Tiina
Piilola

 Tiina Piilola Lataa painokelpoinen kuva

© Miikka Pirinen

Jyväskylä

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Jos kaipaatte puhujaa, joka herättää Kalevalan tarinat henkiin, tässä teille sellainen! Olen kiertänyt puhumassa Kalevalasta ja erityisesti sen naihahmoista ympäri Suomen kansalaisopistoissa, kirjastoissa, järjestöjen tilaisuuksissa sekä erilaisissa seminaareissa, taidetapahtumissa ja lukioissa. Pyrin puhumaan Kalevalasta niin, että se tuntuisi kuulijoista elävältä ja sen keskeisten naishahmojen Ainon, Louhen, Lemminkäisen äidin ja Marjatan tarinat tosilta ja samastuttavilta.

Olen julkaissut kolme omaelämäkerrallista romaania ja viimeisin teokseni on tietokirja Kalevalan naiset (2019), jossa päivitin Kalevalan keskeisten naisten tarinat tähän päivään. Teos pohjautuu väitöskirjaani, ja olen koulutukseltani paitsi kirjallisuustieteen tohtori myös tv- ja radiotoimittaja ja tottunut puhumaan isojenkin yleisöjen edessä. Väiteltyäni kouluttauduin kirjallisuusterapiaohjaajaksi, joten tiedän jotain tarinoiden hoivaavasta ja jopa parantavasta voimasta.

Mitä teen vierailulla?

Luennon/esitelmän/työpajojen sisällöistä voidaan sopia tapauskohtaisesti, mutta minulla on valmiina 1–1,5 puolen tunnin PowerPointi-esitelmä "Kalevalan muodonmuutokselliset naiset", joka on saanut varsin kuulijoilta hyvää palautetta. (Linkki Sammattiseuran blogitekstiin luentoni pohjalta https://sammattiseura.wordpress.com/2019/10/06/tiina-piilola-puhalsi-polyt-kansalliseepoksesta-nain-pitaisi-kalevalaa-opettaa-koulussa/)

Luennolla kerron ensin, missä kolmessa roolissa Kalevalan naiset on perinteisesti nähty (miesten havittelun kohde, auttaja, vastustaja). Sitten käyn lyhyesti läpi, millainen maailma oli Kalevalan syntyaikaan (1849) sukupuolieron näkökulmasta ja miksi Kalevalan naiset on nähty paljolti miehen silmin. Tämän jälkeen avaan Kalevalan keskeisten naishahmojen, Ainon, Louhen, Lemminkäisen äidin ja Marjatan tarinoita tästä päivästä käsin sekä sitä, miten näitä naishahmoja voi etsiä omasta itsestä.

Luennon oheen, tai erikseenkin, on mahdollista järjestää erillinen työpaja, jossa Kalevalan (nais)hahmoja etsitään itsestä kirjoittamisharjoitusten avulla (sopii ehkä paremmin varttuneille kuin aivan nuorille). Voin pitää myös yleisiä työpajoja, joissa etsitään kirjoitusharjoitusten avulla omaa luovuutta.

Tuotanto

Kalevalan naiset, tietokirja, Kustantamo S&S 2019
Taivaanmerkit, romaani, Kustantamo S&S 2016
Mahdollisten maailmojen paikka, romaani, Atena 2010
Alkuvedet, romaani, Atena 2006