Tiina Piilola

 Tiina Piilola

© Miikka Pirinen

Jyväskylä

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet
Haastattelut / juonnot

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Innostava, inspiroiva oman elämänsä Aino, joka rakastaa tarinoita ja tuntee Kalevalan naisten tarut tarkemmin kuin käsilaukkunsa sisällön.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu

Kuvaus

Osaan puhua innostavasti lukemisen ja kirjoittamisen mieltä avartavasta voimasta sekä herättää henkiin kansalliseepoksemme Kalevalan  – ja varsinkin sen naishahmojen  –  tarinat. Olen julkaissut kolme omaelämäkerrallista romaania, joten kerron mielelläni oman elämän tarinallistamisesta ja vedän kirjoitustyöpajoja. Viimeisin teokseni on tietokirja Kalevalan naiset (2019), jossa päivitin Kalevalan keskeisten naisten tarinat tähän päivään. Olen kiertänyt puhumassa Kalevalan naishahmoista ympäri Suomen kansalaisopistoissa, kirjastoissa, järjestöjen tilaisuuksissa sekä erilaisissa seminaareissa, taidetapahtumissa ja lukioissa ja saanut paljon kiitosta siitä, että olen tehnyt eepoksesta elävän.

Olen koulutukseltani kirjallisuustieteen tohtori sekä tv- ja radiotoimittaja ja tottunut puhumaan isojenkin yleisöjen edessä. Väiteltyäni kouluttauduin vielä kirjallisuusterapiaohjaajaksi, joten vedän mielelläni kirjoitustyöpajoja, joissa herätellään osallistujien luovuutta ja kirjoituskipinää.

Mitä teen vierailulla?

Voin kertoa omaelämäkerrallisesta kirjoittamisesta, sillä olen julkaissut neljä omaelämäkerrallista romaania ja olen myös kirjallisuusterapiaohjaaja. Toinen vahvuusalueeni on Kalevalan naishahmot. Minulla on valmiina 1–1,5 tunnin esitelmä "Kalevalan muodonmuutokselliset naiset", joka on saanut varsin hyvää palautetta. (https://sammattiseura.wordpress.com/2019/10/06/tiina-piilola-puhalsi-polyt-kansalliseepoksesta-nain-pitaisi-kalevalaa-opettaa-koulussa/)
Luennolla kerron, missä rooleissa Kalevalan naiset on perinteisesti nähty, millainen maailma oli Kalevalan syntyaikaan ja miten Kalevalan keskeisten naishahmojen tarinoita voi tulkita tästä päivästä käsin. Miksi vaikka Aino muuttuu vedenneidoksi ja Louhi kyyhkyseksi? Miten Lemminkäisen onnistuu pelastamaan poikansa Tuonen virrasta? Miten Marjatta voi tulla raskaaksi puolukasta?

Luennon oheen, tai erikseenkin, on mahdollista järjestää työpaja‚ jossa Kalevalan naishahmoihin tutustutaan kirjoitusharjoitusten avulla.

Tuotanto

Kalevalan naiset, tietokirja, Kustantamo S&S 2019
Taivaanmerkit, romaani, Kustantamo S&S 2016
Mahdollisten maailmojen paikka, romaani, Atena 2010
Alkuvedet, romaani, Atena 2006