Silja
Sillanpää

 Silja Sillanpää Lataa painokelpoinen kuva

© Teemu Kuusimurto

Tuusula

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Olen ollut vapaa käsikirjoittaja ja lastenkirjailija vuodesta 2006 asti. Sitä ennen työskentelin toimittajana Ylen lastenohjelmissa. Suurimman osan teksteistäni olenkin kirjoittanut, ja kirjoitan yhä, Pikku Kakkoseen. Olen saanut käsikirjoittaa kaikenlaista: juontoja, joulukalenteria, musiikkisarjoja, konsertteja, Pikku Kakkosen postia, animaatioita, runomonologeja, seikkailusarjan…

Lastenkirjoja olen kirjoittanut neljä ja lasten kuvaäänikirjoja kymmenen. Niiden lisäksi olen kirjoittanut oppikirjoja sekä näytelmiä.

Taustalla minulla on yliopisto-opinnot Suomen kirjallisuudessa sekä Teatterin ja draaman tutkimuksessa. Harrastajateatterin koen myös tärkeäksi lähtökohdaksi omalle uralleni.

Mitä teen vierailulla?

Kerron työstäni ja sen tuloksista. Aloitan mielelläni siitä, kuinka päädyin tähän ammattiin leikkimällä ja lukemalla. Tilaajan toivomusten mukaan painotan esitystä kirjailijantyön tai käsikirjoittamisen suuntaan.

Katinkontti-lastenohjelma tarjoaa hyvän tarttumapinnan monen ikäisille, sillä sitä on näytetty Pikku Kakkosessa jo kymmenen vuoden ajan. Olen kertonut sarjan tekemisestä yhden esimerkkijakson avulla ala- ja yläkouluikäisille sekä aikuisille. Matka idean synnystä ennakkotutkimuksiin, käsikirjoittamiseen, kuvauksiin ja valmiiseen ohjelmaan kiinnostaa monen ikäisiä. Suomen kieltä ja sen murteita käsittelevä Katinkontin jakso toimii mainiosti koulu- ja kirjastovierailuilla, mutta esimerkkijakson voi valita vierailun kohteen mukaan.

Olen hyvä innostumaan erilaisista asioista, poimimaan aiheesta keskeiset seikat ja löytämään niihin omaperäisen näkökulman. Siitä puhun mielelläni, samoin lapsille kirjoittamisen riemuista. Yhteistyön tekeminen on olennaista tv-sarjoja ja oppikirjoja kirjoittaessa, siitäkin voin puhua.

Voin kertoa myös tarinamaailmojen luomisesta ja henkilögallerian kokoamisesta. Ne ovat olleet vahvuuksiani kirjoittajana.

Kirjoittamani ja v. 2014 ensiaamunsa Hämeenkyrössä saanut nukkenäytelmä Eemeli ja aurinko kertoo F.E.Sillanpään esikoisteoksen syntyvaiheista. Esitys on suunnattu esikoulu- ja alakouluikäisille ja se käsittelee havainnointia ja luovuutta, aistimista ja havaintojen sanallistamista. Näytelmän on ohjannut ja sen esittää nukketeatteritaiteilija Alma Rajala. Esityksen teemat linkittyvät mainiosti kirjailijavierailuun.

Katinkontti-ohjelman Katti Matikaisena teen jonkin verran vierailuja kirjastoihin, kouluihin ja päiväkoteihin. Katti Matikaisen esitys on interaktiivinen tarinatuokio päiväkoti-ikäisille ja sen voi yhdistää kouluikäisille suunnattuun kirjailijavierailuun.

Tuotanto

KIRJAT JA OPPIKIRJAT
Taikamaan esiopetus, tarinat, Otava 2013
Kymmenosainen lasten kuvaäänikirjasarja Eeron numerot, ElisaKirja 2012-2013
Katti Matikainen ja mau-ahtava Suomi, Otava 2010
Vipusen Lukukirja, tarinat, Otava 2008
Vipusen Aapinen, tarinat, Otava 2007
Monitoimikissa Katti Matikainen, satuja, Otava 2006
Konttorikissa Katti Matikainen, satuja, Otava 2004
Reissukissa Katti Matikainen, satuja, Otava 2003

TÄRKEIMMÄT TV-KÄSIKIRJOITUKSET
Satuja Soitosta, kansanmusiikkisarjan käsikirjoitus ja laulujen sanoitukset 2012
Joulukalenteri, Yleisradion perinteinen joulukalenteri 2008
Koiramäki, 13-osainen animaatiosarja Mauri Kunnaksen kirjojen pohjalta, 2004-2007
Katinkontti, faktaa ja fiktiota yhdistävä ohjelma. Ruudussa vuodesta 2004, 140 jaksoa
Syrhämä, 80-osainen interaktiivinen seikkailusarja 2003-2004
Kaikki Yleisradion lastenohjelmille.