Tuula Sandström

 Tuula Sandström Lataa painokelpoinen kuva

© Heidi Kossi

Studio Heidi K

Taivassalo

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Alkuopetus , Lukio/ammattikoulu , Päiväkoti/esikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Kirjailijana lienen moniottelija.

Toistaiseksi minulta on julkaistu 28 teosta, joista 23 lasten- ja nuortenromaaneja. Aloitin ammattikirjailijan urani 1983 nuorisoromaanilla Sämpyläsissit. Proosan lisäksi tässä vaiheessa (tammikuu 2016) löytyy 12 näytelmää,4 käännöskirjaa, 3 toimitustyötä. Aikuisille suunnattuja runokokoelmia toistaiseksi 5, tuoreimmat 4 vuosilta 2011-2015. Pääasialliset kustantajani ovat olleet WSOY ja Otava.

Proosassa minua kiehtovat repliikit, lyhyet luvut, hassunhauskat kohtaukset, “vauhti ja vaaralliset tilanteet”. Olen kaiketi jotenkin poikamainen – ja tietoisesti haluankin houkutella myös poikia ja miehiä tarttumaan kirjaan. Runoteksteissä minua viehättää aforistinen, lyhyt iskevä kuva – jos mahdollista niin koomisestakin vinkkelistä. Esikoiskirjailijana WSOY:lle esittäydyin:

“Pelleksi minun pitäisi pyrkiä,

ei kirjailijaksi.

Haluan iloisen yleisön,

aplodeja kesken aktin.”

Rakastan huumoria – niin tekstinteossa kuin esiintymisessäkin. Oma aforismi: “Siitä on leikki kaukana, jos siitä on leikki kaukana”. Käyntikortissani lukee: “Kirjailija, kouluttaja FM, lausuntataiteilija, laulaja, nauruterapeutti”.

Päägenressäni, lasten- ja nuortenkirjoissa, toistuvia teemojani lienevät rohkeus, itseluottamuksen vahvistaminen, ystävyys, syrjäytymisen estäminen, erilaisuuden hyväksyminen. Haluan myös häivyttää rajaa ihmisten ja eläinten väliltä. Monissa kirjoissani on eläin ihan pääroolissa: esim. ylilihava boa kirjassa Ihan kaheli kaveri (Otava), tosipohjainen tarina Sankarikoira Aku:sta  (Wsoy), sinisilmäinen sudenpentu romaaneissa Susi hukassa ja Lennä, sinisilmä, lennä!  (Wsoy) jne.

Miellän itseni varsin sosiaaliseksi myös kirjailijana. Olen aktiivisesti mukana kirjailijayhdistyksissä (Suomen Kirjailijaliitto, Suomen Nuorisokirjailijat, Suomen Maakuntakirjailijat, Lounais-Suomen Kirjailijat, Littera Baltica). Lukemattomien kirjallisten tilaisuuksia järjestämistä ja juontotehtäviä mm. Suomen Kirjailijaliiton 100-vuotisjuhla-gaalan juonto yhdessä Heikki Hietamiehen kanssa.

Olin mukana perustamassa sanataidekoulutusta Turun alueelle. Nousiaisten Paijulan kummikirjailijana olen toiminut keväästä 2000. Nuorisotyön lisäksi olen vetänyt moninaisia kirjoittajakursseja aikuisväestölle ja eläkeläisille, kouluttanut mm. Tarinatupien ohjaajia. Tätä työtä teen edelleen.

Otan aina vastaan kutsun tulla tukemaan veteraani- ja vanhustyötä, eläkeläisjärjestöjen ja Punaisen Ristin tapahtumia luennoimalla sekä runo- ja lauluesityksin. Koulukaupungissani Kokkolassa sain/jouduin pitämään Riemuylioppilaitten juhlapuheen ja esim. Itsenäisyyspäivän juhlapuheen Turun Lyseossa 2015. Pyynnöstä kirjoitin historiaa luotaavat juhlarunot sekä Turun Lyseolle sen täyttäessä 110 vuotta että Nousiaisten Paijulan koulun 100-vuotisjuhlaan.

Kirjoittamista jatkan täysillä, totta kai. Keskeneräisiä töitä versoaa työpöydälläni. Nautin kovasti omasta jokaviikkoisesta runopalstastani “Torstain tuulahdus” Vakka-Suomen Sanomissa.

Peräänkuulutan iloa, riskinottoa, täysillä elämistä myös kirjailijana, työssä jota rakastan. Koen todeksi eniten siteeratun runoni:

“Enkeli

osaa lentää

ja lintu ja kuka vaan

kunhan on siivet sydämessä

ja tuuleen uskaltaa.”

Siispä

“Iloa kohti

vaikka kontaten.

Näin mä rukoilen.”

Mitä teen vierailulla?

Pyynnöstä teen mitä vain - oman osaamiseni puitteissa, jopa itseäni venyttäen, rajojani koputellen.

Ammattimainen kirjailijanurani alkoi 1983 nuorisoromaanilla Sämpyläsissit (WSOY), ja työ jatkuu jopa kiihtyvällä tempolla. Vieläkin pitempi on urani esiintyjänä. Alakoulun opettaja jo tyrkkäsi minut lavalle runoja joikaamaan.

Teen vuosittain lukuisia hyvinkin erilaisia puhe- ja runo-ohjelmia. Nykyään myös laulan lavalla tekstejä sitomaan ja antamaan niille kaikupohjaa - en siis yleisön pyynnöistä huolimatta, hekoheko. Kirjoittajakursseilla vastaan ohjelmien kokoamisesta ja toteutuksesta. Luentoja luovuudesta olen pitänyt Varsinais-Suomesta Varkauteen. Runoryhmä TARUssa olen kiertänyt pitkin poikin Suomea. Kirjailijana ja runoilijana olen edustanut maatamme mm. Ruotsissa, Norjassa, Islannissa, Grönlannissa, Sveitsissä, Slovakiassa, Kreikassa, Beninissä (olin ensimmäinen stipendiaatti kulttuurikeskus Villa Karossa), Yhdysvalloissa, Venäjän Novgorodissa ja Arkangelissa sekä Meksikossa ja Kuubassa. Yksi intohimoistani on vieraat kielet, hallitsemisjärjestyksessä: suomi, englanti, ruotsi, espanja, saksa - eikä minua "myydä" Ranskassa, Italiassa tai Venäjälläkään. Tämä ei ole kehu, se on luettelo vimmasta sanoihin.

Kielten kiemuroissa myös siviiliammattini lukion englannin maikkana (Turun Lyseon lukio).

Kaikki tämä yllämainittu pohjustukseksi ja selitykseksi sille, että nautin suunnattomasti kirjailijavierailuista kouluihin ja kirjastoihin. Ne ovat niin sanotusti "mun juttu". Useimpien kirjojeni henkilöhahmot ovat ala-asteikäisiä; Tatamin teloittajassa (Wsoy) lukioikäisiä, olo on nuorten parissa hyvinkin kotoinen. Vierailun päätteeksi yleensä "harjoittelemme" nauramista. Asia jonka lapset niin aidosti osaavat.

Huikeina hetkinä miellän tämän työn lähes "lähetyssaarnaamiseksi" - pyrkimykseksi innostaa lukutottumusta, kirjoittamista, rohkeutta esiintyä, uskallusta kaikenlaisen luovuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Mottona uusimmassa runokokoelmassani Neulatyynyn uni: "Älä seuraa unelmia - aja niitä takaa!"

Tuotanto

Toistaiseksi (tammikuu 2016) 28 julkaistua kirjaa, 12 näytelmää, 4 käännöskirjaa, 3 toimitustyötä, runoja 20 antologiassa.
Proosateoksista 23 lasten- ja nuortenromaaneja, pääasiallisina kustantajina WSOY ja Otava. Muutama poiminto:
Korpisissit karkuteillä, Enostone 2012
Siti-jänis ja kesäkissa, WSOY 2009
Taneli Tappinen, WSOY 2008
Laajat romaanit Susi Hukassa ja Lennä, sinisilmä, lennä! WSOY 2000, 2002
Sankarikoira Aku, WSOY 1998, painos 8000
Tatamin teloittaja, teiniromaani, WSOY 1996
Ihan kaheli kaveri, nuortenromaani, Otava 1994
Viliina ja pikku-veli, lastenkirja, Otava 1993
Oivalliset apurit, lastenkirja, Otava 1990
Trilogia Sämpyläsissit, Haukkajahti, Syöksykierre, Wsoy 1983-1989

5-osainen Weeti-sarja, osin toisia ja kolmansia painoksia: Weeti yökoulussa, Weetin luokka lentää, weeti ja waraolympialaiset, Weeti lemmikkijahdissa, Weeti ja viihdytysajot, WSOY 2003 - 2007
Santeri ja Syöpäri, laaja kokoperheenromaani 2004, painos 5000

RUNOKOKOELMAT
Neulatyynyn uni, Enostone 2015
Kivilinko kielen alla, Enostone 2014
Vimmainen voikukka, Enostone 2013
Räsymatto levitoi, Enostone 2011
Kipua ja kiimaa, Littera 1988

Näytelmät löytyvät Suomen Näytelmäkirjailijaliitosta. Esimerkiksi:
Syreenipuisto, komedia. Ensi-ilta Turun Kaupunginteatterin päänäyttämöllä 12.11.1999. Esitetty neljässä teatterissa.
Peikko joka pelkäsi pieniä lapsia, palkittu valtakunnallisessa kirjoituskilpailussa 1996, esitetty´kahdessa teatterissa.
Lähes seitsemän siskoa, komedia, ensi-ilta Puumalassa 2007

KÄÄNNÖSKIRJOJA
Puffe - sirkuskoira seikkailee, lastenkirja, WSOY 2001
Itämaisia itsepuolustuslajeja, WSOY 1997

Toimitustöitä: runo- ja proosa-antologioita:
Turku, omani
Naisen nauru
Jokasyksyinen levottomuus