Jari
Tammi

Esiintymispaikat

Päiväkoti/Esikoulu , Alkuopetus , Alakoulu , Yläkoulu , Lukio , Ammatillinen oppilaitos , Kansalais- ja työväenopisto , Yliopisto ja korkeakoulu , Kirjasto , Kulttuurikeskus tai taidelaitos , Yritys tai kaupallinen tilaisuus , Yhdistys tai järjestö , Seurakunta , Kulttuuritapahtuma , Juhlat tai yksityistilaisuus

Maakunta

Uusimaa

Kuvaus

Olen helsinkiläinen kirjailija ja kiroguru, syntyjäni Turusta ja puoliksi vepsäläinen. Olen asunut niin Forssassa kuin kuusi vuotta Walesissä. Omat lapseni ovat pitäneet vauhdissa, heidän ansiostaan arvostan jakamista, empatiaa, suurpiirteisyyttä ja yritteliäisyyttä.

Jotkut ihmiset keräävät Pokémon-kortteja, minä tunnepitoisia sanoja ja sanontoja. Tykkään myös sanaleikeistä ja verbaalisesta iloittelusta, mikä on johtanut lauluihin, runoihin ja loruihin. Istumistyön vastapainoksi harrastan pikajuoksua, jalkapalloa (FC Kynä) ja seinäkiipeilyä.

 

Mitä teen vierailulla?

Pidän esiintymisestä, olen näyttelijän poika. Osaan ottaa eri-ikäiset yleisöt haltuuni rennosti ja hauskasti. Voin myös jakaa koululaisille kirjojani. Kohderyhmiä on kaksi.

Lastenkirjailijan kohderyhmään kuuluvat 5–8-vuotiaat, varsinkin eskarilaiset ja ekaluokkalaiset. Lasten kanssa viihdyn hyvin; nuorena työskentelin mm. päiväkodeissa, kerhonohjaajana ja valmentajana. Lastenrunot ovat monin tavoin ominta aluettani, ja toivon voivani keskittyä yhä enemmän tämän genren uudistamiseen. Vierailuilla käyn läpi vanhaa ja tulevaa lorutuotantoani, otan kontaktia yleisöön ja annan lapsille riimitystehtäviä. Kohtaamiset lasten kanssa ovat aina yhtä riemukkaita!

Kiroguruna olen tehnyt esitysvierailuja jo pitkään, samoin antanut satoja haastatteluja niin lehtiin kuin radioon ja televisioon. Kirosanastoon ja kiroiluun olen perehtynyt jo yli 20 vuotta. Affektikielen käytössä tähdennän mielikuvituksen, huumorin ja tilannetajun merkitystä. Nuorten äidinkielen tunneille sopivat aiheet kiroilusta haukkumasanoihin ja kuin-vertauksiin; työpaikoille myös ällökieli eli ärsyttävät sanat ja sanonnat (ks. Kielikello 3/2012). Olen kouluvieraillut lähinnä yläasteilla ja lukioissa, mutta kiroilusta puhuminen on toiminut yllättävän hyvin myös ala-asteen 3-6-luokkalaisille. Lähestymiskulmia aiheistoon on monia teemoista moraaliin, niistä voi tarvittaessa etukäteen sopia. Vuorovaikutus yleisön kanssa on elävää ja antoisaa, ilmaisuja arvotetaan, tuoreuksia bongataan.

Tuotanto

KIROGURUN SANAKIRJOJA
Suuri kirosanakirja, uusi laitos 2016, Pikku-idis 2016
Suuri nimittelysanakirja, Pikku-idis 2014
Suuri jääkiekkosanakirja, Pikku-idis 2013
Suuri haistattelusanakirja, Pikku-idis 2012
Suuri ällösanakirja, Pikku-idis 2011
Maammesanakirja, Pikku-idis 2009
Suuri vertailusanakirja, Pikku-idis 2008
Suuri kirosanakirja, WSOY 2007
Suuri solvaussanakirja, Pikku-idis 2003

Lastenrunot:
Kakkikirja: paukkuvia lastenrunoja ja haisevia eläinloruja, Pikku-idis 2016
Nakkikirja: makoisia lastenrunoja ja kotoisia eläinloruja, Pikku-idis 2013

Muu tuotanto:
Ensimmäinen oppikirjani (S&S:n kautta) ilmestyi kesällä 2018.
Seitsemän romaania, mm. fantasiaeepos Kalevan solki, Kuippana 2002
Ihmiskokeita, proseduraalinen kollektiiviromaani, masterversio ja henkilökohtainen versio, Mahdollisen kirjallisuuden seura 2016
Novelleja, runoja, suomennoksia (mm. Aisopoksen Faabelit ja Nietzschen Näin puhui Zarathustra)