Markku Toivonen

 Markku Toivonen Lataa painokelpoinen kuva

© Jyrki Nisonen

Tampere

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Olen runoilija, esseisti, satiirikko, novellisti, runomittojen tuntija ja kokenut sanataiteen opettaja

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset

Kuvaus

Olen julkaissut viisi runokokoelmaa, kolme proosateosta ja kaksi esseeteosta. Lisäksi olen kirjoittanut näytelmiä ja artikkeleita.

Lempeä satiiri ja musta huumori sävyttävät koko tuotantoani – mm. Pispalaan ja Ranskaan, keskiaikaan, nykyaikaan ja osin dystooppiseen lähitulevaisuuteen sijoittuvia tekstejäni. Tulevassa tuotannossani korostuu yhä enemmän surumielisyys, tunne kaiken katoavaisuudesta.

Runojani on luonnehdittu laulullisiksi ja tematiikaltaan ajattomiksi, ja niitä sävyttää tietoisuus eurooppalaisen lyriikan perinnöstä. Runojeni kieli on paradoksien ja yllättävien kiteytysten leimaamaa.

Lyriikkani aihealueita ovat mm. sota ja vallankäyttö, seksuaalisuus ja ihmissuhteet sekä historian uudelleentulkitseminen. Aineksia runoihini ovat tuoneet niin kreikkalainen, kristillinen, suomalais-ugrilainen kuin populaarikulttuurinkin mytologia.

Mitä teen vierailulla?

Luennoin ja keskustelen sovitusta aiheesta. Esitän omia tekstejäni ja puhun töistäni, varsinkin runoista ja satiirisesta proosasta.

Vedän kirjoittajakursseja lyriikan ja proosan kirjoittajille. Olen toiminut sanataiteen ohjaajana 30 vuoden aikana eri oppilaitoksissa, kuten Taideteollisessa korkeakoulussa, Tampereen yliopistossa, Viita-akatemiassa, Oriveden opistossa ja kansalaisopistoissa.

Erikoisalueeni on suomenkielisen runouden metriikka, niin arkaaiset kuin uudemmatkin runomitat. Olen tutkinut mm. Lauri Viidan ja V. A. Koskenniemen suhdetta runomittojen käyttöön. Olen julkaissut yleistajuisen teoksen metriikasta nimeltään Laulava hiljaisuus, joka käytännönläheisesti ja lukuisin runonäyttein kertoo siitä, miten erilaiset runomitat rakentuvat. Se lähtee liikkeelle perusasioista kuten siitä, miten tavut voidaan luokitella ja miten säkeet ja säkeistöt rakentuvat poljennollisessa lyriikassa. Perusteellisen käsittelyn saavat mm. jambimitta eri muodoissaan, heksametri ja kalevalamitta.

Tuotanto

RUNOKOKOELMAT
Lauluja tyhjyydestä, 2017, Sanasato
Kuka yössä herää, 2006, Savukeidas
Sudenkorennon vuosisata, 1994, WSOY
Pimeä, kaunis puoliso, 1988, Arthouse
Tähkämehuballadi, 1984, WSOY

PROOSATEOKSET
Kunnanhymyilijä ja muita unelmavirkoja, satiireja, 2014, Savukeidas
Ihmisenveistäjät, satiireja, 2011, Savukeidas
Ihmeitä, novelleja Ranskasta, 2000, Atena

ESSEETEOKSET
Laulava hiljaisuus – runomitat ja V. A. Koskenniemi, 2019, Koskenniemen Seura
Runouden kuntokoulu, 1988, Kirjapaja (Risto Ahdin kanssa)

NÄYTELMÄT
Rautapaita, historiallinen draama 2005
Tuonela Cola, itsemurhakomedia 2002
Lalli, draama piispasta ja murhaajasta, 1996, Rauman kaupunginteatteri (ohjaus Juha Hurme)