Jonne Piltonen

 Jonne Piltonen Lataa painokelpoinen kuva

© Katariina Leinonen

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Runoilija, joka toimii kansien ulkopuolella. Lavarunous. Spoken word. Audiovisuaalinen runous.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Jonne Piltonen (s.1995) on esiintyvä runoilija, mediataiteilija ja spoken word -artisti. Piltosen runoudessa kieli näyttäytyy ruumiillisena soittimena, joka toimii rytmisten, melodisten ja performatiivisten elementtien avulla.

Piltonen on julkaissut kuusi audiovisuaaliseen runouteen painottuvaa teosta, joista kaksi Herään, taas (2020) ja Metsään (2020) on julkaistu Jano-lehden kautta. Herään, taas -video on julkaistu myös yläkoululaisten Särmä 9 -oppikirjan digiopetusaineistossa. Piltosen viimeisin teos on jazzmuusikko Heikki Saarenkunnaksen kanssa toteutettu Lento #1 (Nokturno, 2023), joka on ensimmäinen osa aforistista ja monimediallista Ilmassa -teossarjaa.

Yhdessä saamelaismuusikko Ante Jalvelan kanssa Piltonen on valmistanut monivivahteisen runoesityksen, joka pohjautuu vahvasti Piltosen aiempiin runovideoteoksiin. Piltonen on esiintynyt useissa eri tapahtumissa ympäri Suomea, kuten Helsingin kirjamessuilla, Oulun Pikipopissa ja Sieravuoren lavarunofestivaaleilla.

Mitä teen vierailulla?

Toteutan lavarunoesityksiä erilaisin tavoin. Lähtökohtaisesti esiinnyn yhdessä muusikon kanssa.

1. Piltonen & Jalvela Yhdessä saamelaismuusikko Ante Jalvelan kanssa luotu runoesitys, joka toimii rytmisten, melodisten ja performatiivisten elementtien avulla. Esitys pohjautuu aiempiin runoteoksiini, joita olemme yhdessä Jalvela kanssa sovittaneet uudelleen esitettävään muotoon.

2. Sooloesitys Kykenen toteuttamaan myös tuotannollisesti kevyempiä sooloesityksiä. Runopuheen lisäksi hyödynnän esityksessä erilaisia äänimaisemia ja musiikillisia taustoja.

3. Kirjailijavierailu Kirjailijavierailu, jossa voin kertoa työstä esittävän-, digitaalisen-, ja audiovisuaalisen runouden saralla. Voidaan yhdistää myös runoesityksen yhteyteen.

4. Ilmassa -esityskokonaisuus Vuoden 2024 aikana valmistuva aforistinen Ilmassa -esityskokonaisuus, joka pohjautuu samannimiseen monimedialliseen teossarjaan. Toteutus yhdessä jazzmuusikko Heikki Saarenkunnaksen kanssa.

Tuotanto

Lento #1, Ilmassa -teossarjasta, 2/2023, Nokturno.fi
On uusi vuodenaika, runo, 3/2021, Lapin ylioppilaslehti
2x2, ääni- ja videoinstallaatio, 2021, Galleria Hämärä, Lapin yliopisto
Metsään, runovideo, 2020, Jano #10
Herään, taas; runovideo, 2020, Jano