Raija Oranen

 Raija Oranen

© Heli Sorjonen

Helsinki

Kirjailijavierailut
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Suuria tapahtumakaaria ja ajanjaksoja dramaattisesti kuvaava prosaisti, jonka teksteissä on dramatiikkaa ja historiallisia ulottuvuuksia.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset

Kuvaus

Puoli vuosisataa kestänyt julkaisu-ura, joka pitää sisällään pitkälti toista sataa teosta: romaaneja, näytelmiä, tv-käsikirjoituksia, musiikkidraamoja ja lastenkirjoja. Esiintynyt paljon erilaisten yhdistysten tilaisuuksissa ja haastatteluissa, ilman käsikirjoitusta, yleisön toivomusten mukaan. Viime vuosina erityisen suosittu on ollut viidestä presidentistä ( Ryti, Mannerheim, Paasikivi, Kekkonen, Koivisto) kertovien romaanien käsittely otsikolla “Viisi valssia venäläiseen tahtiin ja Kekkosen ripaskat päälle).

Mitä teen vierailulla?

Esitykseni ovat kestäneet annetun ajan tai jopa puolitoista tuntia sekä keskustelun sen jälkeen. Erityisesti lähihistoria on osoittautunut halutuksi aiheeksi. Aina ovat olleet esillä myös viimeksi ilmestyneet teokset.

Tuotanto

Otavan sivuila on tiedot teoksista, joita on toista sataa.

Tunnetuimmat tv-sarjat ovat Ruusun aika ja Puhtaat valkeat lakanat.
2022 ilmestyi romaai ISO, jonka keskushenkilö on teollisusmies Gösta Serlachius, edellisvuonna romaani Kaikki tämä valo, joka kertoo sopraano Anita Välkistä. Sitä ennen ilmestyivät presidenteistä kertovat romaanit Toinen mies (Ryti), Manu (Koivisto), Marsalkan ruusu (Mannerheim) sekä aiemmin Hirmuinen mies (Paasikivi), Nimeltään Kekkonen ja Kaiken takana Kekkonen. Mannerheim on toisena päähenkilönä myös romaanissa Metsästäjän sydän. Suomen historiaa 1916-1948 kuvaa romaanisarja Maan aamu, Huviretki, Pitkät hiukset ja Ketunpesä. Eurooppaa 1916-1950 kuvaa trilogia Miljonääri, Ruletti ja Kasino, joka tapahtuu keskeisesti Ranskan Rivieralla ja on osin todellisiin henkilöihin perustuva. Kuninkaiden tiet -romaanissa päähenkilönä on Gustaf Mauritz Armfelt, se kantaa yli Suomen liittämisen Venäjän keisarin alaisuuteen. Kreivin aika kertoo Kajaanin linnan elämästä ja Isovihasta sekä kreivi Peter Brahesta. ISO on kertomus puunjalostusteollisuuden alkuvaiheista ja Serlachiuksista aina vuoteen 1942.

Syksyllä 2023 ilmestyy romaani Armi Ratiasta.