Mari
Pulkkinen

 Mari Pulkkinen Lataa painokelpoinen kuva

© Samu Pirinen

Hämeenlinna

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset

Kuvaus

Olen suomalaiseen suruun perehtynyt uskontotieteilijä ja tietokirjailija. Työtäni on puhua ja kirjoittaa kuolemansurusta – aiheesta, joka on nykysuomalaisille vaikea ja vaiettu. Kuulijoitani ja lukijoitani ovat kaikki, joita tärkeän ihmisen menettäminen tavalla tai toisella koskettaa tai on koskettanut. Siis jokainen, Sinä ja minä. Suru on minulle totta myös henkilökohtaisesti. Tapaani tarkastella surua määrittääkin se, että olen sureva äiti, tytär ja ystävä.

Olen tottunut esiintyjä. Jokainen kohtaaminen on kuitenkin aina ainutlaatuinen, eikä surusta puhumisesta voi koskaan tulla rutiinia. Olen puhunut niin muutaman henkilön intiimeissä sururyhmissä kuin tuhannen hengen salissa. Suru yhdistää kaikenlaiset yleisöt taianomaisella tavalla.

Mitä teen vierailulla?

Puhun läheisensä menettäneille ja koulutan surevia työssään kohtaavia ammattilaisia sekä ammattiin opiskelevia erilaisissa koulutustilaisuuksissa ja työpajoissa. Tärkeä areena ovat myös erilaiset työ- ja muut yhteisöt, joissa suru on tavalla tai toisella läsnä.

Tarjoan tuoreen, tieteellisesti perustellun lähestymistavan sen ymmärtämiseen, mistä menettämisessä on kyse. Samalla kerron suomalaisen surun kipupisteistä ja peilaan niitä myös omiin kokemuksiini. Suru on minulle enemmän kuin tarmokasta työtä tai läpikäytävä prosessi. Surusta ei tarvitse eikä edes voi toipua, päästä yli tai selviytyä. Suru on olemisen tila: salliva syli, jossa mikään suremisen tapa ei ole väärä. Parasta on, että surun sylistä ei ole kiire mihinkään.

Uusi näköala surun luonteeseen antaa välineitä surun ja surevien ymmärtämiseen, avaa lohdullisia ajatuspolkuja ja rakentaa maaperää aidolle kohtaamiselle ja myötätunnolle.

Tuotanto

Surun sylissä - Suomalaisten kokemuksia menetyksestä (S&S 2017)
Salattu, suoritettu ja sanaton suru - Läheisen menettäminen kokonaisvaltaisena kokemuksena (väitöskirja, Helsingin yliopisto 2016)

Lisäksi olen kirjoittanut muun muassa tutkimusraportteja, lehtiartikkeleita, blogitekstejä, kolumneja ja onpa minulta julkaistu pari lastenrunoakin.