Matti
Laine

 Matti Laine Lataa painokelpoinen kuva

© Nauska / Bazar Kustannus Oy

Helsinki

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat

Tulosta kirjailijakooste

Kirjaudu sisään tilataksesi kirjailijavierailuita.

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Lukio/ammattikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Kirjoitan dekkareita (mm. Elias Vitikka -sarja), sekä toimin tv- ja elokuvakäsikirjoittajana (mm. Sorjonen ja Bullets tv-sarjoissa). Olen myös kirjoittanut teatterille (mm. Kirka -musikaali Helsingin Kaupunginteatteriin). Ensimmäinen kirjani julkaistiin vuonna 2008. Olen opiskellut kirjallisuutta ja dramaturgiaa Tampereen yliopistossa, mutta valmistuin lopulta näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta. Laaja-alaisuuteni mahdollistaa sen että pystyn kertomaan kirjoittamisesta ja siihen liittyvistä prosesseista hyvin monelta kantilta. En pidä erityisemmin tylsistä luennoista, joten yritän itse välttää pitämästä sellaisia. Suhtaudun työhöni intohimoisesti, vakavasti mutta en missään nimessä otsa rypyssä. Toivon että tämä ajatus välittyy ja innostaa kuulijoita sekä lukemaan että kirjoittamaan itse.

Mitä teen vierailulla?

Kerron mielelläni omasta tiestäni kirjoittamisen ammattilaiseksi sekä kirjoittamisen prosesseista: kuinka kirja tai käsikirjoitus syntyy ja mitä siihen vaaditaan - ideointi, taustatyö, "valkoisen paperin täyttäminen", mitä sitten tapahtuu kun käsikirjoitus on valmis? Jne. Mitä tarkoittaa genre? Mitä eroa on dekkarin ja tv-sarjan kirjoittamiselle? Mitä kannattaa ottaa huomioon kirjoittaessa? Kirjoittamisen teoria: tarina, eli alku-keskikohta-loppu. Mitä tarkoittaa draamallinen tilanne, jännite ja käänne?
Voin puhua yleisemmin kirjoittamisesta, suunnata suurennuslasin dekkari kirjallisuuteen ja sen erityisiin vaatimuksiin ja avata tv-sarjojen maailmaa. Tai sitten kaikkia näitä yhdessä, annetuissa aikaraameissa. Lyhyet ja pidemmät työpajat kirjoittamisesta kiinnostuneille onnistuvat myös.

Tuotanto

Elias Vitikka -sarja, kustantaja Bazar, viimeisin, kahdeksas kirjani, on "Tappajan Vaisto" ilmestyi elokuussa 2018. Ensimmäinen teos: Pudotus, ilmestyi 2008 Gummeruksen kustantamana.

Käsikirjoittajana tv-sarjoissa Sorjonen (I tuotantokausi), Bullets, sekä Ylellä 2019 alkava tv-sarja, työnimi Paratiisi.