Annika Sandelin

 Annika Sandelin Lataa painokelpoinen kuva

© Niklas Sandström

Helsingfors

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Jag är en mångsidig och spontan författare som vill väcka fantasi och språkglädje.

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Jag debuterade 1999 tillsammans med min kusin Stella Parland och har sedan skrivit böcker  för olika åldrar och i olika genrer, både prosa, rimmad poesi och teatermanus. Jag har också översatt dikter från svenska till finska. Skrivandet var viktigt för mig redan som barn och redan då drömde jag om att bli författare. Jag började med att skriva för vuxna men märkte sedan att jag allra helst skriver för barn. Ens sinne är aldrig så öppet som när man är barn och ens fantasi aldrig så gränslös och det känns både underbart och krävande att skriva för en sådan publik.Jag har haft många olika sorters framträdanden, allra mest för skolbarn men också för dagisbarn och vuxen publik. Fast jag alltid förbereder mig brukar jag vara spontan och alla mina besök blir olika. Hellre än att jag bara pratar själv, försöker jag få min publik att aktivt vara med och komma med frågor och kommentarer. Mitt mål är alltid att de jag träffar skall bli inspirerade att själva fantisera, läsa och leka med ord.

Mitä teen vierailulla?

Jag är flexibel och kan anpassa mina besöJag berättar gärna om hur det är att arbeta som författare, om processen från idé till färdig bok och om samarbetet med illustratörer. För yngre elever kan jag presentera och läsa ur mina bilderböcker och för de äldre passar böckerna i serien Yokos nattbok. Jag ger gärna tips om hur man skriver poesi. När jag läser upp dikter gör jag det ofta interaktivt, så att barnen läser med i rader som upprepas eller tillsammans med mig spelar teater kring dem. Jag håller också gärna workshops där jag t.ex. låter skolelever skriva dikter enligt enkla anvisningar och sedan dramatisera dem. För mindre barn kan jag hålla babypoesi eller rimlekstunder

När jag uppträder för vuxna brukar jag gå djupare in i hur det är att vara författare och berätta både om det som jag älskar med mitt arbete och de värsta sidorna med det (skrivkramp, ångest, knäckande recensioner).

Jag bjuder på mig själv och är mera spontan än strukturerad . Jag är öppen för olika önskemål och pratar gärna om olika ämnen.

Det går också fint att beställa en verkstad av mig. De här verkstäderna har jag hållit flera gånger:
- Bokstavsverkstad kring boken Mumindalen alfabet (för ca fem till sjuåringar)
- Önskedrömmar: verkstad kring diktboken Om jag fötts till groda (för ca 8 år uppåt)
- Halsbrytande vers och teater: verkstad kring boken Dikter om öden och döden av mig och Stella Parland (för ca tolv år uppåt)

Tuotanto

Mina senaste böcker:
När farmor flög (ill. Jenny Lucander). Förlaget, 2022
Mumindalens alfabet (ill. Tove Jansson). Förlaget och Bonnier Carlsen, 2021
Silkesapans skratt ( ill. Linda Bondstam). Förlaget och Berghs, 2019
Om jag fötts till groda ( ill. Karoliina Pertamo). Förlaget, 2019
Säg hej! (ill. Linda Bondestam) Förlaget, 2017
Tre böcker i serien Yokos nattbok. Förlaget 2014-2018
Potatisens dröm ( ill. Karoliina Pertamo). Schildts & Söderströms 2016