Sanna Nyqvist

 Sanna Nyqvist Lataa painokelpoinen kuva

© C Tammi

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut
Juhlapuheet
Haastattelut / juonnot

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Tietokirjailija ja tutkija kirjallisuuden asialla. Työtäni on vastata kysymykseen "miksi kirjallisuus kiehtoo?".

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu

Kuvaus

Olen tietokirjailija ja kirjallisuudentutkija – siis töissä kirjallisuuden palveluksessa! Kirjallisuuden monet muodot eivät lakkaa hämmästyttämättä minua, ja jaan mielelläni muiden kanssa ihmetykseni niiden äärellä.

Tietokirjoissani olen käsitellyt kirjallisuuspalkintojen kullanhohtoista ja hieman hämärääkin maailmaa (Räjähdemiehen perintö) ja kirjallisten väärennösten rehevää historiaa (Kirjalliset väärennökset). Tutkijana olen perehtynyt mm. kirjallisuuden kerroksellisuuteen, klassikkojen uudelleenkirjoituksiin sekä kirjallisuuden tekijänoikeuksiin.

“Eihän sitten ole liian akateemista?”, minulta kysytään usein, kun olen menossa esitelmöimään suuremmille yleisöille. Ei ole – osaan sanoittaa viestini kuulijakunnan mukaan, mutta tutkijan taustani takaa sen, että minulla todella on jotakin sanottavaa.

Olen esiintynyt monenlaisille yleisölle esim. kirjallisuustapahtumissa, kansanopistoissa, kirjastoissa sekä mediassa esimerkiksi radiossa ja televisiossa Ylen ja MTV:n kanavilla.

Mitä teen vierailulla?

Esitelmöin, luennoin, juhlapuhun, keskustelen ja haastattelen. Minulla on vankat pedagogiset taidot ja vedän työkseni erilaisia koulutuksia ja työpajoja, joten nekin onnistuvat.

Viime vuosien vierailuni ja esiintymiseni liittyvät tietenkin ensisijassa tietokirjojeni ja tutkimukseni aiheisiin: kirjallisuuspalkintoihin, kirjallisiin väärennöksiin sekä erilaisiin kirjallisuuden tekijänoikeudellisiin kysymyksiin.

Kirjallisuudentutkijana pystyn myös ottamaan haltuun useita kirjallisuuden osa-alueita. Viime aikoina olen esitelmöinyt tai minua on haastateltu mm. kirjallisuuden saarista (yksi lempiaiheistani!), Jane Austenista, viktoriaanisesta romaanista, käännöskirjallisuudesta, Sherlock Holmesista, tietokirjallisuuden ja tietokirjoittamisen teemoista... Repertuaariani näkee myös kirjallisuuslehti Parnasson kolumneista, joita olen kirjoittanut vuodesta 2017.

Tuotanto

Räjähdemiehen perintö: vallasta, kirjallisuudesta ja Nobelin palkinnosta (2019, Tammi)
Kirjalliset väärennökset: huijauksia, plagiaatteja ja luovia lainauksia (2018, yhdessä Outi Ojan kanssa, Gaudeamus)
Keltaiset esseet: Keltainen Kirjasto tutkijoiden silmin (2016, toim. yhdessä Heta Pyrhösen ja Päivi Koiviston kanssa, Tammi)