Sonja Saarikoski

 Sonja Saarikoski Lataa painokelpoinen kuva

© Laura Malmivaara

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Juhlapuheet

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Sonja Saarikoski on helsinkiläinen toimittaja, tietokirjailija, musiikkikriitikko ja kulttuurikommentaattori.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset

Kuvaus

Sonja Saarikoski (s. 1989) on helsinkiläinen toimittaja ja tietokirjailija, joka työskentelee verkkomedia Long Playssa. Hän on erikoistunut pitkään, kertovaan muotoon. Päivätyönsä lisäksi Saarikoski kirjoittaa klassisen musiikin kritiikkiä, on vakiokommentaattori Ylen Jälkinäytös-ohjelmassa ja opettaa journalistista kirjoittamista Helsingin yliopistossa.

Saarikoski on tottunut esiintyjä, ja häntä pyydetään säännöllisesti puhumaan erilaisiin tilaisuuksiin esimerkiksi klassisesta musiikista ja kirjoittamisesta. Esiintyessään häntä kiinnostaa dialoginen, keskusteleva ote ja yhteys yleisöön.

Saarikoski on saanut työstään lukuisia palkintoja, kuten Vuoden nuori aikakauslehtitoimittaja -palkinnon vuonna 2017 ja Hulda Paulo -palkinnon vuonna 2020. Hän on ollut kaksi kertaa ehdolla Suuren journalistipalkinnon saajaksi Vuoden toimittaja -kategoriassa.

Naisvangit (Siltala) on Saarikosken ensimmäinen kirja. Naisvangit voitti Kanava-tietokirjapalkinnon ja oli ehdolla Tietokirjallisuuden Finlandia -palkinnon saajaksi.

Mitä teen vierailulla?

Voin puhua niin Naisvangit-teoksen aiheista ja teemoista kuin journalistisen, narratiivisen tietokirjan tekemisestä ja siihen liittyvistä eettisistä kysymyksistä laajemmin. Olen pohtinut paljon kerronnallisen tietokirjallisuuden mahdollisuuksia ja sitä, miten niitä voisi laajentaa. Minua kiinnostaa prosessi, jossa todellisista asioista tulee kirjallisuutta ja puhun siitä mielelläni.

Voin puhua kirjoittamisesta myös teoreettisemmin. Opetan journalistista kirjoittamista Helsingin yliopistossa ja olen kirjoittanut kirjoittamisen etiikasta artikkelin teokseen Feature! Kirjoittamisen mestarikurssi (Teos). Monet kyseisen teoksen vinkeistä sopivat yhtä hyvin tieto- kuin kaunokirjallisuuteen.

Myös klassinen musiikki on mieluinen teema. Erityisesti klassisen musiikin ja kaunokirjallisuuden suhde kiinnostaa minua.

Olen joustava ja kuulen mielelläni tilaajan ajatuksia siitä, millainen puheenvuoro palvelisi yleisöä ja tilaisuutta parhaiten.

Tuotanto

Naisvangit, 2023, Siltala
Artikkeli teoksessa Feature! Kirjoittamisen mestarikurssi, 2022, Teos

Lukuisia lehtijuttuja ja musiikkikritiikkejä Long Playssa, Imagessa, Helsingin Sanomissa, Suomen Kuvalehdessä ja Ylioppilaslehdessä.