Jari
Tammi

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Olen helsinkiläinen kirjailija ja kiroguru, syntyjäni Turusta ja puoliksi vepsäläinen. Olen asunut niin Forssassa, Jyväskylässä kuin kuusi vuotta Walesissä. Menossa ovat jo kolmannet ruuhkavuoteni: taaperoikäiset iltatähteni pitävät mieleni taatusti hereillä ja vauhdissa!

Jotkut ihmiset keräävät Pokémoneja, minä tunnepitoisia sanoja ja sanontoja. Tykkään myös sanaleikeistä ja verbaalisesta iloittelusta, mikä on johtanut lauluihin, runoihin ja loruihin. Istumatyön vastapainoksi harrastan pikajuoksua, jalkapalloa (FC Kynä) ja seinäkiipeilyä. Tärkeimpiä arvojani ovat empatia ja suvaitsevaisuus.

 

Mitä teen vierailulla?

Pidän esiintymisestä, olen näyttelijän poika. Osaan ottaa eri-ikäiset yleisöt haltuuni rennosti ja hauskasti. Voin myös jakaa koululaisille kirjojani. Kohderyhmiä on kaksi.

Lastenkirjailijan kohderyhmään kuuluvat 4–9-vuotiaat, varsinkin eskarilaiset ja ekaluokkalaiset. Lasten kanssa viihdyn hyvin; nuorena työskentelin mm. päiväkodeissa, kerhonohjaajana ja junnuvalmentajana. Lastenrunot ovat monin tavoin ominta aluettani, ja tavoitteeni onkin uudistaa genreä kirja kirjalta. Vierailuilla käyn läpi vanhaa ja tulevaa lorutuotantoani, otan kontaktia yleisöön ja annan lapsille riimitystehtäviä. Kohtaamiset lasten kanssa ovat aina yhtä riemukkaita!

Kiroguruna olen tehnyt esitysvierailuja jo pitkään, samoin antanut satoja haastatteluja niin lehtiin kuin radioon ja televisioon. Kirosanastoon ja kiroiluun olen perehtynyt jo yli 25 vuotta. Affektikielen käytössä tähdennän mielikuvituksen, huumorin ja tilannetajun merkitystä. Nuorten äidinkielen tunneille sopivat aiheet kiroilusta haukkumasanoihin ja kuin-vertauksiin; työpaikoille myös ällökieli eli ärsyttävät sanat ja sanonnat (ks. Kielikello 3/2012). Olen kouluvieraillut lähinnä yläasteilla ja lukioissa, mutta kiroilusta puhuminen on toiminut yllättävän hyvin myös ala-asteen 3.-6.-luokkalaisille. Lähestymiskulmia aiheistoon on monia teemoista moraaliin, niistä voi tarvittaessa etukäteen sopia. Vuorovaikutus yleisön kanssa on elävää ja antoisaa, ilmaisuja punnitaan, tuoreuksia bongataan.

Tuotanto

KIROGURUN SANAKIRJOJA
Suuri ällösanakirja, Pikku-idis 2016
Suuri kirosanakirja, uusi laitos 2016, Pikku-idis 2016
Suuri nimittelysanakirja, Pikku-idis 2014
Suuri jääkiekkosanakirja, Pikku-idis 2013
Suuri haistattelusanakirja, Pikku-idis 2012
Suuri ällösanakirja, Pikku-idis 2011
Maammesanakirja, Pikku-idis 2009
Suuri vertailusanakirja, Pikku-idis 2008
Suuri kirosanakirja, WSOY 2007
Suuri solvaussanakirja, Pikku-idis 2003

Lastenrunot:
Lakkikirja: lipattomia lastenrunoja ja tupsuttomia eläinloruja, Pikku-idis 2020
Kakkikirja: paukkuvia lastenrunoja ja haisevia eläinloruja, Pikku-idis 2016
Nakkikirja: makoisia lastenrunoja ja kotoisia eläinloruja, Pikku-idis 2013

Muu tuotanto:
Kolme ala-asteen suomen oppikirjaa suomenruotsalaisille, Schildts & Söderströms 2018, 2019, 2020
Seitsemän romaania, mm. fantasiaeepos Kalevan solki, Kuippana 2002
Ihmiskokeita, proseduraalinen kollektiiviromaani, masterversio ja henkilökohtainen versio, Mahdollisen kirjallisuuden seura 2016
Novelleja, runoja, suomennoksia (mm. Aisopoksen Faabelit ja Nietzschen Näin puhui Zarathustra)
Parhaat rakkauskirjeet: rakkauskirjeen käsikirja (antologia), Pikku-idis 1992