Mari Pulkkinen

 Mari Pulkkinen Lataa painokelpoinen kuva

© Samu Pirinen

Hämeenlinna

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Olen suomalaisesta surusta väitellyt humanisti sekä sureva äiti ja tytär. Työkseni puhun ja kirjoitan hyvästä surusta.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu

Kuvaus

Työskentelen tietokirjailijana, kouluttajana ja luennoitsijana. Asiantuntemukseni ja intohimoni ytimessä on kuolemansuru – aihe, joka on nykysuomalaisille vaikea ja vaiettu. Kuulijoitani ja lukijoitani ovat kaikki, joita tärkeän ihmisen menettäminen koskettaa tai on koskettanut. Omaa tapaani tarkastella surua ja puhua siitä määrittää se, että menetys on minulle totta myös henkilökohtaisesti.

Olen tottunut esiintyjä, viihdyn sekä intiimeissä ryhmissä että tuhannen hengen saleissa. Jokainen kohtaaminen on kuitenkin aina ainutlaatuinen, eikä surusta puhumisesta voi koskaan tulla rutiinia. Suru yhdistää kaikenlaiset yleisöt taianomaisella tavalla.

Mitä teen vierailulla?

Puhun läheisensä menettäneille sekä surevia kohtaaville ammattilaisille, ammattiin opiskeleville ja vapaaehtoisille. Vierailen erilaisissa surun koskettamissa ryhmissä ja (työ)yhteisöissä, luennoin ja koulutan sekä ohjaan työpajoja, joissa pohditaan suruun liittyviä kysymyksiä.

Teosteni pohjalta tarjoan tuoreen ja tieteellisesti perustellun lähestymistavan kuolemansurun ja surevien ymmärtämiseen. Samalla kerron suomalaisen surun kipupisteistä ja peilaan niitä omiin kokemuksiini.

Suru on minulle enemmän kuin tarmokasta työtä tai läpikäytävä prosessi. Menetyksestä ei tarvitse eikä edes voi toipua, päästä yli tai selviytyä, sillä se on jäljet jättävä elämäntapahtuma. Minulle suru on häiriötilan sijaan olemisen tila: salliva syli, jossa on lupa levätä.

Tuotanto

Surun sylissä - Suomalaisten kokemuksia menetyksestä (S&S 2017)
Salattu, suoritettu ja sanaton suru - Läheisen menettäminen kokonaisvaltaisena kokemuksena (väitöskirja, Helsingin yliopisto 2016)

Lisäksi olen kirjoittanut muun muassa tutkimusraportteja, lehtiartikkeleita, blogitekstejä, kolumneja ja onpa minulta julkaistu pari lastenrunoakin.