Annika
Sandelin

Esiintymispaikat

Päiväkoti/Esikoulu , Alkuopetus , Alakoulu , Yläkoulu , Lukio , Ammatillinen oppilaitos , Kansalais- ja työväenopisto , Yliopisto ja korkeakoulu , Kirjasto , Kulttuurikeskus tai taidelaitos , Yritys tai kaupallinen tilaisuus , Yhdistys tai järjestö , Seurakunta , Kulttuuritapahtuma , Juhlat tai yksityistilaisuus

Maakunta

Uusimaa

Kuvaus

Jag debuterade tillsammans med Stella Parland 1999 och har sedan dess skrivit flera böcker, varav de flesta för barn. Periodvis blir jag nästan besatt av att skriva rimmade dikter och ligger vaken om nätterna och funderar på rytmen och rimmen i kommande dikter. Däremellan skriver jag prosa. Yokos nattbok är skriven i dagboksform med en tioårig flicka som jag-person. Just nu skriver jag en fortsättning på den och njuter av att igen få leva mig in i hennes tankevärld. Jag minns väl hur jag själv tänkte och kände som barn, vilket är till stor hjälp när jag söker den rätta tonen.

Jag tycker om att spela teater och gör gärna dramatiska tolkningar av mina egna eller kollegors texter. Nu har jag ockå varit med om att grunda teaterguppen Teater Tapir och skrivit en barnpjäs där jag själv spelar myra.

Mitä teen vierailulla?

Jag är flexibel och kan anpassa mina besök efter önskemål och publikens ålder. Jag pratar gärna om rim och rytm. Förutom att jag själv skriver dikter för barn håller jag babypoesi- och rimlekstunder vid Helsingfors stadsbibliotek där jag arbetar.

För yngre barn kan jag bl.a. berätta om mjukishunden Businnan som jag skrivit två böcker om. Businnan är inspirerad av min egen dotters lekar med sina mjukisdjur, så jag bukar ta med mig Businnan och andra mjukisdjur som finns i verkligheten och låta barnen jämföra dem med Linda Bondestams illustrationer.

För barn mellan ca nio och tolv år berättar jag gärna om Yoko och hur det har varit att skriva om henne. Ofta berättar jag också om vägen från idé till färdig bok. Jag brukar prata en del om vad jag själv skrev som barn och fråga barnen om deras eget skrivande. Som bibliotekarie är jag van vid att hålla bokprat, så jag kan också prata om andras böcker och mera allmänt inspirera till läsande.

Jag har lett ordkonstgrupper för barn och kan också leda ordkonstövningar under författarbesök. Ibland har jag låtit frivilliga barn delta i diktuppläsningar (t.ex. kan någon få spela en tvättmaskin). Om det funnits mera tid har jag låtit dem skriva egna dikter i små grupper och läsa upp dem, gärna i dramatiserad form.

Jag uppträder också gärna tillsammans med illustratören Linda Bondestam

Tuotanto

Potatisens dröm, dikter för barn, illustrerad av Karoliina Pertamo, 2016
Yokos nattbok, kapitelbok för barn, 2014
Råttan Bettan och masken Baudelaire, dikter för barn, illustrerad av Karoliina Pertamo, 2013
Businnan blir kär, bilderbok, illustrerad av Linda Bondestam, 2011
De siamesiska kusinerna, roman, 2010
Businnan, bilderbok, illustrerad av Linda Bondestam, 2009
Milja och grannarna, bilderbok, illustrerad av Linda Bondestam, 2006
Regnpoetens dotter, roman, 2003
Dikter om öden och döden (tillsammans med Stella Parland), 1999