Sonja
Nordenswan

 Sonja Nordenswan Lataa painokelpoinen kuva

© Niclas Stjärnfelt

Mariehamn

Föreläsningar
Bokprat
Författarbesök

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Daghem , Förskola , Gymnasium , Högstadium , Lågstadium , Vuxna

Kuvaus

Som ung drömde jag inte i första hand om att bli författare även om tanken alltid fanns i mitt bakhuvud. Min dröm var att sjunga och spela i ett rockband, alternativt skaffa mig ett arbete där jag skulle få se världen. När det gällde musiken insåg jag ganska snabbt att jag inte var tillräckligt begåvad. Då gav jag mig ut i världen genom att mönstra på en tankbåt. Efter det utbildade jag mig till byggnadsritare. När jag så småningom började skriva hade jag en brokig arbetslivserfarenhet bakom mig. Den har varit till stor nytta i mitt skapande. Jag har bl.a. jobbat på resebyrå, konstruerat korsord, varit bibliotekarie, diskare på sjukhus, museivärd, arbetsledare på Emmaus och bokare på Ålandstrafiken. Trots att jag inte kom att ägna mig åt musik har musiken alltid varit en viktig inspirationskälla i mitt skrivande. Min första publicerade text var en självbiografisk berättelse om min tid som kvinna till sjöss. Den fick ett så positivt mottagande att jag vågade ge mig i kast med min första roman, Stina och herr Saltarello, som utkom 2007.

Bokhyllan.com: ”Som alltid genomsyras Nordenswans berättelser av medkänsla och värme, trots det ofta mörka och tragiska händelseförloppet. Hennes karaktärer är lite udda och kantstötta, inte helt i fas med det samhälle de lever i. Men de är varken offer eller hjältar utan kämpar på så gott de kan i sin längtan efter kärlek och en plats i tillvaron.” Finsk tidskrift: ”En sång ur kylan av Sonja Nordenswan är en intressant korsning av fakta och fiktion där öarna och socknarna är fiktiva, utan att för den skull vara fantasyliknande, och där det förekommer notiser och personer som är lånade direkt ur verkligheten.”

Mitä teen vierailulla?

Jag gör författarbesök där jag berättar om mina böcker, hur jag gör när jag skriver, hur det är att leva som författare och varför det är viktigt att läsa skönlitteratur. Jag högläser också gärna, både ur min egen produktion och andras böcker. Några teman som jag gärna kombinerar är: Irland, släktforskning, historia och musik. Men jag är öppen för olika önskemål och har tidigare besökt bl.a. skolor, bibliotek, äldreboenden, föreningar och kulturevenemang.

Tuotanto

2019 Frihetens pris, historisk roman
2016 En sång ur kylan, historisk roman
2012 Visa i L-moll, novell i antologin Noveller för Världens Barn 2012 med temat Mästarprov ur den nordiska litteraturen
2011 Zimbardien, roman
2009 Blues från ett krossat världshus, roman, nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2011
2007 Stina och herr Saltarello, roman
2006 One more cup of coffee ’fore I go, drygt 40 sidor självbiografisk berättelse i antologin Sjöhistorisk Årsskrift för Åland 2005-2006, nr 18

De flesta av mina romaner finns också som talböcker för synskadade. Visa i L-moll är inläst på CD av Ylva Ekblad