Jouni Tossavainen

 Jouni Tossavainen Lataa painokelpoinen kuva

© Pentti Vänskä

Kuopio

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjailija, kriitikko ja runoilija, joka toi Poetry Slamin Suomeen.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset

Kuvaus

Olen julkaissut proosaa ja runoutta vuodesta 1985 lähtien yli kaksikymmentä teosta. Tuorein romaani on Ferdinand von Wrightistä kertovat Taistelevat metsot (2020) ja runojani voi lukea blogistani Kuva ja sana. Savon Sanomien kulttuuritoimittajan ja toimistussihteerin töistä jäin vapaaksi kirjailijaksi vuonna 2000. Samana vuonna järjestin ensimmäiset suomenkieliset Poetry Slamit Kuopiossa ja sen jälkeen lavarunouden SM-kisoja.

Esiintymistä opiskelin jo Tampereen yliopiston draamalinjalla ja maisteriksi valmistuin Jyväskylän yliopistosta. Teoksiini liittyviä yliopistoluentoja useammin olen vieraillut kouluissa ja “leikkinyt runolla” myös päiväkodeissa. Arvostelijan töiden lisäksi olen tehnyt myös ateljeekritiikkiä ja tilausrunoja. Radioteatteri on tuottanut  kuunnelmiani ja Ylen dokumenttiryhmä featureja. Valtion kirjallisuustoimikunnassa aloitin vuonna 2019.

Mitä teen vierailulla?

Ensisijaisesti olen tietysti kiinnostunut puhumaan kirjoihini liittyvistä aiheista. Esimerkiksi Taistelevien metsojen (2020) kohdalla von Wrightien taiteillijaveljeksistä ja laajemmin kuvataiteista. Tai urheilusta juoksija Hannes Kolehmaisesta kertovan romaanin New Yorkin Lentävä suomalainen (2014) pohjalta. Kirjallisten runotyöpajojen lisäksi esittävä ja visuaalinen runous ovat erityisalueitani. Kuitenkin tarvittaessa luennoin mistä tahansa kirjallisuuteen tai kulttuuripolitiikkaan liittyvästä aiheesta.

Tuotanto

Kuva ja sana: http://jounitossavainen.blogspot.com/

Taistelevat metsot, 2020, Aviador
Kuoharit. Äänikirja, 2019, YouTube
Kuoharit I-III, 2018, Ntamo
Se mikä jäi sanomatta. Sanomalehtirunoja, 2016, Palladium
Sininen torni, 2015, Ntamo
New Yorkin Lentävä suomalainen, 2014, Like