Jouni Tossavainen

 Jouni Tossavainen Lataa painokelpoinen kuva

© Ari Haimi

Kuopio

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Herra Tossavainen leikkii sanoilla ja puhuu kuvilla.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset

Kuvaus

Kirjailija Jouni Tossavainen on julkaissut 14 proosateosta ja 14 runokirjaa. Esikoiskokoelma Juoksijan testamentti ilmestyi 1985 ja kolmas valokuvarunojen kokoelma Näköala Haminavuorelle 2022.

Juoksija Hannes Kolehmaisen Amerikan-ajasta kertova romaani New Yorkin Lentävä suomalainen (2014) sai Savonia-palkinnon. Valtion viisivuotisen apurahakauden aikana ilmestyivät romaani Kuoharit I–III (2018), jonka luin ja tuotin myös YouTube-äänikirjaksi, Ferdinand von Wrightin kesään 1884 liittyvä Taistelevat metsot (2020) ja toinen yhdenpäivänromaani, Paavo Ruotsalaisen pojan salamurhasta kertova Pojan usko (2021).

Valtion kirjallisuustoimikunnan jäsenenä toinen kausi päättyy 2022. Poetry Slamit toin Suomeen 2000 ja lavarunouden SM-kisaa tuotin 17 vuotta. Opiskelin draamakirjallisuutta Tampereella ja valmistuin filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta. Kulttuuritoimittajana ja toimitussihteerinä työskentelin Savon Sanomissa 1987-2000.

Mitä teen vierailulla?

Alustan, puhun ja luennoin sekä runoudesta että proosasta. Erityisalueitani ovat kirjallisuuden lisäksi kulttuuripolitiikka, taidejournalismi, valokuvaus ja urheilu, joista olen julkaissut myös esseitä. Herra Tossavaisen Runokukko-kiertueilla esiinnyn päiväkodeissa, kouluissa ja lukioissa sekä yksittäistunneilla että työpajoissa, jossa Päivän runon sanoilla leikkimisestä edetään laajempia kokonaisuuksia ja esiintymistä kohti.

Tuotanto

Pojan Usko, 2021, Aviador
Taistelevat metsot, 2020, Aviador
Kuoharit. Äänikirja, 2019, YouTube
Kuoharit I-III, 2018, Ntamo
Se mikä jäi sanomatta. Sanomalehtirunoja, 2016, Palladium
Sininen torni, 2015, Ntamo
New Yorkin Lentävä suomalainen, 2014, Like