Essi Kummu

 Essi Kummu Lataa painokelpoinen kuva

© Wilma Hurskainen

Oulu

Kirjailijavierailut
Asiantuntijaluennot
Kirjavinkkaus
Työpajat

Tulosta kirjailijatiedot

Kirjaudu ja tilaa

Kirjojeni kohderyhmä

Aikuiset , Alakoulu , Alkuopetus , Lukio/ammattikoulu , Päiväkoti/esikoulu , Yläkoulu

Kuvaus

Sekä romaaneissani että lastekirjoissani tutkin perheen ja läheisyyden kysymyksiä. Kommunikaatio ja sille avautuminen, kieli, sukupuoli, seksuaalisuus ja sukupuoliroolit ovat aiheita, joiden parissa olen työskennellyt debytoimisesta asti.

Olen tehnyt töitä lasten kanssa ja minun on luontevaa puhua lapsille lastenkirjoistani. Toisaalta nautin aikuisten kanssa keskustelusta kirjallisuuden ja romaanin keinoin. Nämä lukijapalautteet ja myös toiminnalliset vierailut esimerkiksi työpajan muodossa sopivat minulle. Minulla on taustaa opettajana ja toimittajana, joten vierailun suunnittelu ja järjestäminen tuntuvat luontevilta tavoilta esiintyä myös kirjailijana.

Mitä teen vierailulla?

Kohdennan vierailun aina sekä senhetkisen kysymyksenasetteluni ja kirjallisen työni että kohteen mahdollisten kiinnostusten mukaan. Esimerkiksi vankilavierailulla ensin kerroin tuotannostani yleisesti, ja kun tämän jälkeen vaistosin ilmapiiriä kuulijajoukosta, puhuin vaikenemisen kulttuurista ja sen mekanismeista kolmen romaanini kautta. Oli vaikuttava hetki, kun ymmärsin noin viidentoista-kahdenkymmenen kokoisen miesjoukon ensin vähän naureskeltuaan tyyliin "mitäs se tyttö aikoo meille puhua" hiljentyneen, ja kuuntelevan tarkkaavaisesti. Eräs mies tuijotti pöydän kantta hyvin vakavana. Hän näytti liikuttuneelta. Se antoi minulle voimaa jatkaa ja tiesin löytäneeni oikean tavan puhua.

Tunnun vaistomaisesti puhujana ohjautuvan jotenkin eheyttävän tai parantavan puheen äärelle. Mielestäni kieli on upea väline tehdä työtä. Ihmiset tarvitsevat sellaista kieltä, joka antaa heissä avautuvan lämpimän ja hyvän rakennusaineita. Etsin puhuessani tietä tällaista kohti ja vasten. Kolmannessa romaanissani kerron sen myös suoraan, että haluan löytää tarinoita, jotka parantavat. Esiintyessä pyrin löytämään sellaista kieltä, jonka äärellä tunnen yleisön kanssa kosketuspintaa, ja etsin puhuessani tunnetta yhteydestä ja sen löytymisestä.

Hyvä kieli saattelee kuulijaa löytämään lisää hyvää kieltä kirjallisuudesta, mutta myös itsestään. Perheissä ja yhteisöissä, joista ihmiset tulevat, on voinut vallita kapea tai ohut (ns. hyvän tai avaavan) kielen kulttuuri, haluan löytää yhdessä toisia teitä, avaruutta, eheyttä, luoda puhutun kielen polkuja. Tällainen kohtaaminen ja keskustelu voi tehdä yhtä paljon kuin hyvä kirja. On tärkeää uskaltaa puhua siten, että asettuu itse läsnäolevaksi aiheeseensa, uskaltaa antautua ja heittäytyä omilla kasvoillaan ja nimellään osaksi sitä, mitä puhuu niin, ettei aihe jää ulkokohtaiseksi.

Yleisöstä kyllä vaistoaa tällaisia kielen tarpeita, oli kyseessä sitten lapset, nuoret tai aikuiset.

Olen puhunut äitiydestä, äitihaavasta, huonon vanhemmuuden puheen ja kielen tarpeesta, juurista, pohjoisesta, perheen löytämisen ja menettämisen kokemuksesta, avioerosta (lapsille lastenkirjan kautta), erilaisista perheistä, ja tulen puhumaan seuraavan romaanini aiheena homoseksuaalisuudesta, sukupuolirooleista ja uskalluksesta olla oma itsensä kaiken uhalla. Kirjoitan keskeneräisessä romaanissani tulevaksi myös kysymystä uskosta ja hengellisyydestä.

Tuotanto

Mania, psykologinen romaani, Tammi 2006
Karhun kuolema, balladi naisen ja karhun välisestä rakkaudesta, Tammi 2010
Puhelias Elias, lastenkirja, Tammi 2012
Puhelias Elias. Harjoituspusuja, Tammi 2015