Aino-Mari Tuuri

 Aino-Mari Tuuri Lataa painokelpoinen kuva

© Anna Autio

Espoo

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Digilaitteet arjessa? Lapset ja älylaitteet? Ja mitä ihmettä on tietokirjallisuus? Toimittaja-tietokirjailija johdattaa pohtimaan yhteiskunnallisia aiheita arkisten tilanteiden ja ihmisen kautta.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Alkuopetus , Yläkoulu

Kuvaus

Hei! Olen Aino-Mari Tuuri, maailmasta monipuolisesti häkeltyvä toimittaja ja tietokirjailija. Kirjoitan ammatikseni niin tietokirjoja kuin käsikirjoituksia ja vaikka podcasteja. Kaikista hauskinta on tietenkin keskustella kirjoittamisesta, tietokirjoista ja muuttuvasta maailmasta.

Innostun yhteiskunnallisesta havainnoinnista ja aiheista. Vaikka lähestymiseni on miltei aina yhteiskunnallinen, etsin usein ihmisen tarinan ja päädyn havainnoimaan arkea ja elämää. Tämä tuo kirjailijavierailuihini usein vilkasta keskustelua, sillä aiheeni ovat ihmistä lähellä.

Viime aikoina olen kirjoittanut ja puhunut mm. digivanhemmuudesta, lapsista ja älylaitteista, digitaalisuudesta ja ihmissuhteista sekä ympäristötutkimuksesta. Usein sivuan työssäni myös työelämää ja sen muutosta.

Esiinnyn mielelläni sekä lapsille että aikuisille. Työpajoista ja juontotyöstä viehätyn erityisesti. Olen koulutukseltani valtiotieteiden maisteri ja toimittaja Sanoman toimittajakoulusta.

Mitä teen vierailulla?

Aikuisia osallistan keskusteluun, ja yhdessä voimme sijoittaa havaintoja yhteiskunnalliseen kehykseen ja muutoksiin. Lapsille kerron ilmiöistä ikätasoisesti, aivan kuten kirjoissanikin.

Puhelimen pomoksi -työpajassa pohditaan aikuis- tai lapsiyleisön kanssa yhdessä älylaitteiden paikkaa kouluarjessa sekä sitä, miten puhelimen pomoksi oikein pääsee. Miksi videoiden katselemista on joskus niin vaikea lopettaa? Entä mitä aikuisen on hyvä tietää lasten digikäytöstä tänä päivänä? Mitä on digivanhemmuus?

Aikuisten Aikakone -työpajassa hahmotellaan digilaitekäytön vaikutuksia arkeen ja ajankäyttöön. Millaisissa tilanteissa ja millaisella käytöllä digilaite vahvistaa onnellisuutta ja ihmissuhteita, milloin se oikeastaan vain vie?

Toiminnallisissa Arkidigi-työpajoissa hahmotellaan digilaitteiden vaikutuksia arkisiin tilanteisiin kotona, koulussa ja ystävien parissa. Miten ja miksi keskustelu muuttuu, kun tuttava kaivaa esiin digilaitteen? Entä miten laitteet vaikuttavan omaan oloon?

Tietokirjallisuus-luennolla avaan ammattikirjoittajan työtä ja tietokirjoittamisen prosessia. Luen otteita tietokirjoistani ja kerron, millaisia valintoja kirjoitustyössä tein ja miksi.

Lavarunous-työpajassa runoillaan itse – tietenkin yhteiskunnallisissa aiheissa ja tietokirjallisuutta hyödyntäen.


Mahdollisuuksien mukaan maustan vierailuja ennakkotehtävin, kokoavin blogitekstein tai lukuharjoituksin, digilaitteita unohtamatta.

Esiinnyn, luennoin, juonnan, toimitan, haastattelen ja haastan tarpeen mukaan. Vedän työpajoja paikan päällä tai virtuaalisesti. Kerron kirjailijavierailulla muun muassa seuraavista aiheista: tietokirjallisuus ja tietokirjat, kirjoittaminen ammattina ja haaveena, lavarunous, perheellistyminen, digitaalisuus ja digitalisaatio, lapset, nuoret ja älylaitteet, some eli sosiaalinen media, houkutteleva suunnittelu ja algoritmit, digilaitteet arjessa, ihmissuhteet digimaailmassa, digivanhemmuus, digiyhteiskunta.

Tuotanto

Puhelimen pomoksi. Ota digimaailma haltuun. Tammi 2022.
Aikakone. Ihmissuhteet digimaailmassa 2022. Kustantamo S&S 2022.
Lapset vai työ. Uskallanko perustaa perheen. Minerva Kustannus 2018.