Anja Snellman

 Anja Snellman Lataa painokelpoinen kuva

© Jouni Harala / New Terrain Press / WSOY

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjallisen työni tavaramerkkejä ovat persoonallisen kielen ja huumorin ohella estoton tapa yhdistellä historiaa ja utopiaa, itäistä ja läntistä, fiktiivistä ja dokumentaarista, henkilökohtaista ja universaalia materiaalia.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen kirjailija, runoilija, tarinankertoja ja sanataiteilija. Olen äiti ja kulkuri, olen kuuntelija ja vaeltaja. Olen sielunreportteri ja maailmanparantaja, narri ja kyseenalaistaja. Minulla on monta roolia, monta duunia, monta kustantajaa, monta polkua. Olen kirjallinen nomadi. Minulla on monta syntymäkotia: Helsingin Kalliossa, Kreetan Haniassa ja Intian Bangaloressa.

Olen opiskellut Helsingin yliopistossa mm. kotimaista kirjallisuutta, soveltavaa psykologiaa ja englantilaista filologiaa; valmistuin Fil.maisteriksi 2017. Vuonna 2015 sain päätökseen nelivuotiset psykoterapeutinopinnot. Syksyllä 2018 valmistuin seksuaaliterapeutiksi Väestöliiton kaksivuotisesta koulutuksesta. Olen opiskellut myös toimintaterapiaa, kirjallisuusterapiaa ja elokuvakäsikirjoittamista.

Esikoisteokseni Sonja O. kävi täällä ilmestyi 1981. Olen sen jälkeen julkaissut 25 romaania, 3 runokokoelmaa, näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia. Teoksiani on käännetty yli 20 kielelle ja niitä on dramatisoitu näytelmiksi ja elokuviksi. Olen saanut J. H. Erkon palkinnon vuoden 1981 parhaasta esikoisteoksesta. Olen myös saanut Kiitos kirjasta-mitalin, Pro Finlandia-mitalin ja Helsinki-mitalin. Olen ollut Finlandia- ja Runeberg-palkintoehdokkaana.

Viime vuosina olen työskennellyt kirjailijan työn ohella journalistina Helsingin Sanomien HSTV-digitelevisiossa, yleis- ja seksuaaliterapeuttina Psykoterapiakeskus Vastaamossa Helsingissä sekä sanataideterapeuttina Helsingin Diakonissalaitoksella nuorten päihteenkäyttäjien parissa.

Mitä teen vierailulla?

Puhun paitsi omista teoksistani, myös kirjallisuudesta yleensä, niin kotimaisesta kuin maailmankirjallisuudesta. Puhun mieluusti tarinoiden merkityksestä, mutta myös sanataiteesta, kielen mahdollisuuksista, loitsimisesta ja voimasanoista, kirjallisuusterapiasta ja kirjallisuuden ja kirjoittamisen vaikutuksesta mielenterveyteen ja ylipäänsä terveyteen. Esiinnyn mieluusti myös sairaaloissa ja erilaisissa hoitolaitoksissa.

Psykologiset ja yhteiskunnalliset teemat, naisiin ja seksuaalisuuteen liittyvät aihepiirit ovat lähellä tuotantoani.

Kreikka on toinen kotimaani; siihen liittyvät, historialliset, kulttuuriset, yhteiskunnalliset luennot ovat mieluisia. Myös muuttuva nyky-Intia on teemojani.

Joogaan, mindfulnessiin, tietoisuustaitoihin, psykoterapeuttisiin metodeihin ja laajasti ottaen mielen hyvinvointiin liittyvät teemat sopivat myös pirtaan. Puhun myös addiktioista ja päihteistä, ylisukupolvisista traumoista sekä erityisherkkyydestä ja luovuudesta.

Edelleen, kirjallisuuden ja mielenterveyden suhteet, tutkimukset ja vaikkapa kirjallisuusterapian mahdollisuudet, sanataideterapian keinot ovat ominta aluettani.

Pitkäaikaisen, yli 30-vuotisen journalistisen työni ja yhtä pitkän taiteilijan subjektiivisen mediakokemukseni vuoksi luennoin myös julkisuudesta, sen kohtaamisesta, mediastrategioista, mediatraumoista - ja esiintymistaidoista.

Tuotanto

ROMAANIT
Kaikkien toiveiden kylä, WSOY 2018
Lähestyminen, WSOY 2016
Antautuminen, WSOY 2015
Pääoma, Otava 2013
Ivana B., Siltala 2012
Parvekejumalat, Otava 2010
Lemmikkikaupan tytöt, Otava 2007
Rakkauden maanosat, Otava 2005
Lyhytsiipiset, Otava 2003
Äiti ja koira, Otava 2002
Safari Club, Otava 2001
Aura, Otava 2000
Paratiisin kartta, Otava 1999
Side (ensimmäinen nimellä Snellman), WSOY 1998
Arabian Lauri, WSOY 1997
Syysprinssi, WSOY 1996
Pelon maantiede, WSOY 1995
Ihon aika, WSOY 1993
Kaipauksen ja energian lapset, WSOY 1991
Kiinalainen kesä, WSOY 1989
Pimeää vain meidän silmillemme, WSOY 1987
Kultasuu, WSOY 1985
Tushka, WSOY 1983
Sonja O. kävi täällä, WSOY 1981

RUNOKOKOELMAT
Runoksia, WSOY 2014
Öisin olemme samanlaisia, Siltala 2011
Saa kirjoittaa Otava 2004

PAMFLETTI
Kolmas kierros (Elisabeth Rehniä ja Suomen presidentinvaaleja käsittelevä pamfletti yhdessä tuolloisen aviomiehen Saska Saarikosken kanssa), WSOY 1994

Ajantasainen teosluettelo löydettävissä kotisivuilta ja kustantamoiden sivuilta, linkit alla.