Kaija Rantakari

 Kaija Rantakari

© Stella Harasek / WSOY

Helsinki

Kirjailijavierailut
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Palkittu runoilija, kahdenvälisten jännitteiden hienovarainen tutkija, kokenut esiintyjä.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset

Kuvaus

Olen helsinkiläinen runoilija ja kirjansitojamestari. Synnyin Tuusulassa 1984.

Neljäs runoteokseni Kertosäe julkaistiin WSOY:lta syksyllä 2023. Esikoisteokseni Mikado (Poesia, 2015) oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Toiselle teokselleni Koko meren laajuus (Poesia, 2018) myönnettiin Kalevi Jäntin palkinto ja Toisinkoinen-palkinto. Kolmas teokseni Salit (Poesia, 2021) oli Runeberg-palkintoehdokas.

Teoksissani olen käsitellyt erityisesti kahdenvälisiä jännitteitä, rakkautta ja halua. Olen kirjoittanut runoja tavoitteellisesti yläasteikäisestä asti ja esiintynyt erilaisissa runotapahtumissa pian 20 vuoden ajan. Julkaistujen runojeni esittämisen lisäksi olen tilaustyönä mm. kirjoittanut ja esittänyt runoja David Hockneyn maalauksista osana Helsingin Taidehallin näyttelyn runo-opastusta. Luonnollisesti olen myös osallistunut moniin keskusteluihin runoudesta ja kirjoittamisesta.

Mitä teen vierailulla?

Puhun mielelläni runoilijan työstä ja rohkaisen lukemaan runoutta ennakkoluulottomasti ja nautiskellen. Runouteen liittyy aivan tarpeeton vaikeaselkoisuuden stigma. Mielestäni runoutta ei tarvitse lukea analyyttisesti tai ymmärrykseen pyrkien, vaan jo lukukokemuksen herättämät tunteet voivat olla itsessään merkki siitä, että runo on tehnyt tehtävänsä ja sen lukeminen kannatti.

Kirjoitan kokoelmallista runoutta, eli kokonaisuus on teoksissani yksittäistä runo merkittävämpi. Yksikään runo ei ole valmis ennen kuin kokonaisuus on valmis. Kirjoitus on minulle myös käsityöläisyyttä. Työtapani on erittäin konkreettinen: tulostan, leikkaan, järjestän – uudestaan ja uudestaan.

Puhun mielelläni kärsivällisyydestä ja editoinnin merkityksestä – aiheista, jotka pätevät moneen muuhunkin seikkaan kuin runojen kirjoittamiseen. Erityisalueitani runoudessa ovat kehollisuus, rakkaus, erotiikka, kuvataide ja tilallisuus. Vierailulla käsiteltävät aiheet ja painotukset voidaan sopia yleisökohtaisesti.

Tuotanto

Kertosäe, 2023, WSOY
Vapaa valuma / Free Runoff (taiteilijakirja valokuvaaja Martti Jämsän kanssa), 2021, Bokeh
Salit, 2021, Poesia
James Meetze: Salatieteet (runosuomennos), 2021, Poesia
Koko meren laajuus, 2018, Poesia
Mikado, 2015, Poesia