Marja-Leena
Tiainen

 Marja-Leena Tiainen Lataa painokelpoinen kuva

© Marko Koivistoinen / Kuvakeikka

Hiltulanlahti, Kuopio

Kirjailijavierailut

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen ollut yli 30 vuotta kirjailijana. Pääasiallinen tuotantoni koostuu lasten- ja nuortenromaaneista. Olen myös kirjoittanut aikuisille. Viime vuosina olen kirjoittanut selkokirjoja nuorille. Kirjojani on palkittu mm. Topelius- ja Savonia –kirjallisuuspalkinnoilla, ja niitä on käännetty useille kielille.

Kirjani ovat ns. perinteisiä nuortenkirjoja, ja niiden aiheet ovat usein rankkoja. Kuolemaa olen käsitellyt useissa teoksissa, ja tärkeä aihe minulle on myös monikulttuurisuus. Olen kirjoittanut myös kevyemmistä aiheista, kuten urheilusta.

Mitä teen vierailulla?

Puhun kirjailijan työstäni, sen onnistumisen ja pettymyksen hetkistä. Kerron taustatyöstä, jota monet kirjani ovat vaatineet. Oppilaat saavat tehdä kysymyksiä tai olla tekemättä. Minulla riittää juttua kolmen vartin ajaksi. Kerron nuorille kuulijoille, miten mahtava harrastus lukeminen on. Satoja kouluvierailuja eri puolille Suomea tehneenä minulla on vankka kokemus siitä, mikä saa lapset ja nuoret kuuntelemaan kirjailijaa ja pysymään paikallaan hiljaa. Nykyisin käytössäni on usein dokumenttikamera, joka elävöittää esityksiä. Kameran avulla voin näyttää lehtiuutisia, jotka ovat inspiroineet minua. Näytän myös valokuvia tutkimusmatkoiltani. Annan myös lukuvinkkejä toisten kirjailijoiden teoksista. Tunnin lopuksi luen ääneen pätkän jostain kirjastani. Palautteen perusteella olen saanut monia vähän lukevia nuoria innostumaan lukemisesta.

Aiheitani:

monikulttuurisuus (nuoret turvapaikanhakijat, kunniaväkivalta)
rasismi
suru ja siitä selviytyminen
urheilu

Tuotanto

Yli 40 teosta lapsille, nuorille ja aikuisille, joukossa myös selkonuortenromaaneja. Suosituimmat teokset:

Alex-trilogia
Pikkuskini
Rakas Mikael
Poistui kotoaan
Kahden maailman tyttö
Khao Lakin sydämet
Viestejä Koomasta

Selkonuortenromaanit:

Kyttäyskeikka
Poika joka katosi
Tatu, Iiris ja Pääkallomies
Hiekalle jätetyt muistot