Riina
Mattila

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen Riina, 27-vuotias rovaniemeläistynyt hämäläinen, ikuinen Tampereen Ilveksen kannattaja ja esikoiskirjailija. Teokseni Järistyksiä sijoittui vuonna 2017 WSOY:n Tuhat ja yksi tarinaa nuoruudesta-kirjoituskilpailun 2.sijalle. Olen kirjoittanut pienestä pitäen ja opiskellut kirjoittamista Oriveden Opiston kirjoittajalukiossa. Nykyisin asun Rovaniemellä avovaimoni kanssa ja työskentelen kirjastossa. Vapaa-ajalla pumppaan hauista, luen kirjoja ja haaveilen omista aaseista ja maatalosta.

Tähän mennessä (heinäkuu 2018) olen tehnyt kolme kirjailijavierailua Rovaniemen yläkouluilla, yhden Kallion kirjastossa sekä esiintynyt Arctic Prideillä, Pirkanmaan Prideilla ja Helsinki Priden Nuortenviikon kirjallisuusaiheisessa paneelissa. Tulossa on kirjailijavierailu Tornion kirjastoon osana Border Pride-ohjelmistoa.

Mitä teen vierailulla?

Koska esikoisteokseni käsittelee HLBT-asioita ja sukupuolettomuutta, ne ovat luonnollisesti olleet vierailuideni kantavia teemoja. Olen identiteetistäni erittäin avoin, joten mielelläni puhun sateenkaariaiheista ja pyrin toimimaan kannustavana esimerkkinä nuorille, jotka kenties kamppailevat samankaltaisten tuntemusten kanssa. Identiteettikysymykset koskevat kuitenkin meitä kaikkia, joten vierailuni eivät ole suunnattuja pelkästään nuorille.
Vierailuillani olen saanut hyvää palautetta siitä, että olen suorasanainen ja aito - aitous onkin seikka, jota pyrin vaalimaan.

Mieluiten teen vierailun, jossa minua haastatellaan sen sijaan, että olen itse koko ajan äänessä. Mielestäni vuorovaikutteista keskustelua on paljon mielekkäämpää seurata kuin yhden henkilön monologia. Haastattelutilanne on rento ja mukava tapa tutustua myös yleisöön kysymysten kautta.

Olen myös kiinnostunut pitämään työpajoja, joissa pureudutaan identiteettikysymyksiin.

Olen etsimänne henkilö, jos haluatte kuulla nuorehkon esikoiskirjailijan mietteitä. :)

Tuotanto

Järistyksiä (2018, WSOY)
WSOY:n kirjoituskilpailussa palkittu esikoisromaani kertoo rohkeudesta rakastaa ja tulla rakastetuksi, tarpeesta tulla kohdatuksi sellaisena kuin todella on.

Eelia ei tunne olevansa tyttö eikä poika, eikä sitä katsota hyvällä hänen pienessä kotikaupungissaan. Sitten löytyy lukio muualta, löytyy yhteisö, jossa voi vihdoin antaa kuorien murtua ja maan järistä. Löytyy omia ihmisiä, jotka auttavat näkemään maailman kaikissa väreissä. Löytyy rakkaus, jota kohti on vain uskallettava ottaa se ensimmäinen askel. Än yy tee nyt.

"Kilpailun toiselle sijalle sijoitimme tekstin, joka kuvaa rakastumista sellaisella voimalla, herkkyydellä ja tarkkuudella, että lukija tuntee jokaisen värähdyksen omassa vatsanpohjassaan saakka." - Salla Simukka, kilpailuraadin jäsen