot sattumukset ja tilanteet, myytit — siinä tuotannossani toistuvia asioita. Kerron niistä pelkistetyllä kielellä, joskus juonivetoisesti, joskus tunnelmaan ja jännitteeseen keskittyen. Uuskumma, fantasia, surrealismi — siinä puolestaan ”lokeroita”, joihin kirjojani on usein pyritty luokittelemaan.

Lukijakuntaani kuuluu paljon fantasiakirjallisuuden ystäviä.

Teksti on mielestäni onnistunut silloin, kun siinä on tasoja ja se puhuttelee lukijan tietoisuutta ja järkeä, mutta myös alitajuntaa. Silloin yhdistyvät ihmisen päivä- ja yöpuoli, valo ja pimeä. Teoksissani toistuvat teemat ovat klassisia: yksinäisyys, kuolema, rakkaus ja ikävä. Monet lukijat ovat löytäneet niistä myös mustaa (ja vähän lempeämpääkin) huumoria ja ironisia sävyjä. Usein proosassani voi kuulla kaikuja toisista teksteistä.

Olen vuosien varrella sekä luennoinut (erilaisista aiheista) että pitänyt eri pituisia kirjoittajakursseja. Pidän erityisesti palautteenannosta, huolellisesti etukäteen lukemieni tekstien kommentoinnista.

Mitä teen vierailulla?

Kokemukseni kautta voin puhua lisäksi oikeastaan mistä tahansa kirjailijan työhön liittyvästä asiasta. Luottamustoimet erilaisten kirjailijajärjestöjen hallituksissa ja johdossa sekä työskentely 1990-luvulla myös kustantamossa ovat tarjonneet laajan näkymän kirjallisuuden kentälle.

Erityisen mielelläni puhun siitä, miten kirjoittaminen ja lukeminen ovat tekstin läpi kulkemista, taival, jonka kirjailija ja lukija tekevät yhdessä, peräkkäin.

Kirjoittamisen opettaminen (18 vuotta) on avannut minulle kirjoittamiseen ja lukemiseen uusia perspektiivejä.

Opetusfilosofiani perustuu ajatukseen tietoisen ja alitajuisen minän yhteistyöstä, sen sujuvuudesta tai sujumattomuudesta. Lähtökohta on siis syvyyspsykologinen, mutta voin vetää myös perinteisiä tekstipajoja, joissa käydään läpi (joko etukäteen tai kurssin aikana) kirjoitettuja tekstejä ja muokataan niitä, käytettävissä olevasta ajasta riippuen.

Unet ja myytit ovat kiinnostaneet minua pitkään. Niitä löytyy myös monista omista teoksistani. Pidän surrealismin tavasta nähdä ja kokea maailma, havahduttaa meidät huomaamaan sen arkisen outo kiehtovuus.

Niinpä monissa kirjoitustyöpajoissani pyritään houkuttelemaan kirjoittaja sattuman äärelle, luopumaan totutusta ja kirjoittamaan tuoreesta lähtökohdasta ja siten löytämään uusia reittejä itsen ja tekstin läpi.

Tuotanto

Tutkimusmatkailija ja muita tarinoita. Novelleja. Loki-Kirjat, 1999.
Luutarha, Novelleja. Loki-Kirjat, 2001.
Mykkä jumala. Romaani. Loki-Kirjat, 2003.
Perintö. Romaani. Loki-Kirjat, 2005.
Lasin läpi. Novelleja. Loki-Kirjat, 2007.
Tornit. Romaani. Tammi, 2009.
Swiftin ovella. Romaani. Tammi, 2011.
Linnunpöntönrakentaja. Esseitä. Atena, 2012.
Askelia. Kirjoituksia kävelemisestä. Basam Books, 2014.
Naulankantakeitto ja muuta juustohöylättyä hengenravintoa. Satiiri. Atena, 2016.
Yön ja päivän tarinoita. Novelleja. Aula & co., 2019.

Lisäksi olen suomentanut noin 30 teosta englannista suomeen: runoja, klassikkoja, tietokirjallisuutta.
Viimeisin suomennos: Torni ja kierreportaat. Valikoima W.B. Yeatsin runoja. Basam Books, 2015.