Mooses
Mentula

 Mooses Mentula

© Veikko Somerpuro / WSOY

Tuusula

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen kainuulaistaustainen ja Tuusulassa nykyään asuva kirjailija. Viime vuodet olen kirjoittanut öisin ja johtanut kyläkoulua päivät, mutta syksystä 2015 lähtien olen työskennellyt vapaana kirjoittajana.

Ennen opetusalalle ja myöhemmin kirjailijaksi ryhtymistäni kirjoitin faktaa sanomalehtiin ja radiouutisiin Rovaniemellä. Sittemmin kaunokirjallisuudesta on tullut intohimoni. Pyrin löytämään tarinoihini arkisia tilanteita, jotka tarkemmin katsottuna sisältävät jotain suurempaa. Ei tarvitse olla tähti, että elämässä olisi tähtihetkiä. Kirjoittamistani kuvaa vähäeleisyys ja lukijan kunnioittaminen. Mitaltaan lyhyt lause voi kertoa kokonaisen tarinan.

Olen syntynyt Pohjois-Karjalan Tuupovaarassa, mutta vanhempani veivät minut Ford Cortinan takapenkillä, pahvilaatikossa Kuhmoon, kun olin vuoden ikäinen. Aloitin tuuraajan työt paikallislehti Kuhmolaisessa 16-vuotiaana. Työllä oli suuri merkitys kirjoittamiseni kannalta niin teknisen kehityksen kuin juttureissuilla karttuneiden kokemustenkin kautta. Ylioppilaaksi kirjoitettuani lähdin Kainuun korvista Lahden kautta Helsinkiin, josta suuntasin erinäisten vaiheiden kautta opiskelemaan Rovaniemelle. Lapissa asuin kaikkiaan seitsemän vuotta, jonka jälkeen muutin Tuusulaan. Taustastani johtuen useat tarinani sijoittuvat Pohjois-Suomeen.

Rehtorin, opettajan ja toimittajan töiden lisäksi olen toiminut muun muassa vanhainkodin hoitoapulaisena, talvisodan vanhojen taistelupaikkojen valokuvaajana sekä yhden viheliäisen päivän puhelinmyyjänä. Kirjoittaessani kuuntelen usein blues-musiikkia. Koen, että kyseiseen lajiin kuuluva huumorilla maustettu tummuus vallitsee myös kirjoituksissani.

Mitä teen vierailulla?

Vierailuilla voin esimerkiksi kertoa tiestäni kirjailijaksi ja antaa samalla vinkkejä kirjoittamista harrastaville. Voin myös järjestää lukemiseen ja kirjoittamiseen liittyviä työpajoja. Koska olen taustaltani opettaja ja rehtori, käy lasten kanssa työskentely sekä oppimistilanteiden järjestäminen niin lapsille kuin aikuisillekin rutiinilla.

Osallistun myös mielelläni paneelikeskusteluihin, joiden aihe voi liittyä esimerkiksi kirjallisuuteen tai ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin. Kirjoissani olen käsitellyt monenlaisia teemoja, kuten esimerkiksi yksinäisyyttä, syrjäseutujen tyhjenemistä, vammaisuutta tai kiusaamista.

Olen valmis esiintymään monenlaisissa paikoissa ja tilaisuuksissa. Tähän mennessä olen esiintynyt messuilla, ala- ja yläkouluissa, kirjastoissa, kahviloissa, lukupiireissä, vanhainkodeissa, yksityisissä kirjallisuussalongeissa, koulutustilaisuuksissa ja ravintoloissa.

Tuotanto

Jääkausi, romaani, WSOY 2016
Isän kanssa kahden, romaani, WSOY 2013
Musta timantti, Novellikokoelma, WSOY 2011
Lisäksi yksittäisiä novelleja useissa antologioissa.