Piia
Leino

 Piia Leino

© Aku Winter / Johnny Kniga

Helsinki

Kirjailijavierailut
Kirjavinkkaus
Työpajat
Virtuaalivierailut

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Olen helsinkiläinen kirjailija ja toimittaja, jonka humoristinen esikoisromaani Ruma kassa ilmestyi keväällä 2016. Kirja pohtii erityisesti nuoriin naisiin kohdistuvia ulkonäköpaineita ja tosi-tv:tä. Toinen romaanini Taivas voitti kustantamo S & S:n Maailman laita -kilpailun ja ilmestyy alkuvuodesta 2018. Taivas on dystopia sisällissodan runtelemasta Helsingistä, jonka asukkaiden ainoa intohimo on meditatiivisen rauhoittava virtuaalimaailma Taivas.

Kirjoitan juonellisesti vetäviä yhteiskunnallisia romaaneja, joista ainakin Ruma kassa tuntuu vedonneen hyvin eri ikäisiin nuorista eläkeläisiin. Päivätyössäni STT:n toimittajana uutisoin lähinnä rikos- ja oikeusasioita ja politiikkaa. Olen laajasti kiinnostunut yhteiskunnallisista aiheista ja nykypäivän ilmiöistä kuten populaarikulttuurista, sosiaalisesta mediasta ja sukupuolten muuttuvista rooleista.

Mitä teen vierailulla?

Ruman kassan tiimoilta olen puhunut ulkonäköpaineista ja muun muassa sosiaalisen median vaikutuksista niihin. Kirjan taustatyössä törmäsin varsin karuihin tarinoihin siitä, miten kokemus vääränlaisesta ulkonäöstä voi vaikuttaa ihmisen koko elämään ja "väärän" näköisiä voidaan pilkata julmasti.

Ruma kassa käsittelee pilkkaa tosi-tv-maailmassa. Tosi-tv:n ihmiskuva ja muuttuvat muodot ovat olleet niin ikään yksi puheenaihe. Lisäksi olen pohtinut naisia huumorin kirjoittajina. Naishumoristejahan on melko vähän ja heidän kirjojensa lukijakunta muodostuu usein pääasiassa naisista.

Taivaan teemoista kiinnostavia ovat esimerkiksi virtuaalielämän uhkat ja mahdollisuudet sekä se, miten kansakuntana reagoimme tulevaisuuden haasteisiin, ilmastonmuutokseen ja vesipakolaisuuden kasvuun. Pidän esiintymisestä ja keskusteluista ja pohdin mielelläni yleisön kanssa yhteiskunnallisia teemoja. Kirjani eivät sovellu aivan lapsille, mutta tiedän opettajien luettaneen Rumaa kassaa yhdeksännellä luokalla ja lukiossa ja uskoisin, että ulkonäköpaineiden kyseenalaistaminen on erityisen terveellistä juuri tämänikäisille.

Olen opiskellut kirjoittamista kaksi vuotta Kriittisessä korkeakouluissa ja muutamilla lyhyemmillä kursseilla. Yksi minua kiinnostava teema on kirjoittaminen itse, sen opetus ja se, mihin kirjallisuus on menossa.

Tuotanto

Ruma kassa, Johnny Kniga, 2016
Taivas, S & S, 2018