Ilkka
Mattila

 Ilkka Mattila

Haapavesi

Kirjailijavierailut
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Kuvaus

Kuulinko oikein? Kaipasitko juuri uudenlaisia keinoja, joiden avulla nuoriso innostuisi lukemisesta? Ideanikkari täältä vastaa huutoosi tuorein konstein!

Olen kirjailija ja luokanopettaja, jonka voi – vahvoista pohjoisen juurista huolimatta – löytää kuukausittain eri puolelta Suomea. Vuosien varrella matkaan on tarttunut monenlaista oppia, jota hyödynnän nyt eri-ikäisten parissa toimiessani. Tarjoan kirjailijavierailujen yhteyteen raikkaita ja uniikkeja tapahtumia. Jos et löydä toivomaasi ohjelmaa koulu- tai kirjastovierailua varten, voin kehitellä jotain muutakin. Kerro tarpeesi, niin tuumailen, voisiko siihen löytyä ratkaisu.

Tärkein osa tuotantoani on interaktiivinen dekkari. Vuosien kehittelyn tulos, Mysteerinmurtajat, saa myös pojat kiinnostumaan lukemisesta. Kirja tarjoaa kaikenikäisille lukijoille täysin uudenlaisen lukukokemuksen. Interaktiivisessa dekkarissa lukija ratkoo tosielämän rikoksia päähenkilön avustuksella. Kaunokirjallisuus sekä tosielämä videoineen, kuvineen ja äänitiedostoineen linkittyvät kirjassa tiiviisti toisiinsa.

Salapoliisiteema tarjoaa lisäksi muita keinoja, joiden avulla pystytään edistämään lasten ja nuorten lukutaitoa sekä kirjallisuuteen tututustumista. Järjestänkin kirjailijavierailujen yhteydessä toiminnallisia seikkailuja. Niitä on testattu mm. kirjakaupassa, kirjastossa, kouluissa sekä messuilla (esim. Messumysteeri Turun kirjamessuilla 2018).

Mitä teen vierailulla?

Vierailujeni päätarkoitus on hoksauttaa lapset ja nuoret tarttumaan kirjoihin. Sivussa osallistujat kehittävät ongelmanratkaisutaitojaan ja oppivat tapahtumapaikasta riippuen muutakin hyödyllistä. Mysteerinmurtajat-kirjojen tuntemista ei vaadita ennakkoon, mutta Koulu- ja Kirjastomysteereihin osallistuminen koukuttaa tarttumaan dekkariin! Kirjastomysteerin aikana tutustutaan myös muihin ikäluokan kirjoihin.

Teen myös perinteisiä kirjailijavierailuja. Parasta onkin sopia samalle reissulle useampia kokonaisuuksia. Esimerkiksi kirjastossa voidaan järjestää päivällä Kirjastomysteeri koululuokalle ja illalla pitää yleinen, kaikenikäisille avoin kirjailijavierailu.

Kirjastomysteeri (3.–4.lk)

Kirjastovirkailija tuo kirjeen ja oksentaa pian sen jälkeen. Kuinka moni lapsista ehti koskea kirjeeseen? Onneksi paikalla on Tohtori Töhölä, jolta löytyy vastalääkettä – jos vain resepti löytyy ajoissa!

Iloa, naurua ja oppimista. Leikin lomassa lapset mm.
- tutustuvat kirjojen luokitusjärjestelmään,
- opettelevat tiedonhakua koneilla,
- tutustuvat erilaisiin kirjoihin,
- lukevat ääneen,
- oppivat ryhmätyöskentelyä.


Koulumysteeri (5.–6.lk)

Henkilökunnalla on koulutuspäivä, joten koulu on täynnä sijaisia. Oppilailla olisi siis tiedossa helppo päivä... Vai onko sittenkään?

Oppitunteja on todellisuudessa moninkertainen määrä. Onneksi ne voidaan käydä ryhmissä omaan tahtiin. Matkan varrella joudutaan mm. rehtorin puhutteluun. Pelkästään oppituntien tehtävien ratkominen ei riitä, sillä kouluun on soluttautunut valehenkilökuntaa. Kuka keksii, ketkä sijaisista ovat huijareita?

Toiminnallinen Koulumysteeri loppukeskusteluineen kestää pari oppituntia. Seikkailu on itseohjautuva, joten aikuisille jää hyvin aikaa oppilaiden eriyttämiseen. Maksimi osallistujamäärä kerrallaan on 48 oppilasta, joten esim. rinnakkaisluokat voivat osallistua yhtäaikaa. Seikkailu voidaan järjestää myös useamman kerran peräkkäin saman päivän aikana.

Koulumysteeri voidaan järjestää myös etänä. Tällöin koulut saavat etukäteen tarkat toimintaohjeet seikkailun järjestämistä varten. Loppukoonnissa voimme hyödyntää pikaviestimiä, tai voimme sopia seikkailun virtuaalivierailun yhteyteen . Nuoremmille oppilaille voidaan järjestää oma, hieman helpotettu tehtäväkokonaisuus.


Virtuaalivierailut

Virtuaalivierailu voidaan järjestää heti Koulumysteerin jälkeen tai seuraavana päivänä. Vierailun aikana käydään läpi tapahtumaa, palkitaan osallistujia ja keskustellaan muista kirjallisuuteen liittyvistä aiheista.

Tuotanto

Mysteerinmurtajat huvipuistossa, ilmestyy keväällä 2019

Mysteerinmurtajat – Neljän rikoksen syksy, Reuna 2018

Lasten nikkarointikirja, Readme.fi 2015

Novelleja parissa antologiassa ja lehdessä