Tomi Pulkkinen

 Tomi Pulkkinen Lataa painokelpoinen kuva

© Joel Jaakkola

Helsinki

Kääntäjävierailut
Kirjailijavierailut
Työpajat

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Lauluntekotyöpajani ja esiintymiseni innostavat kaikenikäisiä löytämään kielen ilon! Olen toiminut Suomen ensimmäisenä kirjastotrubaduurina.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Alkuopetus , Päiväkoti/esikoulu

Kuvaus

Olen kirjoittanut runoja 6-vuotiaasta lähtien, ja eräs vanhimmista teksteistäni on sittemmin julkaisutukin lastenlevylläni. Minulla on kirjallisuuteen vahvan tunnesiteen lisäksi myös taiteentutkimuksellinen pätevyys: valmistuin Helsingin yliopistosta pääaineenani kotimainen kirjallisuus. Ensimmäinen julkaisuni oli runokokoelma, ja sittemmin olen mm. suomentanut Bruce Springsteenin elämäkerran. Vuonna 2021 ilmestyy seuraava teokseni, ensimmäinen valikoima lordi Byronin suomennettuja runoja sataan vuoteen. Laululyriikastani on julkaistu neljä levyä, joiden eräänä erikoisteemana mainittakoon paikat; olen kirjoittanut mm. Espoon, Helsingin ja Vantaan historiasta. Olen myös kirjoittanut lukuisia käsikirjoituksia teatteriin. Toimin aikoinani erikoisessa tehtävässä Suomen ensimmäisenä kirjastojen kuukausipalkkaisena trubaduurina. Olen jo vuosia pitänyt Lukukeskuksen, kirjastojen ja PerformanceSirkus-teatterin kautta lauluntekotyöpajoja eri-ikäisille koululaisille.

Mitä teen vierailulla?

Erityinen osaamisalueeni ovat lauluntekotyöpajat. Laulupajassani oppilaat pääsevät tekemään oman kappaleen, jonka lähtökohta on kielessä, sen rytmissä, ilossa ja soinnissa. Tarkoituksena on innostaa lapsia luovuuteen kielen kautta. Aihe voi ja saa rönsytä, mutta liikkeelle lähdetään lapsille tutuista paikoista ja tapahtumista. Näin paja tukee myös oman kotiseudun arvostusta ja on siis otollinen myös osana integraatiota muualta tulleille.
Voin myös kertoa tuotannostani, lauluntekemisestä, kirjoittamisesta ja/tai laajemmin kirjallisuudesta, etenkin runoudesta. Eräs erityisalueeni on romantiikan ajan kirjallisuus suhteessa oman aikamme lauluntekijöiden lyriikkaan, ja tätä teemaa höystän vierailuillani myös esittämällä musiikkia.

Tuotanto

Lordi Byronin valitut säkeet, suomenkieliset tulkinnat ja jälkisanat Tomi Pulkkinen (ilmestyy 2021!)
Lordi Byron -ilta (käsikirjoitus lordi Byronin tuotannosta ja elämästä kertovaan musiikkiteatteriesitykseen, Helsingin ja Porvoon kaupunginkirjastot sekä PerformanceSirkus-teatteri 2020)
Musiikkitarinakaravaani (käsikirjoitus eri maiden satuperinteestä ammentavaan maahanmuuttajalasten integraatiota tukevaan tarinankerrontaesitykseen, osana Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen, Monikielisen kirjaston ja kaupunginkirjaston Satukaravaani-hanketta, myös ruotsinkielinen versio, 2019)
Suljetuilla porteilla (Volter Kilven teksteihin perustuvan esityksen käsikirjoitus kirjallisuusfestivaaleille, mm. Kustavi, Joensuu, Urjala 2017)
Suomen monet kasvot/Suomen leijonan jäljillä (yhdessä Riitta Leivon kanssa, Suomen 100-vuotisjuhlaesitykset aikuisille ja lapsille, Espoon ja Helsingin kaupunginkirjastot, PerformanceSirkus-teatteri 2017)
Tomin musiikkituokio (omiin lastenrunoihin pohjaava levy, Espoon kaupunginkirjasto 2009)
Espoon tarinat/Esbohistorier (Espoon 550-vuotisjuhlalevy ja juhlaesityskiertue aikuisille ja lapsille, mm. Riitta Leivon kanssa, 2008 ja 2009)
Dave Marsh: Pomon tarina, Bruce Springsteenin elämäkerran suomennos (Like 2004)
Helppoja voittoja (runokokoelma, Runogalleria 1994)