Maria Peura

 Maria Peura Lataa painokelpoinen kuva

© Jonne Räsänen / Otava

Porvoo

Kirjailijavierailut
Työpajat

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Vierauden, kasvukipujen ja pohjoisen mielenmaiseman omaääninen kuvaaja.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen kirjailija ja dramaturgi. Minulla on kotona työhuone, johon vetäydyn kirjoittamaan, kun lapset lähtevät kouluun. Työpöydän ääressä
istuminen vaatii joogaamista ja muuta notkistavaa liikuntaa. Koira huolehtii siitä, että aivoni saavat riittävästi happea. Tärkein työtoverini on alitajunta. Pyrin antamaan sille tilaa ja hiljaisuutta ja vastalahjaksi saan uusia ideoita ja vapautumisen kokemuksia kirjoittamisen prosessissa.

Mitä teen vierailulla?

Puhun mielelläni kirjoitusprosessista. Käyn läpi henkilökohtaista historiaani kirjoittamisen näkökulmasta. Kuvailen kirjoittamisen prosessia vaikkapa ottamalla esimerkkejä teosteni syntyvaiheista.

Mielelläni teetän kuulijoilla yhden tai kaksi nopeaa kirjoitustehtävää, jotta jokainen saa henkilökohtaisen kosketuksen esittämääni asiaan. Mikäli aikaa ei ole riittävästi kirjoitusharjoituksiin, jätän aikaa kysymyksille ja keskustelulle.

Pyrin innostamaan ihmisiä hyvän kirjallisuuden äärelle. Mielestäni jokaisen kannattaa lukea ja antaa myös lapsilleen lukemisen malli. Haluan rohkaista jokaista kuulijaa kuuntelemaan omaa intuitiotaan ja käynnistämään omat luovat prosessinsa. Itsesensuurin tutkiminen on tärkeää. Nopeat kirjoitustehtävät auttavat usein pääsemään ensimmäinen kynnyksen yli. Olen usein ollut todistamassa, kuinka itseään surkeana kirjoittajana pitänyt ihminen kirjoittaakin luennolla tai kurssilla loistavan tekstin.

Tykkään yllätyksistä esiintyessäni. Siksi on toisinaan hauskaa saada haastattelija ja itsekin yllättyä omista vastauksistaan. Kohtaamiset lasten ja nuorten kanssa ovat poikkeuksetta mahtavia. Tärkeily jää taka-alalle ja ällistyttävät oivallukset saavat tilaa. Luennoimisen lisäksi pidän mielelläni kirjoitustyöpajoja lapsille, nuorille ja aikuisille.

Tuotanto

Kantajat, romaani, 2020 Otava
Tunkeilijat, novellikokoelma, 2017 Teos
Ja taivaan tähdet putoavat romaani, Teos 2014
Antaumuksella keskeneräinen - Kirjailijan korkeakoulu, laaja työpäiväkirja, Teos 2012
Vedenaliset, romaani, Teos 2008
Valon reunalla, romaani, Teos 2005
Mimmi Moun ilotaika, lastenrunokokoelma, Tammi 2004
On rakkautes ääretön, esikoisromaani, Tammi 2001