Ellen
Strömberg

 Ellen Strömberg Lataa painokelpoinen kuva

© Nicklas Mattsson / Schildts & Söderströms

Jakobstad

Föreläsningar
Verkstäder
Bokprat
Författarbesök

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Gymnasium , Vuxna

Kuvaus

Jag har drömt om att skriva böcker sen jag var liten, men drömmen har samsats med drömmar om annat, drömmar dom jag låtit fara fritt. Länge tryckte jag bort det som egentligen var en alldeles självklar sak: att jag ska skriva. Jag läste hundratals böcker i året, fyllde dagbok efter dagbok och skrev sagor och historier om hur jag träffade mina idoler och alltid blev ihop med dem. Sen hände en massa saker.

1. Jag började blogga och hittade en form av skrivande som passade mig. Jag lärde mig producera text regelbundet och dagligen. Folk tyckte om det jag skrev.
2. Jag hade ett s k break through med min terapeut när hon sa att jag är en typisk under achiever som hellre skiter i saker än försöker och inte lyckas till 100%.
3. Jag gick en helgkurs i kreativt skrivande som ordnades på mitt jobb. Och ganska snart efteråt kom jag in på utbildningen Litterärt Skapande.

Våren 2018 kommer min debutroman ”Jaga vatten” (Schildts & Söderströms). Det är en historia riktad främst mot ungdomar och unga vuxna om vänskap och uppvaknad sexualitet. Romanen kretsar kring vännerna Hanna och Rakel. Hanna har alltid varit den populära, Rakel är den som får hänga med. De ingår i det gymnasiegäng som åker omkring i olika bilar på fritiden, på väg bort från mörk granskog, mot stränderna och vattnet. På väg bort från de präktiga bönehusen på jakt efter horisont, förbjudna substanser och hafsiga akter i baksäten.

Ja, Rakel är den som hänger med, men hon är inte den som låter sig kuvas. Balansen mellan vännerna är inte självklar, den skiftar ständigt och är outgrundlig. I fonden finns mommos och moffas stadiga trygghet, deras dofter och smaker. I fonden finns också en mamma som försvinner, och en pappa som blir alldeles tyst. Hur är det möjligt med kvinnlig solidaritet när man inte ens kan förlåta sin egen mamma? Och när man inte kan vara lojal ens mot sin bästa vän?

Utöver mitt prosaskrivande bloggar jag regelbundet om ämnen som feminism, ungdomsbekymmer, konsten att älska sig själv och kroppsaktivism. 2016 vann jag pris som Årets Blogg på Finlandssvenska Galan. 2017 sommarpratade jag också i Radio Vega.

Mitä teen vierailulla?

Utöver skrivande pratar jag gärna om ämnen jag gärna bloggar om: ungdomstiden, att hitta sig själv, feminism och kroppsaktivism till exempel. Jag har ofta min egen ganska svajiga uppväxt och tonårstid som utgångspunkt och det är viktigt för mig att både skriva och prata på en lagom nivå för att inkludera så många som möjligt.

Jag har även erfarenhet av att dra workshops i kreativt skrivande för ungdomar och det är också något jag gör gärna.

Tuotanto

”Jaga vatten” våren 2018, Schildts & Söderströms
Medverkar i antologin ”Där ljuset faller som vackrast”, 2015 Scriptum, med novellen ”Brorsan och havet”
Medverkar i antologin ”Denna framtid är vår”, 2018 Förlaget med texten ”Till min dotter, om du finns”