Maria
Turtschaninoff

 Maria Turtschaninoff Lataa painokelpoinen kuva

© Karin Lindroos / Schildts & Söderströms

Karis

Kirjailijavierailut
Työpajat

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Jag har skrivit sagor sedan jag var fem år gammal. De litterära mästerverk som sparats för eftervärlden bär de suggestivt klingande namnen Den modiga påjken och trålen och Prinsesan silvärklinga och den elaka heksan påre.

Än i denna dag har jag stora svårigheter i att hålla mig till Vår Verkliga Värld när jag skriver och hamnar alltid någon helt annanstans, ofta på ställen jag inte alls väntat mig.

Man kan försöka förklara dagens stora intresse för fantasy med att vår egen värld är så tråkig, skrämmande och ful att vi vill fly in i andra, vackrare världar. Men med den förklaringen kommer man inte långt.

Om fantasy endast handlade om verklighetsflykt skulle genren inte ha den universella attraktion den åtnjuter. Faktum är att det inte är en annan värld som förtrollar oss när vi läser fantasy. Det är vår egen.

God fantasylitteratur fungerar som en spegel vi ser oss själva och vår värld återgivna i, men i klarare, vackrare färger än vi är vana vid. Och när allt återspeglas mot oss, förstorat och fördjupat, upptäcker vi aspekter av oss själva och vår värld vi aldrig hade upptäckt annars. Fantasyn talar till vårt undermedvetna och får oss att upptäcka saker med vår själ, inte med vårt förnuft. Det här gäller både för att läsa och att skriva fantasy. Den bästa fantasyn är skriven inte bara med tanken utan lika mycket med hjärtat.

Dagens rationella samhälle har också avmystifierat livet, fjärmat oss från alla de element av det övernaturliga som människan förr levde med. Fantasyn ger oss magin åter. Den visar oss på det vackra, fantastiska och oförklarliga med att vara människa och gör livet lite djupare och lite rikare.

Mitä teen vierailulla?

Jag kan berätta om mitt författarskap och hur jag skriver mina böcker.
Jag kan berätta om fantasy, och hålla workshopar i att skriva fantasy.
Jag kan tala om kreativitet och hur man kan locka fram sin egen inre skribent.
Jag kan tala på svenska, engelska och finska.
Jag kan uppträda både med och utan intervjuare - lite beroende på tema och publik.

Tuotanto

Breven från Maresi, 2018
Naondel 2016
Maresi 2014
Anaché, fantasy, 2012
Underfors, 2010
Arra - Legender från Lavora, 2009
De Ännu Inte Valda, barnbok, 2007